Xerografien runder 70

PUBLISERT: 27 november 2008
OPPDATERT: 21 mars

[list] xerox70

Xerografi, eller elektrostatisk kopiering, ble utført for første gang for 70 år siden. Oppfinnelsen har siden den gang gjort det mulig for mennesker over hele verden å trykke og dele informasjon i trillioner av kopier og lasertrykk.

Den første xerografiske kopien ble laget 22. oktober 1938 i et provisorisk laboratorium bak en skjønnhetssalong i Astoria i New York. Eksemplaret er bevart hos Smithsonian Institution og det er fremdeles mulig å tyde den opprinnelige teksten: «10-22-38 ASTORIA.»

Xerografiens opphavsmann, svenskættede Chester Carlson, arbeidet som patentombud og var i tillegg vitenskapsmann. Han var fast bestemt på å finne en enkel måte for å kopiere dokumenter. Det uavhengige analyseselskapet Infotrends anslår at bare i år produseres det mer enn tre trillioner kopier og utskrifter rundt om i verden på maskiner som nedstammer fra Chester Carlsons oppfinnelse.

– Effektiv kommunikasjon utgjør stammen i dagens globale forretningsverden, og Chester Carlsons oppfinnelse overvant hinderet som tidligere gjorde det umulig å distribuere informasjonen til de som har nytte av den, uttaler Sofia Nilsson, administrerende direktør for Xerox i Sverige.

Chester Carlson så bort fra fotografiske metoder, og eksperimenterte i stedet med elektrostatiske ladninger og materialer som er fotoledende og som endres når de utsettes for lys. Prosessen han oppfant er kjent som xerografi, som har sin opprinnelse i det greske ordet xeros som betyr «tørr» og graphein som innebærer «skifte». Etter oppfinnelsen drøyde det to tiår før et lite selskap i New York besluttet seg for å investere i teknologien og kommersialisere prosessen. Selskapet, som på det tidspunktet het Haloid, ble senere utviklet til Xerox.

Les videre

100 eksemplarer av Revoria Press PC1120 installerte i Europa

Fujifilm har nå gjort sin installasjon nummer hundre av sin flaggskipsprinter Revoria Press PC1120 i Europa. Tonerpressen har vunnet flere utmerkelser gjennom årene.
revoria-pc1120

NIZE equipment blir Elitron-forhandler

NIZE Equipment, en nordisk distributør av storformatskrivere, skjæremaskiner og programvare, kunngjør et nytt strategisk partnerskap med Elitron, den italienske giganten innen digital skjæreteknologi.
Elitron_NIZE_Equipment

Agfa og EFI innleder samarbeid: "En milepæl"

Det globale strategiske partnerskapet beskrives i en felles pressemelding som en milepæl innen inkjetbasert storformatprinting. I praksis betyr dette at Agfa integrerer EFIs rull-til-rull-system i sitt sortiment, og at EFI vil tilby Agfas hybridmaskiner med inkjetteknologi.
EFI-Agfa-2-1024x683

WERA starter det nye året med ny ledelse

Reklame, trykkeri- og kommunikasjonshuset WERA i Telemark rokerer i ledelsen og tar sats inn i 2024. Det betyr at tidligere daglig leder Kjersti Hole Haatveit overrekker stafettpinnen til Dag Brekke-Rasmussen.
Wera bild

Siste nytt

Kreativ fresing og skjæring i fokus

Kongsberg PCS och MultiCam kjører en favoritt i reprise fra fjorårets Fespa og viser hver sin flaggskipsmodell: skjærebordet C24 og CNC-fresen Apex3R.
Kongsberg 2 w

Ellco Etikett først med Mark Andy Digital Series HD i Norge

Etikettprodusenten Ellco Etikett har installert en Mark Andy Digital Series HD-presse i sitt anlegg på Gjelleråsen i Nittedal, rett utenfor Oslo.
Ellco-1588

"Om et år snakker vi ikke mer om KI, vi bare bruker det"

På vårseminaret til Grafisk bransjeforening Øst i Horten skal de blant annet snakke om KI - kunstig intelligens, og hva det betyr for grafisk bransje og andre industriområder. Men om et år eller to vil vi ikke lenger ha foredrag og kurs i KI - det vil være integrert i eksisterende programvare og vi kommer bare til å bruke det uten å tenke så nøye over teknologien bak. Det mener i hvert fall Kåre Bjørn Jensen fra Intellia Consulting.
Kare_01

Landets kanskje viktigste trykkeri er modernisert

Universitet i Oslo (UiO), med over 27 000 studenter og 6 600 ansatte, rommer ikke bare en institusjon for læring – men også et avgjørende trykkeri. Det lille, men betydningsfulle, og svært effektive Grafisk senter har i samarbeid med Canon gjennomført en omfattende moderniseringsprosess med fokus på kvalitet, bærekraft og effektivitet.
Trykkeriet UiO-kopi