Forfatter i magen? Råd om selvpublisering

Råd og vink til deg som lurer på selvpublisering

Ikke uventet slår nettprintselskapet Lasertrykk et slag for selvpublisering. Fra dem har vi fått en artikkel med råd og vink til de som har forfatteraspirasjoner.

Utgi dine egne bøker med suksess
Om du ønsker å utgi en bok om fluefiske, en selvbiografi, eller din egen kokebok. Nå har du muligheten til å gjøre dette. Med ny teknologi er det nå mulig å utgi bøker med et opplag på så lite som 10 eksemplarer.

Det er mer og mer populært å utgi sine egne bøker, hvor du ikke trenger å gå gjennom en til tider lang og kostbar prossess med store forlag. Tidligere var selvpublisering siste utvei for forfattere som ble avvist av forlagene. Men for mange norske forfattere er dette nå førstevalg. For det er klare fordeler med å utgi sine egne bøker selv. Som forfatter beholder du kontrollen, og du får en større andel av inntektene.

– Suksesshistorier fra USA for indieforfattere som gjør det bra på Amazon, er i ferd med å inspirere norske forfattere som velger å ta kontroll over utgivelse og rettigheter til sine egne manus, sier forfatter Kristin Over-Rein, som har skrevet en guide til hvordan du selv utgir din bok.

Teknologien driver utviklingen
Splitter ny teknologi gjør at LaserTrykk kan tilby å trykke opplag på helt ned til 10 eksemplarer. Det er bl.a. et nytt inkjet-oppsett som gjør det opptil 36 prosent billigere å få trykt en bok. For eksempel er prisen for å få trykket 500 A4 innbundne bøker på 200 sider, 10.780 norske kroner.

– Spørsmålet er ikke om vi nå kan trykke litt fortere eller litt billigere. Inkjet er en ny trykkteknikk, en ekte «gamechanger» for bransjen, som vi har ventet lenge på. Inkjet kan nemlig alt. Inkjet har både de lave startkostnadene som vi kjenner fra digitaltrykk, og høyt volum, som vi kjenner fra offset, sier Esben Mols Kabell, direktør og medeier av LaserTrykk.no.

Søk stadig profesjonell hjelp til gjennomlesning
Men det er viktig med godt forarbeid før du sender din bok til trykking. Kristin Over-Rein kommer her med noen anbefalinger for de som vurderer å kaste seg ut i selvpublisering.

– Du må huske at når det første utkastet er skrevet, er det fortsatt mye arbeid igjen. Ikke gå glipp av sjansen til å gjøre boken så god som mulig. Du må dra nytte av profesjonell hjelp som redaktør og korrekturleser, og du må beregne god tid til gjennomlesningen. I tillegg er bokens omslag viktig. Vi lesere tenker ofte at hvis omslaget er dårlig, er innholdet det også – og omvendt. Derfor er det en god idé å bruke penger på å få et slående omslag som tiltrekker seg din type lesere, sier hun.

LaserTrykk supplerer Kristin Over-Reins råd med følgende:

  • ISBN-nummer: Det er ikke nødvendig at boken har et ISBN-nummer og ISBN-strekkode, men det anbefales hvis boken skal ut i den vanlige bokhandelen.
  • PLIKTLEVERING: LaserTrykk.no sørger for innlevering av to eksemplarer av alle bøker som registreres og lagres for fremtiden.
  • MARKEDSFØRING: Via sosiale medier og det åpne forfatternettverk. Salg gjennom store butikkjeder kan gi et stort og raskt salg, men fortjenestene er små.
Publisert av: 

Del artikkelen

Email this to someoneShare on LinkedInShare on Facebook

En kommentar til “Forfatter i magen? Råd om selvpublisering”
  1. Else Britt Herheim sier:

    Hei,
    Jeg har holdt på og skrive en bok over en lengre periode. Jeg trenger å få finansieringen av boken så lav som mulig. Har dere noen tips / kontakter å gi meg i forhold til redaktør og korrekturlesing så tar jeg imot det med TAKK!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Trykt i Norge

Det nye kvalitetsstempelet “Trykt i Norge” signaliserer at produktet er kortreist og…

Raskere Pagewide XL-serie lanseres

HP slapp den første Pagewide XL i 2015. Storformatskriveren som håndterer to utskrifter i ett, både monokromt og farger, og skriver ut i hastigheter opp til 20 A1-ark per minutt. De nye skriverne heter Pagewide XL 5100 og er tilpasset produksjon i mellomklassen, eksempelvis for grafiske hus, ingeniører og arkitekter som trenger å skrive ut […]

Publisert av: 

BKE Grafisk i Otta fornøyd med LaserTrykk

BKE Grafisk er på andre året whitelabelpartner hos LaserTrykk.no. De mener at dette har gitt deres kunder i både privat og offentlig sektor rimeligere trykksaker og markedsføringsmateriale av høy kvalitet. Kundene befinner seg i et stort geografisk område som omfatter Gudbrandsdalen, Trøndelag og Nord-Norge, og den integrerte logistikkløsningen skaper stor verdi for BKE Grafisk, hevder de. […]

Publisert av: 

Interiørdekor fra Canon

Foto: Annci Gustavsson

Det er saffranuker på Bistro Casper i Stockholm. I restauranten, som drives av Babak Kharazmi, møtes du av sterke farger i innredningen – men slik så det ikke ut for bare en uke siden. Bistro Casper har blitt omdesignet a la Canon, med trykte akrylbilder, tapetsert fondvegg, nyinnkledt bar og grafikk helt opp på dørene. Prosjektet ble startet […]

Publisert av: 

Compress UV LED printer til Evje og Lunner

Stein Raaness AS melder at Reklamehuset Tretex på Lunner har kjøpt UV LED printer, modellen som ble valgt heter Compress iUV-1200s. Reklamehuset Tretex er et rendyrket firma for profilering, skilting og produksjon og dekor av reklamerelaterte produkter. I de senere årene har det vært en vridning mot mer CNC-relatert produksjon, laserskjæring og spesialproduksjon. Skilt & […]

Publisert av: 

Nytt system for å printe rett på veggen

Luth & Co presenterer WallPen E1. Systemet printer bilder og grafikk både innendørs og utendørs med en fantastisk høyoppløst kvalitet direkte fra USB. Kan printe direkte på gips, tapet, tre, mur, maling, stein, plastikk, glass, fliser og persienner, med mye mer. Wallpen® er et mobilt printesystem som printer direkte på vegger og vertikale overflater med en […]

Publisert av: 

Ny rekord for blekkstrålekonferanse

Med 525 deltakere fra 23 land, et utvidet opplæringstilbud og utstilling har The Inkjet Conference (TheIJC) bekreftet sin status som verdens største arrangement spesielt for digitaltrykkere, altså de som jobber i blekkstråleverden. Organisatorene planlegger allerede dagsorden for TheIJC USA (12-13. april 2018 i Chicago) og den femte (og dermed jubileums-) utgaven av TheIJC i Düsseldorf 15-17. oktober […]

Publisert av: 

Ny arbeidsflyt-løsning

Nå kan du gradvis ta i bruk ny funksjonalitet,- alt etter din bedrifts behov. Med den modulbaserte løsningen kan du gradvis ta i bruk ny funksjonalitet tilpasset din virksomhets behov. Løsningen Accurio Pro Flux inneholder forbedret funksjonalitet for alle ledd i arbeidsflyten. Fra bestilling & ordre, rapportering, print-administrasjon til utskytning og ferdigstilling. Løsningen er tett […]

Publisert av: 

Bodoni Gruppen overtar Bergen Grafisk

Bodoni Gruppen overtar Bergen Grafisk, og styrker med det Vestlandets største miljø innen grafiske tjenester, digital publisering og markedskommunikasjon. – De to bedriftene passer perfekt til hverandre, og vil gi Bodoni Gruppen større muligheter og sterkere konkurransekraft både på produktsiden og i markedet, sier administrerende direktør i Bodoni, Bjarte J. Hordnes. Styrket produksjon Bodoni Gruppen […]

Publisert av: 

Ny kompakt printerserie fra Ricoh

Ricohs nye kompakte inkjet printserie har fått navnet Ricoh Pro™ V20000. Den skal ifølge presseskrivet være meget brukervennlig, og den finnes i flere hastigheter og både som svarthvitt- og fargeprint. Ricoh Pro™ V20000 er en svarthvitt-løsning, som kjører 75 m per minutt i 600 x 600 dpi. Ricoh Pro™ V20100 er også en svarthvitt-løsning, men […]

Publisert av: 

Papir mer pålitelig

Det er kanskje ikke så rart, i en verden som nå preges av at ganske mye “fake news” (årets nyord) florerer i de digitale media. For det utrente øye er det ikke alltid lett å skjelne mellom faktiske nyheter fra pålitelige kilder og propaganda eller rett og slett løgnaktige påstander fra media som enten lever […]

Publisert av: