Chris Jordan om blekktrykkets fremtid

Chris Jordan jobber som konsulent innen trykk med å gi strategiske råd om hvordan man maksimerer sitt salg, både for leverandører og trykksaksprodusenter. Med 45 års arbeid, blant annet hos leverandører som Heidelberg og Efi, har han en bred kunnskapsbank å øse av. Dette er et referat fra foredraget han holdt på Grafkom I/O tidligere i år og som handlet om hva som kommer til å skje innen blekktrykket de nærmeste årene.

Chris tok opp tre områder der det kommer til å skje store forandringer:

  • De nye digitale blekkpressene kommer prismessig til å bli overkommelige og trykke med stadig bedre kvalitet.
  • All programvare kommer til å bli skybasert.
  • Helt automatiserte arbeidsflyt.

Et produkts livssyklus

Chris viste diagrammer over trykkpressenes livssyklus. Innovatørene, de tidlige brukerne og den tidlige majoriteten er i den første halvdelen der man tjener pengene. Når man går over toppen er de som kommer til litt for sent ute, noe mange er, og kommer da til å utsettes for et prisras.

– Som eksempel har jeg valgt tonerbaserte arkpresser. Det meste av utviklingen på trykkpressene er allerede avklart. Det finnes tusenvis av presser ute på markedet, hvilket kanskje ikke er det leverandørene vil høre, men jeg kan ikke forstå hvorfor noen behøver å kjøpe en tonerbasert trykkpresse idag? Det finnes så mange trykkerier i verden som ikke utnytter kapasiteten fullt ut og vi er lange over midten av kurven, sa Chris.

– Når det gjelder utviklingen av blekkpresser for volumtrykk så startet den for cirka ti år siden og vi ser en idag kraftig akselerasjon. Uten fortsatt utvikling kommer produsentens teknikk raskt til å være foreldet, slik at konkurrentene suser forbi. Ikke nødvendigvis på pris, men mer på hva de kan tilby, som eksempelvis hastighet og antallet ulike substrater som pressene kan greie å trykke på. Nye, oppgraderte printhoder kommer også hvert år med bedre pålitelighet, hastighet og lavere pris, la Chris til.

Hans spådom er at i 2025, på mindre enn ti år, kommer dagens blekkteknikk til å være ferdigutviklet og i stedet kommer ny teknikk til å trenge inn på markedet noe som er veldig, veldig snart. Men han tilstår at han kan ta feil, det har hendt før.

Overskudd på blekkpresser?

– I år kommer det til å selges cirka 300 til 500 enheter av blekkpresser for volumtrykk, rundt om i verden. Det finnes mer enn femten ulike leverandører og cirka tjue ulike fabrikater å velge mellom, sa Chris og fortsatte:

– Om man i snitt bare kommer til å kunne levere 42 stykker per fabrikat, kommer produsentene til å tape veldig mye penger. Så om ikke noen leverandør lykkes med å eksportere til trykkerne på Mars forstår jeg ikke hvordan summene kan balansere herandre? Det finnes ikke tilstrekkelig mange trykkere som kan kjøpe disse trykkpressene for rundt tre millioner dollar, for det er det de koster.

Chris regner med at i løpet av et par år vil en blekkpresse som i dag koster rundt en million dollar, til å ha en pris på fire til fem hundre tusen dollar. Det gjør det for eksempel mulig for trykkere å få en god pris fra leverandører som er på vei ut på markedet og har behov for trykkerier som er villige til å teste.

Skybaserte programmer

– Med skybaserte programmer kommer du som trykker og leverandør til alltid å ha den nyeste versjonen. Innen visse teknikkområder og land går overgangen til skybaserte programmer raskt, men jeg skulle ønske at det gikk enda raskere enn det gjør. En del leverandører jeg har snakket med sier at det ikke kommer til å skje før 2020, men ifølge de mindre leverandørene så er dette allerede på gang.

– Til og med Efi har over 80 prosent av sine programmer i skyen. For tre år siden hadde de ikke planer om å gjøre det. Det finnes ingen tekniske begrensninger på hvorfor man ikke kan plassere Fiery servere i skyen. Heidelberg har begynt å leie ut tre til fire ulike versjoner av Prinect etter pay-as-you-go metoden – betal etter hvor mye du benytter programmet.

– Om et selskap prøver å selge meg programvare som ikke er i skyen så skulle jeg ikke kjøpe disse, selv om man prøver å motivere det som bedre ut fra f.eks. et sikkerhetsståsted. Jeg vil at programvarene alltid skal være av nyeste versjon og at man kun betaler når man benytter den. Hvilket innebærer at man som trykkeri alltid kommer til å ha en oppdatert arbeidsflyt, sa Chris.

Automatiserte arbeidsflyt

– Det tredje området er automatisert arbeidsflyt, hvilket er noe jeg har jobbet med i mange år. Imidlertid finnes det for mye software som krever input fra bruker for å fungere.

– Noen firmaer gjør dette allerede på en god måte. Det betyr at trykkere og andre kreative mennesker i produksjonen må skaffe seg ny kompetanse meget raskt samt antakelig måtte gjøre dette mye oftere. Som eier trenger du de fortsatt, men de trengs ikke lenger til de manuelle arbeidsoppgavene som de hadde tidligere.

– Om dere skal satse mange penger på en blekkpresse, arbeidsflyt eller på noe annet, så se til å spandere en del penger på deg selv og dise ansatte slik at deres ferdigheter også er oppdaterte.

– Jeg tror ikke at det er slutten for trykkerier og leverandører men dere kommer til å behøve å forandre dere mer i de nærmeste årene enn dere har gjort i løpet av de foregående fem til ti årene. Men det gir også muligheter, om dere klarer å se hva som er på gang, spesielt når det gjelder hardware for blekktrykk, avsluttet Chris med.

