Digitalfoto overtar fullstendig

PUBLISERT: 2 august 2006
OPPDATERT: 21 mars

Har du en trommelskanner som støver ned, så er du i godt selskap. Digitale kameraer har på få år overtatt fotomarkedet fullstendig, og filmsalget er på kort tid redusert til en femdel av hva det var. Salget av lysbildefilm er redusert til en tidel av hva det var for noen år siden, og det betyr trolig at de aller fleste profesjonelle aktørene har tatt i bruk digital teknologi. Knut Førsund i Fotorådet mener utviklingen har vært dramatisk for hele fotobransjen. Bildet: nykommer blant digitale speilrefleksmodeller; olympus E-330 – Utviklingen av filmsalget har vært nærmest dramatisk, forteller informasjonssjef Knut Førsund i Fotorådet. Konsekvensene har vært store både for filmprodusenter, fotobutikker og fotolaboratorier. Salget av engangskameraer – som forbausende nok har økt fra i fjor – er nå større enn salget av lysbildefilm og film til APS-kameraene som for noen få år siden var den store slageren i Norge. Det digitale har overtatt fullstendig. Førsund tror at vi har nådd toppen for salg av kompaktkameraer, mens han forventer at speilreflekssalget fortsatt vil øke. Det er i såfall gode nyheter for grafisk bransje, fordi man dermed også bør kunne forvente bedre bildekvalitet og høyere oppløsning på bilder som kundene tar selv. Og det gjør de jo i stadig større grad, for også de profesjonelle reklamefotografene sliter med å skaffe nok oppdrag. – Med et salg på 21 000 digitale speilreflekskameraer hittil i år, er det slett ikke utenkelig at det vil bli solgt mer enn 50 000 slike kameraer i løpet av året. Tre nye aktører i høst vil være med å skape større blest om de fordelene og mulighetene som denne kameratypen gir. Mange skaffer seg nå både et speilreflekskamera og et lite kompaktkamera. Det lille kan være med over alt, mens speilrefleksen tas med når det stilles større krav til bildene. I grove trekk kan vi si at speilrefleksmodellene reagerer kjappere enn kompaktkameraene, de tar bedre bilder med høye ISO-verdier og de kan skifte mellom mange forskjellige objektiver, poengterer Knut Førsund.

Les videre

De ønsker å være best i Norge på profilprodukter

Trykkeri.no gjør en satsing på profilartikler og har satt seg et høyt mål: å bli Norges største profilkjede. Ved å samarbeide skal medlemsbedriftene kunne tilby både bedre priser og vilkår enn konkurrentene.
Trykkeri

Signcoms eier Igepa Group kjøper opp Scandraft

Signcoms eier Igepa Group kjøper viscom-forhandleren Scandraft med hovedkontor i Mölnlycke. Samtidig blir Anders Trillkott administrerende direktør i hele konsernet.
Anders Trillkott

BI-studenter fremmer Trykt i Norge

Grafisk bransjeforening har engasjert fire BI-studenter som utdanner seg inne digital kommunikasjon og markedsføring til å synliggjøre grafisk produksjon og Trykt i Norge, blant annet i sosiale medier.
trykt-i-norge_logo

Trendrapport: Optimisme til tross for økonomisk motvind

Drupa slipper sin niende "Global Trends Report" i november. De foreløpige resultatene viser at både trykkerier og leverandører tror på et godt 2024, selv om det er krisetider.
Sabine-Geldermann_Drupa

Siste nytt

De ønsker å være best i Norge på profilprodukter

Trykkeri.no gjør en satsing på profilartikler og har satt seg et høyt mål: å bli Norges største profilkjede. Ved å samarbeide skal medlemsbedriftene kunne tilby både bedre priser og vilkår enn konkurrentene.
Trykkeri

Ny Caldera RIP lokker med store fargebesparelser

Den franske programvareutvikleren Caldera har nettopp sluppet den nyeste versjonen av Caldera RIP. Fra og med nå vil brukere kunne oppgradere rippen til versjon 17 for å oppleve hele spekteret av nye funksjoner og forbedringer.
caldera

Fullt "trøkk" hos Flisa Trykkeri

Siden 2002 har Flisa Trykkeri hatt "itte akkurat urbant" som slagord. For hvem sa at et vellykket trykkeri ikke kan drives i Bygde-Norge? Flisa Trykkeri er et godt eksempel på dette og flyttet nylig til ti ganger så store lokaler.
Storformat

Tar opp kampen mot restene

Storbildsbolaget i Helsingborg reduserer avfallet med et nytt produkt. Arbeidsmetoden er både klimasmart og sparer penger for kunden.
FotoJet-25-1024x682