Forfatter i magen? Råd om selvpublisering

Råd og vink til deg som lurer på selvpublisering

Ikke uventet slår nettprintselskapet Lasertrykk et slag for selvpublisering. Fra dem har vi fått en artikkel med råd og vink til de som har forfatteraspirasjoner.

Utgi dine egne bøker med suksess
Om du ønsker å utgi en bok om fluefiske, en selvbiografi, eller din egen kokebok. Nå har du muligheten til å gjøre dette. Med ny teknologi er det nå mulig å utgi bøker med et opplag på så lite som 10 eksemplarer.

Det er mer og mer populært å utgi sine egne bøker, hvor du ikke trenger å gå gjennom en til tider lang og kostbar prossess med store forlag. Tidligere var selvpublisering siste utvei for forfattere som ble avvist av forlagene. Men for mange norske forfattere er dette nå førstevalg. For det er klare fordeler med å utgi sine egne bøker selv. Som forfatter beholder du kontrollen, og du får en større andel av inntektene.

– Suksesshistorier fra USA for indieforfattere som gjør det bra på Amazon, er i ferd med å inspirere norske forfattere som velger å ta kontroll over utgivelse og rettigheter til sine egne manus, sier forfatter Kristin Over-Rein, som har skrevet en guide til hvordan du selv utgir din bok.

Teknologien driver utviklingen
Splitter ny teknologi gjør at LaserTrykk kan tilby å trykke opplag på helt ned til 10 eksemplarer. Det er bl.a. et nytt inkjet-oppsett som gjør det opptil 36 prosent billigere å få trykt en bok. For eksempel er prisen for å få trykket 500 A4 innbundne bøker på 200 sider, 10.780 norske kroner.

– Spørsmålet er ikke om vi nå kan trykke litt fortere eller litt billigere. Inkjet er en ny trykkteknikk, en ekte «gamechanger» for bransjen, som vi har ventet lenge på. Inkjet kan nemlig alt. Inkjet har både de lave startkostnadene som vi kjenner fra digitaltrykk, og høyt volum, som vi kjenner fra offset, sier Esben Mols Kabell, direktør og medeier av LaserTrykk.no.

Søk stadig profesjonell hjelp til gjennomlesning
Men det er viktig med godt forarbeid før du sender din bok til trykking. Kristin Over-Rein kommer her med noen anbefalinger for de som vurderer å kaste seg ut i selvpublisering.

– Du må huske at når det første utkastet er skrevet, er det fortsatt mye arbeid igjen. Ikke gå glipp av sjansen til å gjøre boken så god som mulig. Du må dra nytte av profesjonell hjelp som redaktør og korrekturleser, og du må beregne god tid til gjennomlesningen. I tillegg er bokens omslag viktig. Vi lesere tenker ofte at hvis omslaget er dårlig, er innholdet det også – og omvendt. Derfor er det en god idé å bruke penger på å få et slående omslag som tiltrekker seg din type lesere, sier hun.

LaserTrykk supplerer Kristin Over-Reins råd med følgende:

  • ISBN-nummer: Det er ikke nødvendig at boken har et ISBN-nummer og ISBN-strekkode, men det anbefales hvis boken skal ut i den vanlige bokhandelen.
  • PLIKTLEVERING: LaserTrykk.no sørger for innlevering av to eksemplarer av alle bøker som registreres og lagres for fremtiden.
  • MARKEDSFØRING: Via sosiale medier og det åpne forfatternettverk. Salg gjennom store butikkjeder kan gi et stort og raskt salg, men fortjenestene er små.
Publisert av: 

Del artikkelen

Email this to someoneShare on LinkedInShare on Facebook

En kommentar til “Forfatter i magen? Råd om selvpublisering”
  1. Else Britt Herheim sier:

    Hei,
    Jeg har holdt på og skrive en bok over en lengre periode. Jeg trenger å få finansieringen av boken så lav som mulig. Har dere noen tips / kontakter å gi meg i forhold til redaktør og korrekturlesing så tar jeg imot det med TAKK!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Hatlehols trykkeri konkurs

Det er NRK Møre og Romsdal som melder at Hatlehols trykkeri i Brattvåg er konkurs. Årsaken skal være anstrengt økonomi etter en omstillingsfase med investering i nytt produksjonsutstyr. Selskapet har 17 ansatte, og ifølge daglig leder Torstein Gjerde blir det arbeidet intenst for å avklare om det er mulig å videreføre virksomheten gjennom et nytt selskap. Hatlehols har […]

Publisert av: 

Epson lanserer flaggskip: Tekstilskriveren SureColor SC-F9300

Epson lanserer SureColor SC-F9300, en tekstilskriver med sublimeringsteknologi, hovedsakelig beregnet på raske utskrifter i store volum på klær, tekstiler og myk skiltdesign, samt andre trykte varer. Den nye flaggskipmodellen erstatter eksisterende SC-F9200, med en utvikling av Epsons betrodde utskriftsteknologi som gir enda bedre kvalitet og pålitelighet, ifølge firmaet. Den helt nye Epson Precision Dot-teknologien for […]

Publisert av: 

Canon tar med full portefølje for grafisk bransje

Canon viser en rekke komplette løsninger for profesjonelle aktører innen grafisk bransje på Production Printing Business Days 2017 i Poing i Tyskland. Det forventes at over 500 eksisterende og potensielle kunder fra hele EMEA-regionen vil ta turen til det tredagers kundearrangementet som har sin siste dag i dag. Her er Canons siste tekniske nyvinninger samlet under […]

Publisert av: 

Odda: Tid er penger, automatisering er nøkkelen

I løpet av sine tretti år har Odda Trykk & Reklame i Odda gått fra tradisjonelt offsettrykkeri, til en fullbefaren grafisk leverandør. Strandflagg, t-skjorter, fotobøker og brosjyrer inngår i den store floraen av grafiske produkter som den lille organisasjonen har bygget opp. – Vi er i dag 5 personer som arbeider ved trykkeriet, sier Ivar […]

Publisert av: 

Slipper maskiner med fokus på sign og display

Mimaki, fabrikant av blekkstråleskrivere i storformat og skjæresystemer har utviklet nye maskinmodeller med fire lags utskrift, integrert kutting og uv-blekk som muliggjør umiddelbar etterbehandling. – UCJV-seriene består av to modeller: firefargers UCJV150-160 og UCJV300-160 som rommer opp til sju farger i kostnadseffektive enlitersflasker, sier Ronald Van den Broek, salgssjef hos Mimaki i Europa. Modellene er […]

Publisert av: 

PDF tar inn løsning for emballasje i korte serier

Plockmatic Document Finishing (PDF) utvider sitt sortiment ved å tilby en prisgunstig stans, som er utviklet og lages i en spesiell Plockmatic versjon. Denne roterende stansen kan i en arbeidsgang legge både rillinjer og stanse. Det tar kun minutter å bytte verktøy og en registeravlesning gjør at arkene hele tiden havner rett i forhold til stansen. – […]

Publisert av: 

Kraftig steg opp for Asker Print

Med Xerox Versant 2100 Press i eget hus har Asker Print tatt et kraftig steg oppover. – I praksis betyr det dobbel produksjonskapasitet og flere oppdrag i eget hus. Utvilsomt en investering som bidrar positivt på bunnlinja, sier en fornøyd daglig leder Kjell Solheim. På offensiven i Asker Asker Print er definitivt på offensiven. Etter […]

Publisert av: 

Digitaltrykt emballasje vokser raskt – men fra et meget lavt nivå

Ingenting i den grafiske bransjen vokser så raskt som digitaltrykt emballasje. Men det dreier seg om fra meget lave nivåer, om vi ser bort fra etiketter. Ser man på statistikk over digitaltrykt emballasjemateriell, så dominerer etiketter fullstendig. Ser du fem år frem i tid så kommer sant nok digitaltrykt kartong til å øke med 80% […]

Publisert av: 

Digitaltrykk AS fornøyd med OKI-plotter

– Jeg er strålende fornøyd med OKI plotteren sier Helge Strand, daglig leder i Ålesundbedriften Digitaltrykk AS. Vi har satt omsetningsrekord i juni så maskinen har virkelig fått kjørt seg, forteller Helge. – Kvaliteten på plott er meget bra også på lave oppløsninger. Dette gjør at jeg kan produsere langt raskere enn jeg er vant […]

Publisert av: 

Kodak: Forhåndstitt på Ultrastream

Kodak viser frem sin nyeste inkjet-innovasjon Ultrastream. Dette er teknikken som de for alvor mener skal konkurrere med offsettrykk hva angår bildekvalitet og industriell produktivitet. Ultrastream er Kodaks fjerde generation av kontinuerlige blekkstråleskrivere. Trykkpressen har en hastighet på 150 meter per minutt og kan trykke på både plast og papir. Til forskjell fra forgjengeren, Stream-serien, […]

Publisert av: