Programvareutviklernes vårløsning

PUBLISERT: 5 februar 2007
OPPDATERT: 14 desember

Grafiske og andre bedrifter som publiserer materiell til flere plattformer og ønsker at materiellet skal kunne gjenbrukes, må virkelig følge med for å holde seg oppdatert på programvarer og utviklingen av disse i 2007 – start nå og heng med utover våren! Mot slutten av 2006 fikk programvare-industrien to nye standarder for dokumentformater verd å merke seg: Først publiserte International Organization for Standardization (ISO) en «betenkning» som godkjente xml-baserte Open Document Format (ODF) som en ISO-standard. Spesifikasjonen på formatet utvikles og vedlikeholdes av en arbeidsgruppe der Adobe, Corel, IBM, Intel, Novell og Sun er med. Så meddelte den europeiske standardiseringsorganisasjonen Ecma, at den hadde godkjent Office OpenXML og at de ville påbegynne den prosessen som skal gjøre også Open XML til en ISO-standard. OpenXML vil være en del av den kommende Officepakken. Representanter for Microsoft har ved flere anledningen uttalt at de vil arbeide for at Open XML skal bli en de facto-standard. Slik vil de sikre at Office-dokumenter kan leses langt inn i fremtiden og gjøre det enklere å utveksle dokumenter. Microsoft har sagt det samme med hensyn til deres dokument- og printformat XPS, (XML Paper Specification), men de har ennå ikke gjort alvor av det eller kunngjort gjennom hvilken organisasjon, de vil begynne dette arbeidet. Adobe har på en måte kommet Microsoft i forkjøpet ved å melde at de har engasjert konsulentselskapet AIID til å forberede PDF-formatet som ISO-standard. Så har vi OpenOffice.org, som både er en kontorpakke og en utviklerplattform som kan danne grunnlag for å skape nye applikasjoner. De har utviklet en programvare som gjør det mulig å skape programmer som kan lagre dokumenter i Open Document Format (ODF). Som kjent er Microsoft Office-pakken godt utbredt over hele verden. Selvsagt vil andre utviklere følge nøye med på hva Microsoft gjør. Dels fordi de åpne standardene skal beskyttes, men også fordi det er nødvendig å kunne utveksle applikasjoner med Microsofts. Dette er grunnen til at for eksempel som Corel og Novell har kunngjort at de støtter Open XML i sitt OpenOffice.org og i WordPerfect. Open XML-formatene kan anvendes både på Windows- og Linux-plattformen. I grafisk produksjon er Adobes applikasjoner som kjent best utbredt, det samme er Acrobat og Reader til å skape og lede pdf-filer. Acrobat Professional 8 har fått en ny mulighet for å konvertere Microsoft XPS (Fra Windows Vista) til pdf, som er det foretrukne filformatet i grafiske sammenhenger. Adobe arbeider også med utviklingen af Mars-prosjektet, en xml-vennlig implementering av xml i pdf. Du kan følge dette arbeidet på http://labs.adobe.com. Dagen etter Microsofts Vista-lansering kunngjorde Adobe at pdf nå skal være en ISO-standard. Dagen etter fortalte Global Graphics, at de er i full gang med å utvikle nye ripper som kan rippe xps-formatet og andre formater. Det gjelder å følge med, som dere skjønner! http://www.microsoft.com/xps

Les videre

Cloudlab vil hjelpe trykkeriene med netthandel

Tyske Cloudlab Solutions er en etablert leverandør av web-to-print løsninger innen både trykk og emballasje. Med den nye versjonen X3 tar selskapet i bruk KI når det gjelder blant annet design og prissetting.
Cloudlab-1024x683

Programvaresamarbeid for bedre flyt

ECO3 og eProductivity Software (ePS) har inngått et strategisk partnerskap med mål om å ta automatiseringen hos trykkeriene til neste nivå.
ECO3-ePS-1024x684

Smarte fabrikker trenger smart service

Müller Martini innså tidlig at en smart fabrikk, utformet for produktivitet også trenger en innovativ servicetilnærming. Tiden er ute for den gamle filosofien med at ting går i stykker og så skal de repareres. På Drupa demonstrerer de den modulære programvaren MMServices.
PI-2402-drupa_MMServices_1

Gelato lanserer arbeidsflyt-programvare

I forbindelse med Drupa benytter den norske trykkeri- og logistikkgiganten Gelato anledningen til å lansere Gelato Connect, en intuitiv programvare for trykkproduksjon der hele arbeidsflyten kan styres fra én enkelt plattform.
Gelato Henrik

Siste nytt

Merkur Grafisk og Canon inngår strategisk grønt samarbeid

Merkur Grafisk har som en del av bærekraftforpliktelsen inngått et strategisk partnerskap med Canon. Et samarbeid som er synliggjort gjennom anskaffelsen av en høyhastighets inkjetpresse, og som markerer et betydelig steg i implementeringen av gruppens grønne strategi.
canon_merkur-kopi

GV Reklame doblet omsetningen

Verdal-baserte GV Reklame doblet omsetningen nesten uten nyansettelser. Det takket være investeringer i ny Canon-teknologi, mener daglig leder for firmaet, Ole Gunnar Vestvik.
GV-Reklame

Mulighetene med KI er store, men det er også utfordringene

I vår artikkelserie om kunstig intelligens (KI) i den grafiske bransjen snakket vi med Adrian Mayr som er direktør for produktledelse hos Müller Martini. De er kjent for å produsere ferdiggjøringsutstyr i industriell skala.
Adrian-Mayr-pfc-bearb

Klima- og miljøministeren stiller til emballasjeprat med næringslivet

EU har vedtatt ny forordning om emballasje og emballasjeavfall, og Miljødirektoratet jobber med endringer i den norske produsentansvarsordningen. Hva vil dette bety for næringslivet, og hvordan kan næringsliv, industri og myndigheter samarbeide for å nå målene?
foto-ntb-kommunikasjon-andreas-bielland-eriksen-scaled-e1697451622324