Mal som Munch – med Photoshop!

Norsk kulturarv digitaliseres: Mal som Edvard Munch – med kunstnerens “egne” pensler!

Med hjelp fra Munchmuseets konservatorer har Adobe digitalisert Edvard Munchs 100 år gamle pensler. Dermed kan hvem som helst bruke mesterens verktøy i arbeidet med egne kreative arbeider og kunstverk.

Dette skjer som en del av prosjektet ‘The Hidden Treasures of Creativity’ og skal hylle kunsthistoriens mestere og oppmuntre til kreativitet. Ved å digitalisere Munchs pensler ønsker Adobe at dagens kunstnere kan gjenoppdage og bruke en mesters pensler til å skape egne mesterverk.

– Det er visse kunstverk vi alle kjenner og elsker, men vi tenker sjeldent på verktøyene som ble brukt. Dette prosjektet skal bringe tilbake verktøyene og gjøre dem tilgjengelig for en ny generasjon kunstnere, sier Anna Rose, nordisk markedssjef for Adobe Creative Cloud Individual.

Tilgang til Munchs originale verktøy

For å skape digitale versjoner av penslene har Adobe fått tilgang til Munchs originale verktøy. Med hjelp fra museets konservatorer har syv av kunstnerens originale pensler blitt fotografert i 360 grader ved hjelp av Ultra HD-kameraer. Disse fanger opp selv de minste detaljene og skaper en nøyaktig tredimensjonal gjengivelse. I tillegg har Munchs kunstneriske stil og penselstrøk blitt nøye analysert, kombinert med data om hver av penslenes nøyaktige form og egenskaper, som busttype og fleksibilitet.

– Digitalisering skjer ikke bare i næringslivet, men også i kunstverdenen. Det er flott at de 100 år gamle penslene til en så stor kunster nå kan inspirere dagens digitale kreative som skal være med på å skape fremtidens kunsthistorie, sier Gitte Skilbred, kommunikasjons- og markedsdirektør ved Munchmuseet.

Prosessen med å omvandle bildene og dataene til digitale pensler ble deretter utført av Kyle T. Webster, amerikansk illustratør og av mange ansett som verdens fremste designer av Photoshop-pensler. Penslene kan lastes ned gratis for bruk i Adobe Photoshop og Adobe Sketch.

– Ved å digitalisere store kunstneres verktøy bidrar vi til å bygge en bro til dagens kreative. Vi er veldig takknemlige for hjelpen fra Munchmuseet og stolte over samarbeidet med Kyle T. Webster, noe som har resultert i at hvem som helst nå faktisk kan male med og få inspirasjon fra Munchs originale pensler, sier Anna Rose.

For å lære mer om hvordan man kan bruke Munchs digitale pensler til å lage egne kunstverk vil Kyle T. Webster sammen med andre i perioden 20. – 22. juni avholde flere live stream-sesjoner, les mer her.

Konkurranse: Lag din egen tolkning av ‘Skrik’

Norske Edvard Munch er en av verdens største kunstnere noensinne. Hans kanskje mest berømte maleri ‘Skrik’ er et av det mest gjenkjennelige motivet i verden. Som en del av prosjektet inviterer Adobe til en konkurranse der kunstnere og andre kreative kan benytte de digitale Munch-penslene og lage sin versjon av det ikoniske maleriet. Munch laget fire forskjellige versjoner av kunstverket – nå utfordres folk over hele verden til lage sin versjon av ‘Det 5. Skrik’. Vinneren får, i tillegg til kunstverket sitt profilert i en rekke offisielle kanaler, 6000 Euro samt en tur med alt betalt til Adobe MAX, verdens ledende konferanse for kreative og som finner sted i Las Vegas i oktober. Les mer om konkurranseregler og påmelding her.

For å vise hvilke muligheter de digitale penslene gir og inspirere andre til å delta i konkurransen, har den norske illustratøren Natalie Foss laget en egen versjon av ‘Det 5. Skrik’. Hun startet arbeidet med å skissere med blyant, deretter via Sketch på en iPad legge til bakgrunn, for så ferdigstillelse det hele i Photoshop på sin desktop. Se det et flotte resultatet.

Publisert av: 

Del artikkelen

Email this to someoneShare on LinkedInShare on Facebook

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Trykt i Norge

Det nye kvalitetsstempelet “Trykt i Norge” signaliserer at produktet er kortreist og…

Raskere Pagewide XL-serie lanseres

HP slapp den første Pagewide XL i 2015. Storformatskriveren som håndterer to utskrifter i ett, både monokromt og farger, og skriver ut i hastigheter opp til 20 A1-ark per minutt. De nye skriverne heter Pagewide XL 5100 og er tilpasset produksjon i mellomklassen, eksempelvis for grafiske hus, ingeniører og arkitekter som trenger å skrive ut […]

Publisert av: 

BKE Grafisk i Otta fornøyd med LaserTrykk

BKE Grafisk er på andre året whitelabelpartner hos LaserTrykk.no. De mener at dette har gitt deres kunder i både privat og offentlig sektor rimeligere trykksaker og markedsføringsmateriale av høy kvalitet. Kundene befinner seg i et stort geografisk område som omfatter Gudbrandsdalen, Trøndelag og Nord-Norge, og den integrerte logistikkløsningen skaper stor verdi for BKE Grafisk, hevder de. […]

Publisert av: 

Interiørdekor fra Canon

Foto: Annci Gustavsson

Det er saffranuker på Bistro Casper i Stockholm. I restauranten, som drives av Babak Kharazmi, møtes du av sterke farger i innredningen – men slik så det ikke ut for bare en uke siden. Bistro Casper har blitt omdesignet a la Canon, med trykte akrylbilder, tapetsert fondvegg, nyinnkledt bar og grafikk helt opp på dørene. Prosjektet ble startet […]

Publisert av: 

Compress UV LED printer til Evje og Lunner

Stein Raaness AS melder at Reklamehuset Tretex på Lunner har kjøpt UV LED printer, modellen som ble valgt heter Compress iUV-1200s. Reklamehuset Tretex er et rendyrket firma for profilering, skilting og produksjon og dekor av reklamerelaterte produkter. I de senere årene har det vært en vridning mot mer CNC-relatert produksjon, laserskjæring og spesialproduksjon. Skilt & […]

Publisert av: 

Nytt system for å printe rett på veggen

Luth & Co presenterer WallPen E1. Systemet printer bilder og grafikk både innendørs og utendørs med en fantastisk høyoppløst kvalitet direkte fra USB. Kan printe direkte på gips, tapet, tre, mur, maling, stein, plastikk, glass, fliser og persienner, med mye mer. Wallpen® er et mobilt printesystem som printer direkte på vegger og vertikale overflater med en […]

Publisert av: 

Ny rekord for blekkstrålekonferanse

Med 525 deltakere fra 23 land, et utvidet opplæringstilbud og utstilling har The Inkjet Conference (TheIJC) bekreftet sin status som verdens største arrangement spesielt for digitaltrykkere, altså de som jobber i blekkstråleverden. Organisatorene planlegger allerede dagsorden for TheIJC USA (12-13. april 2018 i Chicago) og den femte (og dermed jubileums-) utgaven av TheIJC i Düsseldorf 15-17. oktober […]

Publisert av: 

Ny arbeidsflyt-løsning

Nå kan du gradvis ta i bruk ny funksjonalitet,- alt etter din bedrifts behov. Med den modulbaserte løsningen kan du gradvis ta i bruk ny funksjonalitet tilpasset din virksomhets behov. Løsningen Accurio Pro Flux inneholder forbedret funksjonalitet for alle ledd i arbeidsflyten. Fra bestilling & ordre, rapportering, print-administrasjon til utskytning og ferdigstilling. Løsningen er tett […]

Publisert av: 

Bodoni Gruppen overtar Bergen Grafisk

Bodoni Gruppen overtar Bergen Grafisk, og styrker med det Vestlandets største miljø innen grafiske tjenester, digital publisering og markedskommunikasjon. – De to bedriftene passer perfekt til hverandre, og vil gi Bodoni Gruppen større muligheter og sterkere konkurransekraft både på produktsiden og i markedet, sier administrerende direktør i Bodoni, Bjarte J. Hordnes. Styrket produksjon Bodoni Gruppen […]

Publisert av: 

Ny kompakt printerserie fra Ricoh

Ricohs nye kompakte inkjet printserie har fått navnet Ricoh Pro™ V20000. Den skal ifølge presseskrivet være meget brukervennlig, og den finnes i flere hastigheter og både som svarthvitt- og fargeprint. Ricoh Pro™ V20000 er en svarthvitt-løsning, som kjører 75 m per minutt i 600 x 600 dpi. Ricoh Pro™ V20100 er også en svarthvitt-løsning, men […]

Publisert av: 

Papir mer pålitelig

Det er kanskje ikke så rart, i en verden som nå preges av at ganske mye “fake news” (årets nyord) florerer i de digitale media. For det utrente øye er det ikke alltid lett å skjelne mellom faktiske nyheter fra pålitelige kilder og propaganda eller rett og slett løgnaktige påstander fra media som enten lever […]

Publisert av: