Odda: Tid er penger, automatisering er nøkkelen

I løpet av sine tretti år har Odda Trykk & Reklame i Odda gått fra tradisjonelt offsettrykkeri, til en fullbefaren grafisk leverandør. Strandflagg, t-skjorter, fotobøker og brosjyrer inngår i den store floraen av grafiske produkter som den lille organisasjonen har bygget opp.

– Vi er i dag 5 personer som arbeider ved trykkeriet, sier Ivar Opedal, administrerende direktør. Vi har planer om å ansette en person til over nyttår. Vi produserer mye skilt og bilreklame samt reklame på klær og mye annet. På en liten plass som vi bor på må vi ha mange bein å stå på.

Nylig ble de også helt digitale etter å ha kastet ut offsetpressen. Og med investeringen i Konica Minoltas siste tungvekter, C6100, rasjonaliserer man en av de viktigste produksjonsenhetene i huset – digitaltrykket.

I trykkeriet produseres alt fra enklere brosjyrer til krevende trykksaker og bøker i farger. Kvalitet gjennomsyrer hele organisasjonen og trykkprofilene er hellige.

– Farger er, mildt sagt, viktigt for oss. Vi har tidligere slåss med ganske mange utfordringer når det gjelder farger, men vi håper at det automatiske systemet i den nye digitalpressen skal løse dette.

Det er ofte relativt komplekse og utfordrende jobber som kjøres digitalt. Mange jobber er veldig små, mens de større jobbene ligger på mellom 3-10 000 eksemplarer. Samtidig skal innstillingstidene minimeres ettersom det er mange forskjellige jobber som skal ferdiggjøres daglig. I den nye C6100 har Konica Minolta automatisert ICC-profileringen med blant annet spektrofotometer og RGB-skanning.

Hva betyr det automatiske ICC-profilarbeidet for virksomheten og for trykksaksproduksjonen?
– Det betyr mye for produktivitet og kvaliteten på det vi skal trykke. For operatøren blir innstillingstiden redusert, og produksjonen vil komme raskt i gang.

Bredden i Odda Trykk & Reklames AS trykksaksproduksjon stiller høye krav til etterbehandlingsutstyret og arbeidsflyten etter digitaltrykket. Med den nye maskinen får de mye av etterbehandlingen på kjøpet.

– Maskinen gjør det meste av ferdigggjøringen, men vi har en Horizon med 20 lommer.

– I dag kan vi false, rille, stanse, skjære, hefte og foliere med vårt etterbehandlingsutstyr fra Horizon. Det viktigste er at utstyret er enkelt å stille inn og at arbeidsflyten er smidig, sett til de volumene vi produserer.

– Det fine med C6100 er at den kan trimme tre sider, så man kan få ferdigskårne brosjyrer ut fra maskinen. Ved deretter å false og hefte kan vi også få firkantrygg direkte ut av maskinen.

Hvor viktig er servicen for virksomheten?
– Vår service kommer fra Haugesund der Konica Minolta har et stort kontor. Det er ca. 2 timer fra Haugesund til Odda. Mye av grunnen at vi valgte Konica Minolta var erfaringen vi har med den gode servicen og oppfølgingen fra haugesundskontoret. De har flinke servicefolk og personer som hjelper oss med det meste. Vi har i dag en responstid på 4 timer.

Hvordan funker det nå når dere er uten offset?
– Nå har vi en alt-i-ett prosess i produksjonen. Den nye maskinen er nesten dobbelt så rask i forhold til den gamle C1070 digitalmaskinen.

– Det er vanskelig å få tak i trykkere som vil reise langt ut i Norge. Men med digitaltrykk kan vi bruke våre prepressmedarbeidere og ikke rendyrkede trykkpresseoperatører, noe som gir oss en helt annen fleksibilitet.

Hvordan gjør dere det med offsettrykket nå?
– Vi har en gammel GTO til perforering og liknende. Om noen vil ha større formater benytter vi underleverandører. Vi har også en 12-fargers plotter Canon PRO-4000 – 105 cm.