De fleste illustrasjonene er skjermdumper fra opptakene som Inkish.tv gjorde og kan blant annet sees på Youtube sammen med de andre foredragene fra Grafkom I/O.

Publisert av: 

Del artikkelen

Email this to someoneShare on LinkedInShare on Facebook

En kommentar til “Chris Jordan om blekktrykkets fremtid”
  1. Og sørme om vi ikke også har en film med Chris Jordan 🙂
    https://www.facebook.com/inkishtv/videos/682564818608277/

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Trykt i Norge

Det nye kvalitetsstempelet “Trykt i Norge” signaliserer at produktet er kortreist og…

Raskere Pagewide XL-serie lanseres

HP slapp den første Pagewide XL i 2015. Storformatskriveren som håndterer to utskrifter i ett, både monokromt og farger, og skriver ut i hastigheter opp til 20 A1-ark per minutt. De nye skriverne heter Pagewide XL 5100 og er tilpasset produksjon i mellomklassen, eksempelvis for grafiske hus, ingeniører og arkitekter som trenger å skrive ut […]

Publisert av: 

BKE Grafisk i Otta fornøyd med LaserTrykk

BKE Grafisk er på andre året whitelabelpartner hos LaserTrykk.no. De mener at dette har gitt deres kunder i både privat og offentlig sektor rimeligere trykksaker og markedsføringsmateriale av høy kvalitet. Kundene befinner seg i et stort geografisk område som omfatter Gudbrandsdalen, Trøndelag og Nord-Norge, og den integrerte logistikkløsningen skaper stor verdi for BKE Grafisk, hevder de. […]

Publisert av: 

Interiørdekor fra Canon

Foto: Annci Gustavsson

Det er saffranuker på Bistro Casper i Stockholm. I restauranten, som drives av Babak Kharazmi, møtes du av sterke farger i innredningen – men slik så det ikke ut for bare en uke siden. Bistro Casper har blitt omdesignet a la Canon, med trykte akrylbilder, tapetsert fondvegg, nyinnkledt bar og grafikk helt opp på dørene. Prosjektet ble startet […]

Publisert av: 

Compress UV LED printer til Evje og Lunner

Stein Raaness AS melder at Reklamehuset Tretex på Lunner har kjøpt UV LED printer, modellen som ble valgt heter Compress iUV-1200s. Reklamehuset Tretex er et rendyrket firma for profilering, skilting og produksjon og dekor av reklamerelaterte produkter. I de senere årene har det vært en vridning mot mer CNC-relatert produksjon, laserskjæring og spesialproduksjon. Skilt & […]

Publisert av: 

Nytt system for å printe rett på veggen

Luth & Co presenterer WallPen E1. Systemet printer bilder og grafikk både innendørs og utendørs med en fantastisk høyoppløst kvalitet direkte fra USB. Kan printe direkte på gips, tapet, tre, mur, maling, stein, plastikk, glass, fliser og persienner, med mye mer. Wallpen® er et mobilt printesystem som printer direkte på vegger og vertikale overflater med en […]

Publisert av: 

Ny rekord for blekkstrålekonferanse

Med 525 deltakere fra 23 land, et utvidet opplæringstilbud og utstilling har The Inkjet Conference (TheIJC) bekreftet sin status som verdens største arrangement spesielt for digitaltrykkere, altså de som jobber i blekkstråleverden. Organisatorene planlegger allerede dagsorden for TheIJC USA (12-13. april 2018 i Chicago) og den femte (og dermed jubileums-) utgaven av TheIJC i Düsseldorf 15-17. oktober […]

Publisert av: 

Ny arbeidsflyt-løsning

Nå kan du gradvis ta i bruk ny funksjonalitet,- alt etter din bedrifts behov. Med den modulbaserte løsningen kan du gradvis ta i bruk ny funksjonalitet tilpasset din virksomhets behov. Løsningen Accurio Pro Flux inneholder forbedret funksjonalitet for alle ledd i arbeidsflyten. Fra bestilling & ordre, rapportering, print-administrasjon til utskytning og ferdigstilling. Løsningen er tett […]

Publisert av: 

Bodoni Gruppen overtar Bergen Grafisk

Bodoni Gruppen overtar Bergen Grafisk, og styrker med det Vestlandets største miljø innen grafiske tjenester, digital publisering og markedskommunikasjon. – De to bedriftene passer perfekt til hverandre, og vil gi Bodoni Gruppen større muligheter og sterkere konkurransekraft både på produktsiden og i markedet, sier administrerende direktør i Bodoni, Bjarte J. Hordnes. Styrket produksjon Bodoni Gruppen […]

Publisert av: 

Ny kompakt printerserie fra Ricoh

Ricohs nye kompakte inkjet printserie har fått navnet Ricoh Pro™ V20000. Den skal ifølge presseskrivet være meget brukervennlig, og den finnes i flere hastigheter og både som svarthvitt- og fargeprint. Ricoh Pro™ V20000 er en svarthvitt-løsning, som kjører 75 m per minutt i 600 x 600 dpi. Ricoh Pro™ V20100 er også en svarthvitt-løsning, men […]

Publisert av: 

Papir mer pålitelig

Det er kanskje ikke så rart, i en verden som nå preges av at ganske mye “fake news” (årets nyord) florerer i de digitale media. For det utrente øye er det ikke alltid lett å skjelne mellom faktiske nyheter fra pålitelige kilder og propaganda eller rett og slett løgnaktige påstander fra media som enten lever […]

Publisert av: