Xerografien runder 70

PUBLISERT: 27 november 2008
OPPDATERT: 21 mars

[list] xerox70

Xerografi, eller elektrostatisk kopiering, ble utført for første gang for 70 år siden. Oppfinnelsen har siden den gang gjort det mulig for mennesker over hele verden å trykke og dele informasjon i trillioner av kopier og lasertrykk.

Den første xerografiske kopien ble laget 22. oktober 1938 i et provisorisk laboratorium bak en skjønnhetssalong i Astoria i New York. Eksemplaret er bevart hos Smithsonian Institution og det er fremdeles mulig å tyde den opprinnelige teksten: «10-22-38 ASTORIA.»

Xerografiens opphavsmann, svenskættede Chester Carlson, arbeidet som patentombud og var i tillegg vitenskapsmann. Han var fast bestemt på å finne en enkel måte for å kopiere dokumenter. Det uavhengige analyseselskapet Infotrends anslår at bare i år produseres det mer enn tre trillioner kopier og utskrifter rundt om i verden på maskiner som nedstammer fra Chester Carlsons oppfinnelse.

– Effektiv kommunikasjon utgjør stammen i dagens globale forretningsverden, og Chester Carlsons oppfinnelse overvant hinderet som tidligere gjorde det umulig å distribuere informasjonen til de som har nytte av den, uttaler Sofia Nilsson, administrerende direktør for Xerox i Sverige.

Chester Carlson så bort fra fotografiske metoder, og eksperimenterte i stedet med elektrostatiske ladninger og materialer som er fotoledende og som endres når de utsettes for lys. Prosessen han oppfant er kjent som xerografi, som har sin opprinnelse i det greske ordet xeros som betyr «tørr» og graphein som innebærer «skifte». Etter oppfinnelsen drøyde det to tiår før et lite selskap i New York besluttet seg for å investere i teknologien og kommersialisere prosessen. Selskapet, som på det tidspunktet het Haloid, ble senere utviklet til Xerox.

Les videre

Merkur Grafisk og Canon inngår strategisk grønt samarbeid

Merkur Grafisk har som en del av bærekraftforpliktelsen inngått et strategisk partnerskap med Canon. Et samarbeid som er synliggjort gjennom anskaffelsen av en høyhastighets inkjetpresse, og som markerer et betydelig steg i implementeringen av gruppens grønne strategi.
canon_merkur-kopi

Messetjeneste blir en del av Aksell

Messetjeneste får nye eiere og blir en del av Aksell-familien. De to har hatt et tett samarbeid siden 2020 og nå har Messetjeneste blitt et heleid selskap under Aksell Invest AS.
Messetjeneste

Stor forretning i Sverige: Åtta45 kjøper opp By Wind og GBGT Box

Trykkeriet By Wind og emballasjeselskapet GBGT Box blir en del av Åtta45. En utvidelse som vil øke selskapets produksjonskapasitet innen både trykking og emballasje.
Atta45-ver-2-1024x683

Scandinavian Print Group ekspanderer ytterligere

Scandinavian Print Group (SPG) med hovedkontor i Skarpnäck utenfor Stockholm kjøper danske Step Print Power.
Esben_Mols_Kabell

Siste nytt

Merkur Grafisk og Canon inngår strategisk grønt samarbeid

Merkur Grafisk har som en del av bærekraftforpliktelsen inngått et strategisk partnerskap med Canon. Et samarbeid som er synliggjort gjennom anskaffelsen av en høyhastighets inkjetpresse, og som markerer et betydelig steg i implementeringen av gruppens grønne strategi.
canon_merkur-kopi

GV Reklame doblet omsetningen

Verdal-baserte GV Reklame doblet omsetningen nesten uten nyansettelser. Det takket være investeringer i ny Canon-teknologi, mener daglig leder for firmaet, Ole Gunnar Vestvik.
GV-Reklame

Mulighetene med KI er store, men det er også utfordringene

I vår artikkelserie om kunstig intelligens (KI) i den grafiske bransjen snakket vi med Adrian Mayr som er direktør for produktledelse hos Müller Martini. De er kjent for å produsere ferdiggjøringsutstyr i industriell skala.
Adrian-Mayr-pfc-bearb

Klima- og miljøministeren stiller til emballasjeprat med næringslivet

EU har vedtatt ny forordning om emballasje og emballasjeavfall, og Miljødirektoratet jobber med endringer i den norske produsentansvarsordningen. Hva vil dette bety for næringslivet, og hvordan kan næringsliv, industri og myndigheter samarbeide for å nå målene?
foto-ntb-kommunikasjon-andreas-bielland-eriksen-scaled-e1697451622324