Publisert av: 

Del artikkelen

Email this to someoneShare on LinkedInShare on Facebook

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Sertifiseringer til Canon-blekk

Canon mottar UL Environments GREENGUARD Gold-sertifisering for sitt utvalg av UV-herdet blekk til flatbedskrivere i Océ Arizona-serien og Canon UVgel-blekk til rull-til-rull-skriveren Océ Colorado, som nylig ble lansert. For å bli tildelt denne anerkjente og uavhengige sertifiseringen må produktene leve opp til noen av markedets strengeste standarder for utslipp. GREENGUARD-sertifiseringen har definert ytelsesbaserte standarder som […]

Publisert av: 

Adobe lanserer neste generasjon av Creative Cloud

Nye programmer, ny fototjeneste og en rekke oppdateringer Adobe lanserer en rekke nyheter under Adobe MAX 2017 – verdens største konferanse for kreative, som i år trekker mer enn 12.000 deltakere fra hele verden. Blant nyhetene er fire nye applikasjoner: skybaserte Lightroom CC, Adobe XD CC for opplevelsesdesign, Adobe Dimension CC for 3D-komponering og fullversjon […]

Publisert av: 

En million forskjellige yoghurtflasker

For første gang er det skapt et unikt design for et populært produkt i Baltikum, nemlig produktdesign for yoghurt-cocktailen Shake. Designet er utviklet av Immer Digital i Latvia, ved hjelp av HPs nyeste trykk-teknologi – HP Indigo Digital Printing. – Dette produktdesignet er en innovasjon ikke bare i det Baltiske marked, men i Europa som helhet, […]

Publisert av: 

Amedia med nok en nedleggelse i nord

Helgelendingen meldte tirsdag morgen at Amedia har bestemt seg for å avvikle Nr 1 Trykk i Mosjøen i Nordland fra 1. januar 2018. Dette vil medføre at Amedias aviser Helgelendingen og Rana Blad fra nyttår skal trykkes i Bodø. Dermed vil disse avisene måtte fraktes fra Bodø til Mosjøen-området, en strekning på 315 kilometer. Ruten går også […]

Publisert av: 

Innblikk i Forlagssentralen

Foto: Morten Brakestad

Gyldendal Akademisk sitt blad, “Vit” bragte nylig en artikkel som tok oss gjennom den sterkt robotiserte og automatiserte Forlagssentralen. Artikkelen “Bøkenes reise” tok utgangspunkt i boken “Fosterhjemsarbeid” av Vigdis Bunkholdt, som den fulgte på ferden videre etter at boken var levert fra et polsk trykkeri. Artikkelen er ført i pennen av Anna K. Langhammer. Hvert […]

Publisert av: 

Nytt agentur hos NIZE Equipment

NIZE equipment forhandler printere, skjærebord, programvare og maskiner til etterbehandling til grafisk industri. Nå har de fått et nytt agentur i Norden, de har blitt forhandlere av CNC freser fra Cosign CNC Solutions. Den hollandske produsenten har specialisert seg i spesialbygde fresere i minimalistisk design og med en rekke intelligente verktøy, som sikrer høy presisjon […]

Publisert av: 

Vinnertrykksaken på Sign, Print & Pack

Her er vinnertrykksaken fra vår danske messe, Sign, Print & Pack, som ble avholdt i Odense i høst. Angjeldende trykksak er en folder for Aarhus Teaters sesongprogram 2016/17.  En nærmere titt på trykksaken, oppdraget og tanken bak det hele finner du her. Sign, Print & Pack Norge arrangeres 19.-20. september 2018 på X Meeting Point […]

Publisert av: 

Konica Minolta hylles for sitt miljø- og samfunnsansvar

Konica Minolta er tildelt Dow Jones Index for 2017 i segmentet “Technology Hardware & Equipment”. Dette er en av de mest prestisjefylte globale indeksene for rangering av bærekraftige selskap. Det er 6.året på rad Konica Minolta mottar denne indeksen for sitt miljø- og samfunnsansvar. – Å motta denne utmerkelsen i konkurranse mot 120 andre store […]

Publisert av: 

Prisoppgang på papir

Stigende produksjonskostnader, sterk global etterspørsel og uforsvarlig lav lønnsomhet gjør at prisen på papir fortsetter å stige. Det er ingen tegn til at denne utviklingen kommer til å stoppe. Fra 2. oktober steg prisene på kontorpapir fra Antalis med 5 – 8%, og fra 16. oktober blir det prisøkninger for alle kunder. Justeringene på papir […]

Publisert av: