NTBs nye språkoppdateringer i Tansa

PUBLISERT: 19 november 2007
OPPDATERT: 19 november

NTB har et politisk nøytralt og lettlest språk, og har publisert NTB-språket i bokform i en årrekke. Boken her vært like mye en ordliste som en kilde for språklige råd. Opprinnelig ble boken laget for journalister, men NTB-språket passer like godt for studenter, lærere, tekstforfattere, informasjonsfolk, offentlig ansatte og andre som vil nå fram med budskapet sitt. Tansa Systems annonserer nå støtte for den siste språklige oppdateringen fra NTB i sitt elektroniske tekstkorrektursystem. Det norske programvareselskapet Tansa leverer tekstkorrektursystemer som benyttes sammen med program som bl.a. Microsoft Word, Adobe InDesign og QuarkXPress. De opplyser at tekst som skrives i disse programmene enkelt kan sjekkes mot NTB-språket, og at man umiddelbart får forslag til rettelser. Den nye ordlisten inneholder flere fornorskede skrivemåter, for eksempel avokado, tabasko og maskara, mens andre er beholdt med opprinnelig skrivemåte, som champagne, cabincruiser og rallycross. NTB har foretatt en del valg i tilfeller som ellers er valgfrie, blant annet ferje (ikke ferge), sogneprest (ikke sokneprest) osv. Dermed er det enklere for en redaksjon, forlag eller byrå å sikre et mer konsekvent språk. «Fordelen med å samarbeide med Tansa, er at vi kan nå ut til mange, både NTB-kunder og andre. Vi er opptatt av å få et bedre språk i hele pressen, og da trenger vi også et godt verktøy som hele tiden holder seg oppdatert ettersom språket forandrer seg», sier Anna Nesje, redaktør for boka og språkansvarlig i NTB.

Les videre

Smarte fabrikker trenger smart service

Müller Martini innså tidlig at en smart fabrikk, utformet for produktivitet også trenger en innovativ servicetilnærming. Tiden er ute for den gamle filosofien med at ting går i stykker og så skal de repareres. På Drupa demonstrerer de den modulære programvaren MMServices.
PI-2402-drupa_MMServices_1

Gelato lanserer arbeidsflyt-programvare

I forbindelse med Drupa benytter den norske trykkeri- og logistikkgiganten Gelato anledningen til å lansere Gelato Connect, en intuitiv programvare for trykkproduksjon der hele arbeidsflyten kan styres fra én enkelt plattform.
Gelato Henrik

Fem måter KI transformerer trykkproduksjon på

KI vil endre grafisk trykkproduksjon. Sander Sondaal, Director of Commercial Print Sales hos Ricoh Graphic Communications, lister opp fem måter det vil skje på.
FotoJet-52

swissQprint gir 3 års garanti – uten dyrere pris

swissQprint viste ingen produktnyheter på Fespa, men kunne fortelle at de nå har tre års garanti på alle sine printere - uten ekstra kostnad.
SQP

Siste nytt

Fagtrykk Idé kjøper aksjene i ISAS Reklame

Fagtrykk Idé as har kjøpt alle aksjene tilhørende ISAS Reklame i Tromsø, og styrker med det posisjonen i Ishavsbyen.
fagtrykk_isas

Mer støtte til fysiske bøker

Regjeringen har tydeligvis sett signalene fra forskjellige undersøkelser og skal nå satse mer på fysiske lærebøker i skolen. De har bevilget 300 millioner kroner som er øremerket dette formålet.
books-5937716_1280

30-årsjubilanten investerer i fremtiden: "Mitt livsverk"

Med lokaler midt i Oslo sentrum er digitaltrykkeriet In-Trykk tett på mange store bedrifter som trenger trykketjenester.
– Jeg har blitt litt av en hustrykker for bedriftene på gata, sier eier Yalcin Ucarli.
IN Konica

Åpent hus med tema "foliering av kjøretøy"

Torsdag 20. juni inviterer Spandex til åpent hus i Larvik. Foliering av kjøretøy er tema for dagen og det blir demonstrasjon av foliering og nye produkter.
Spandex folie