“Made in Drammen – industrihistorie fra en Østlandsby”

Drammen har en rik tradisjon for grafisk virksomhet. Store og små trykkerier og emballasjeprodusenter med mye grafisk virksomhet var med på å prege byen i flere tiår. Nå kommer historien om dette og mye mer i boka ”Made in Drammen”.

Visste du at Drammen hadde Skandinavias første kjeksfabrikk? Eller verdens største elektriske glassovn? Eller Skandinavias største strømpeprodusent? Og landets største lyspærefabrikk?

Dette er bare eksempler på hva industrien i Drammen har vært først eller størst på – enten i Norge eller i Norden. Den nye praktboken ”Made in Drammen – industrihistorie fra en Østlandsby” gis ut non-profit av Drammen Rotary til byens 200-års jubileum. Den består blant annet av 65 bedriftsbiografier, og fokuserer i første rekke på 1900-tallet. Da industrien sto på høyden var det et formidabelt varespekter som ble produsert i Buskeruds fylkeshovedstad. Noen av bedriftene eksisterer fortsatt, men Drammen er i dag først og fremst en handels- og serviceby.

I mange tilfeller var industribedriftene i Drammen særegne, og gjerne alene i landet om sin produksjon. I anledning av boken er det for første gang skrevet sammenfattet historikk rundt flere kjente bedrifter, blant annet plastfilmprodusenten Transparent Emballasje, den landskjente kranprodusenten Refsum og Brdr. Andersen & Krussand Verktøimaskinfabrikk. Historien om motorsykkelhjelmen Tommy er også med.

Nordens største tetthet med papirfabrikker greide aldri å overskygge det faktum at Drammen hadde en betydelig verkstedindustri, som var større enn papirindustrien målt i sysselsetting. For første gang sammenfattes historien om verdens største serie med kjøle- og fryseskip, om iskjeks og iskrememballasje til førti land – og barskapet som prydet hotellrommene på de fleste prestisjehoteller i Norge.

Boka har 368 gjennomillustrerte sider, og lanseres ca 20. mai hos en rekke bokhandlere i Buskerud, samt på nettet. ISBN-nummer er 978-82-303-1725-9. Forfattere er Per Otto Borgen og Reidar Heieren.

Publisert av: 

Del artikkelen

4 kommentare til ““Made in Drammen – industrihistorie fra en Østlandsby””
  1. Denne flotte boken ble lansert i Drammen rådhus i går av byens ordfører, og med mange fine taler. Alle med tilknytning til Drammen vil ha glede av denne boken, som gir en fin forståelse av byens historie, og som samtidig er et solig grafisk produkt.

  2. Denne flotte boken ble lansert i Drammen rådhus i går av byens ordfører, og med mange fine taler. Alle med tilknytning til Drammen vil ha glede av denne boken, som gir en fin forståelse av byens historie, og som samtidig er et solig grafisk produkt.

  3. Denne flotte boken ble lansert i Drammen rådhus i går av byens ordfører, og med mange fine taler. Alle med tilknytning til Drammen vil ha glede av denne boken, som gir en fin forståelse av byens historie, og som samtidig er et solid grafisk produkt.

  4. Denne flotte boken ble lansert i Drammen rådhus i går av byens ordfører, og med mange fine taler. Alle med tilknytning til Drammen vil ha glede av denne boken, som gir en fin forståelse av byens historie, og som samtidig er et solid grafisk produkt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *