Leksikonets stille avgang

PUBLISERT: 16 mars 2012
OPPDATERT: 16 mars

Encynclopedia Britannica  er trykket for siste gang. Noen taper en trykkejobb av dimensjoner, for dette verket var på over 30 bind. Men det lå i kortene. Her hjemme har Aschehougs leksikon for flere år siden kastet inn håndkleet, og det ligger ingen spesiell dramatikk i det. For oss nostalgikere er det dog litt rart at framtidas bokhyller skal stå der uten bokrygger merket fra bind 1 til bind 25 eller 30. Et leksikon hører hjemme i ethvert dannet hjem, het det. Derfor kjøpte vi det også. Særlig vi som var nysgjerrige og spesielt vi som hadde barn som gikk på skolen.

Jeg tror at leksikonutgiverne fant opp avbetaling også, men jeg er ikke sikker. I alle fall har jeg opptil flere ganger sittet med plastmapper fylt med giroblanketter på 180 kroner eller noe sånt, som skulle betales over 36 måneder. Det var en ren glede, og jeg betalte ofte mange om gangen. Det var valuta for pengene, følte jeg.

Nå blir det andre boller. Og bollene blir nøkternt sett bedre. Oppslagsverk på nettet er raske å finne fram i, de er søkbare på en helt annen måte og de kan ta i bruk lyd, bilder og levende bilder på en helt ny måte. Helt klart en forbedring.

Men de har nå ikke permer da. Ikke gulldekor som spraker idet du åpner boka for første gang. Ikke gullsnor som markerer hvor du sist var da du åpnet boka.

Jeg ser absolutt det fornuftige i leksikonverkenes overgang til digitalverdenen. Men det må være lov å være litt vemodig?

 

Lasse Andreassen

Redaktør

Les videre

Langsom overgang til Kong Charles pengesedler

Det er et veldig godt bilde på betydningen av sedler i det moderne samfunn når Bank of England presenterer de nye sedlene med portrettet av kong Charles den tredje.
britisk-pund

Folie for tøffe tak

Hexis har utviklet en folie for virkelig tøffe tak. Den er betydelig tykkere enn de vanlige og har en veldig sterk heftemasse. Tilhørende laminat beskytter slik at trykket ikke blir skadet på for eksempel crossmotorsykler eller arbeidsmaskiner i tøffe miljøer.
2

Agfa sluttfører oppkjøp: ”Et stort skritt”

Agfa-gruppen kunngjorde under FESPA at oppkjøpet av britiske Inca Digital Printers er fullført, etter at det ble godkjent av konkurransemyndighetene. Et oppkjøp som ifølge selskapet skal være en vekstmotor innen digital høyhastighetstrykk i markeder med emballasjetrykk og innen visuell kommunikasjon.
IMG_7281

Antalis feiret Coala på FESPA

Antalis eget merke med interiørfolier, Coala, har fylt ti år. Det ble feiret sammen med messebesøkende på Fespa som ble påspandert øl og så lysene på den symbolske bursdagskaken bli blåst ut.
antalis_1886-scaled

Siste nytt

De ønsker å være best i Norge på profilprodukter

Trykkeri.no gjør en satsing på profilartikler og har satt seg et høyt mål: å bli Norges største profilkjede. Ved å samarbeide skal medlemsbedriftene kunne tilby både bedre priser og vilkår enn konkurrentene.
Trykkeri

Ny Caldera RIP lokker med store fargebesparelser

Den franske programvareutvikleren Caldera har nettopp sluppet den nyeste versjonen av Caldera RIP. Fra og med nå vil brukere kunne oppgradere rippen til versjon 17 for å oppleve hele spekteret av nye funksjoner og forbedringer.
caldera

Fullt "trøkk" hos Flisa Trykkeri

Siden 2002 har Flisa Trykkeri hatt "itte akkurat urbant" som slagord. For hvem sa at et vellykket trykkeri ikke kan drives i Bygde-Norge? Flisa Trykkeri er et godt eksempel på dette og flyttet nylig til ti ganger så store lokaler.
Storformat

Tar opp kampen mot restene

Storbildsbolaget i Helsingborg reduserer avfallet med et nytt produkt. Arbeidsmetoden er både klimasmart og sparer penger for kunden.
FotoJet-25-1024x682