Programvareutviklernes vårløsning

PUBLISERT: 5 februar 2007
OPPDATERT: 14 desember

Grafiske og andre bedrifter som publiserer materiell til flere plattformer og ønsker at materiellet skal kunne gjenbrukes, må virkelig følge med for å holde seg oppdatert på programvarer og utviklingen av disse i 2007 – start nå og heng med utover våren! Mot slutten av 2006 fikk programvare-industrien to nye standarder for dokumentformater verd å merke seg: Først publiserte International Organization for Standardization (ISO) en «betenkning» som godkjente xml-baserte Open Document Format (ODF) som en ISO-standard. Spesifikasjonen på formatet utvikles og vedlikeholdes av en arbeidsgruppe der Adobe, Corel, IBM, Intel, Novell og Sun er med. Så meddelte den europeiske standardiseringsorganisasjonen Ecma, at den hadde godkjent Office OpenXML og at de ville påbegynne den prosessen som skal gjøre også Open XML til en ISO-standard. OpenXML vil være en del av den kommende Officepakken. Representanter for Microsoft har ved flere anledningen uttalt at de vil arbeide for at Open XML skal bli en de facto-standard. Slik vil de sikre at Office-dokumenter kan leses langt inn i fremtiden og gjøre det enklere å utveksle dokumenter. Microsoft har sagt det samme med hensyn til deres dokument- og printformat XPS, (XML Paper Specification), men de har ennå ikke gjort alvor av det eller kunngjort gjennom hvilken organisasjon, de vil begynne dette arbeidet. Adobe har på en måte kommet Microsoft i forkjøpet ved å melde at de har engasjert konsulentselskapet AIID til å forberede PDF-formatet som ISO-standard. Så har vi OpenOffice.org, som både er en kontorpakke og en utviklerplattform som kan danne grunnlag for å skape nye applikasjoner. De har utviklet en programvare som gjør det mulig å skape programmer som kan lagre dokumenter i Open Document Format (ODF). Som kjent er Microsoft Office-pakken godt utbredt over hele verden. Selvsagt vil andre utviklere følge nøye med på hva Microsoft gjør. Dels fordi de åpne standardene skal beskyttes, men også fordi det er nødvendig å kunne utveksle applikasjoner med Microsofts. Dette er grunnen til at for eksempel som Corel og Novell har kunngjort at de støtter Open XML i sitt OpenOffice.org og i WordPerfect. Open XML-formatene kan anvendes både på Windows- og Linux-plattformen. I grafisk produksjon er Adobes applikasjoner som kjent best utbredt, det samme er Acrobat og Reader til å skape og lede pdf-filer. Acrobat Professional 8 har fått en ny mulighet for å konvertere Microsoft XPS (Fra Windows Vista) til pdf, som er det foretrukne filformatet i grafiske sammenhenger. Adobe arbeider også med utviklingen af Mars-prosjektet, en xml-vennlig implementering av xml i pdf. Du kan følge dette arbeidet på http://labs.adobe.com. Dagen etter Microsofts Vista-lansering kunngjorde Adobe at pdf nå skal være en ISO-standard. Dagen etter fortalte Global Graphics, at de er i full gang med å utvikle nye ripper som kan rippe xps-formatet og andre formater. Det gjelder å følge med, som dere skjønner! http://www.microsoft.com/xps

Les videre

Utgir unikt verktøy for visualisering av foliedesign

Zeno lanseres nå i Norge. Et verktøy som vil hjelpe til å visualisere kundenes drømmer i 3D og forkorte salgsprosessen.
Zeno kollage

"Om et år snakker vi ikke mer om KI, vi bare bruker det"

På vårseminaret til Grafisk bransjeforening Øst i Horten skal de blant annet snakke om KI - kunstig intelligens, og hva det betyr for grafisk bransje og andre industriområder. Men om et år eller to vil vi ikke lenger ha foredrag og kurs i KI - det vil være integrert i eksisterende programvare og vi kommer bare til å bruke det uten å tenke så nøye over teknologien bak. Det mener i hvert fall Kåre Bjørn Jensen fra Intellia Consulting.
Kare_01

End-to-end-løsninger er avgjørende, ikke trykketeknikken

Med fire svært automatiserte, industrielle produksjonslinjer, integrert i en Connex-arbeidsflyt, vil Muller Martini imponere kundene på årets Drupa.
PI-2399-Bruno-Muller_2

Kunstig intelligens vil være avgjørende for bedriftenes overlevelse

I den kommende tiden skal vi se nærmere på hvordan kunstig intelligens (AI) implementeres i allerede eksisterende grafiske løsninger. Hva den kan, hvilke behov den fyller og hvilke muligheter og utfordringer dette åpner for på sikt.
Heidelberg-AI

Siste nytt

Etikettmarkedet falt 25 prosent

Etter korona, hvor etikettmarkedet eksploderte, var fallet på 25,8 % i 2023 (ifølge FINAT) kanskje å forvente. Likevel beskriver Claus Søndergaard, fra UPM Raflatac, det som et tøft år, men sier samtidig at forventningene til 2024 er positive.
Claus_UPMRaflatac

Utgir unikt verktøy for visualisering av foliedesign

Zeno lanseres nå i Norge. Et verktøy som vil hjelpe til å visualisere kundenes drømmer i 3D og forkorte salgsprosessen.
Zeno kollage

Arbeidshester og neonutskrifter hos SwissQprint

Planskriveren Kudu og rulleprinteren Karibu skal sammen med iøynefallende neontrykk trekke til seg blikkene på Swissqprints stand under Fespa.
SQP-trade-fair-1024x683

Rådgivning og kreativitet skal ta Wera inn i fremtiden

Wera i Porsgrunn har de siste 20 årene utviklet seg fra et rendyrket trykkeri til et "360 graders kommunikasjonshus". Med Dag Brekke-Rasmussen tilbake ved roret er siktet nå stilt inn mot å utvikle det konseptet enda mer.
Wera Dag