Xerografien runder 70

[list] xerox70

Xerografi, eller elektrostatisk kopiering, ble utført for første gang for 70 år siden. Oppfinnelsen har siden den gang gjort det mulig for mennesker over hele verden å trykke og dele informasjon i trillioner av kopier og lasertrykk.

Den første xerografiske kopien ble laget 22. oktober 1938 i et provisorisk laboratorium bak en skjønnhetssalong i Astoria i New York. Eksemplaret er bevart hos Smithsonian Institution og det er fremdeles mulig å tyde den opprinnelige teksten: «10-22-38 ASTORIA.»

Xerografiens opphavsmann, svenskættede Chester Carlson, arbeidet som patentombud og var i tillegg vitenskapsmann. Han var fast bestemt på å finne en enkel måte for å kopiere dokumenter. Det uavhengige analyseselskapet Infotrends anslår at bare i år produseres det mer enn tre trillioner kopier og utskrifter rundt om i verden på maskiner som nedstammer fra Chester Carlsons oppfinnelse.

– Effektiv kommunikasjon utgjør stammen i dagens globale forretningsverden, og Chester Carlsons oppfinnelse overvant hinderet som tidligere gjorde det umulig å distribuere informasjonen til de som har nytte av den, uttaler Sofia Nilsson, administrerende direktør for Xerox i Sverige.

Chester Carlson så bort fra fotografiske metoder, og eksperimenterte i stedet med elektrostatiske ladninger og materialer som er fotoledende og som endres når de utsettes for lys. Prosessen han oppfant er kjent som xerografi, som har sin opprinnelse i det greske ordet xeros som betyr «tørr» og graphein som innebærer «skifte». Etter oppfinnelsen drøyde det to tiår før et lite selskap i New York besluttet seg for å investere i teknologien og kommersialisere prosessen. Selskapet, som på det tidspunktet het Haloid, ble senere utviklet til Xerox.

Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


En ”doldis” er den største skiltmakeren

Tekst: Peter Ollén | Foto: Peter Ollén

De største skiltene. Og de minste. Bokstaver som er oppbygde hver for seg med bakgrunnsbelysning. Eller en duk på 25 kvadratmeter som spenner over en hel fasade. Tre, metall, akryl. Spesialistkunnskap om sveising og belysning. Og om vindens krefter. Det er bara en del av den kunnskapen som Signtronic besitter.

Publisert av: 

Packnorth: Canon LabelStream 4000 vises for messepublikum

Tekst: Bo Wallteg | Foto: Canon

Canon brenner alt kruttet sitt på en enkelt maskin under Packnorth 10. – 12. mai. Canon LabelStream 4000, en spennende etikettpresse lansert i 2019, har nå begynt å finne veien til markeder i Europa. Norden er fortsatt et uberørt område, men Canon håper å legge grunnlaget for fremtidige installasjoner via Packnorth.

Publisert av: