Xerografien runder 70

[list] xerox70

Xerografi, eller elektrostatisk kopiering, ble utført for første gang for 70 år siden. Oppfinnelsen har siden den gang gjort det mulig for mennesker over hele verden å trykke og dele informasjon i trillioner av kopier og lasertrykk.

Den første xerografiske kopien ble laget 22. oktober 1938 i et provisorisk laboratorium bak en skjønnhetssalong i Astoria i New York. Eksemplaret er bevart hos Smithsonian Institution og det er fremdeles mulig å tyde den opprinnelige teksten: «10-22-38 ASTORIA.»

Xerografiens opphavsmann, svenskættede Chester Carlson, arbeidet som patentombud og var i tillegg vitenskapsmann. Han var fast bestemt på å finne en enkel måte for å kopiere dokumenter. Det uavhengige analyseselskapet Infotrends anslår at bare i år produseres det mer enn tre trillioner kopier og utskrifter rundt om i verden på maskiner som nedstammer fra Chester Carlsons oppfinnelse.

– Effektiv kommunikasjon utgjør stammen i dagens globale forretningsverden, og Chester Carlsons oppfinnelse overvant hinderet som tidligere gjorde det umulig å distribuere informasjonen til de som har nytte av den, uttaler Sofia Nilsson, administrerende direktør for Xerox i Sverige.

Chester Carlson så bort fra fotografiske metoder, og eksperimenterte i stedet med elektrostatiske ladninger og materialer som er fotoledende og som endres når de utsettes for lys. Prosessen han oppfant er kjent som xerografi, som har sin opprinnelse i det greske ordet xeros som betyr «tørr» og graphein som innebærer «skifte». Etter oppfinnelsen drøyde det to tiår før et lite selskap i New York besluttet seg for å investere i teknologien og kommersialisere prosessen. Selskapet, som på det tidspunktet het Haloid, ble senere utviklet til Xerox.

Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *