NTBs nye språkoppdateringer i Tansa

NTB har et politisk nøytralt og lettlest språk, og har publisert NTB-språket i bokform i en årrekke. Boken her vært like mye en ordliste som en kilde for språklige råd. Opprinnelig ble boken laget for journalister, men NTB-språket passer like godt for studenter, lærere, tekstforfattere, informasjonsfolk, offentlig ansatte og andre som vil nå fram med budskapet sitt. Tansa Systems annonserer nå støtte for den siste språklige oppdateringen fra NTB i sitt elektroniske tekstkorrektursystem. Det norske programvareselskapet Tansa leverer tekstkorrektursystemer som benyttes sammen med program som bl.a. Microsoft Word, Adobe InDesign og QuarkXPress. De opplyser at tekst som skrives i disse programmene enkelt kan sjekkes mot NTB-språket, og at man umiddelbart får forslag til rettelser. Den nye ordlisten inneholder flere fornorskede skrivemåter, for eksempel avokado, tabasko og maskara, mens andre er beholdt med opprinnelig skrivemåte, som champagne, cabincruiser og rallycross. NTB har foretatt en del valg i tilfeller som ellers er valgfrie, blant annet ferje (ikke ferge), sogneprest (ikke sokneprest) osv. Dermed er det enklere for en redaksjon, forlag eller byrå å sikre et mer konsekvent språk. «Fordelen med å samarbeide med Tansa, er at vi kan nå ut til mange, både NTB-kunder og andre. Vi er opptatt av å få et bedre språk i hele pressen, og da trenger vi også et godt verktøy som hele tiden holder seg oppdatert ettersom språket forandrer seg», sier Anna Nesje, redaktør for boka og språkansvarlig i NTB.

Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Luth Gruppen: Planlegger stand med CAD

Tekst: Roger Stormo | Foto: Luth Gruppen

Snart er det Sign, Print & Promotion messe, og hos Luth Gruppen har de bygget opp sin stand i et CAD-program og tester å flytte rundt maskinene så alt blir best mulig. Epsons siste modeller og det nyeste Summa skjærebordet er blant de tingene som skal lokke besøkerne.

Publisert av: 

Spesialeffekter hos Ricoh

Tekst: Peter Ollén | Foto: Pressebilder

Snart er det Sign, Print & Promotion – messe på X Meeting Point på Hellerudsletta utenfor Oslo. Hos Ricoh ser man frem til å endelig å møte kundene igjen etter pandemien. På standen er det tre maskiner som vil dele plassen. To av dem er fra storformatserien, mens den tredje er for printing.

Publisert av: 

Kommer fra Danmark med Kongsberg

Tekst: Roger Stormo | Foto: Pressefoto

Blant våre utstillere på den kommende Sign, Print & Promotion-messen på Xmeetingpoint, Hellerudsletta 20-21. oktober vil du stifte bekjentskap med den danske firmaet Artwork Systems Nordic A/S. De distribuerer skjærebord fra Kongsberg Precision Cutting systemer og programvare samt CDI fra Esko.

Publisert av: 

Xaar med nytt printhode

Tekst: Roger Stormo | Foto: Pressefoto

En ledende leverandør av printhoder for trykkpresser fra forskjellige produsenter er inkjet-teknoselskapet Xaar. Nå har de lansert sitt nyeste skrivehode – Xaar Irix – som er utviklet for å sikre nøyaktig, pålitelig og enkel utskrift for koding og merking, produktprinting, funksjonelle væsker og 3D -utskrift.

Publisert av: