Druparapport – dag null!

PUBLISERT: 3 mai 2012
OPPDATERT: 3 mai

Allerede i går – dagen før dørene til Drupa-messen ble åpnet – ble det lansert viktige produktivitetsforbedringer både hos Manroland og Heidelberg.

 

Manroland
Manroland er nå delt i to virksomheter – en for ark- og en for rullmaskiner. De to selskapene har forskjellige eiere og de befinner seg også på to forskjellige stands på Drupa. Hovedattraksjonen er fortsatt Manroland 700 HiPrint High Speed, som på messen er utstyrt med kaldfoliering og muligheter for å tilføre variabel informasjon på hvert ark via et inkjetaggregat.

 

– Dermed kan kundene benytte unike strekkoder, tekst i varierte språkversjoner og/eller sikkerhetsfunksjoner på hvert ark, forteller direktør Rafael Penuela.

 

– Vi kaller det for hybridtrykk. Vi kan montere valgfrie inkjethoder i den nye patenterte enheten, der hodet konstant befinner seg mindre enn en millimeter fra arket – uansett tykkelse. Resultatet er at vi nå kan tilby en kombinasjon av kostnadseffektiv offsetproduksjon med den ekstra verdiskapingen som inkjet tilfører. Med 600 dpi oppløsning på hodene, er det nødvendig å senke maskinens hastighet til 7000 ark i timen. Men kan man nøye seg med en oppløsning på 300 dpi, kan hastigheten holdes på 14000 ark, hvilket nærmer seg maskinens toppfart på 18000 trykk per time.

 

Opplysningene gjelder for de Atlantic Zeiser-hoder som er montert i trykkpressen på Drupa. Framover kommer maskinen også med andre hoder. Blant annet er det inngått avtale med Landa om å kunne bruke deres nye revolusjon ”nanoink”.

 

Øk trykksakens verdi med folier. Hvis man vil tilføre ekstra verdi gjennom foliering, kan det nå gjøres i en hastighet på 17000 trykk i timen. Videre kan det arbeides med en on/off-teknikk som sikrer mindre sløsing med den dyre folien.

 

Bedre effektivitet. Produktiviteten i maskinen er forbedret ved at det nå kan kjøres med automatisk gummidukvask og plateskift.

 

Kvalitetskontroll. Noen kunder krever at hvert eneste ark skal bli perfekt. Det gjelder spesielt innen emballasjetrykk, siden et dårlig trykk kan bety at varen ikke blir valgt i butikken. Her har Manroland nå en løsning med et spektrofotometrisk kamera som skanner hvert ark, sammenlikner det med pdf’en og kasserer alle ark som ikke er feilfritt. Spektrofotometeret kan innstilles slik at tekster helt ned til fire punkter kan skannes for feildeteksjon.

 

Videre har maskinen også fått en ny kontrollstasjon med sort/grått kabinett. Det gir betydelig bedre undersøkelsesforhold enn de tradisjonelle. Det har spesiell betydning nå som det meste kontrolleres på den store skjermen som viser resultatet fra spektrofotometeret.

 

Landa-samarbeid. Manroland har offentliggjort at det er inngått avtale med Landa Corporation om et samarbeid omkring inkjet. Siden Manroland tidligere har samarbeidet med Océ om det samme, blir det spennende å se hva som kommer ut av dette. Kanskje bare at Océ fortsetter å utvikle rullmaskiner, mens arkdivisjonen går sin egen vei.

 

Heidelberg. Til tross for at Heidelberg er i en tung, finansiell periode, har utviklingsavdelingen jobbet iherdig for å ta fram helt nye produkter til Drupa. Standen fyller en hall, og veggene er utsmykket med innfargede offsetplater med silketrykte bokstaver.

Mange av Heidelbergs kunder sliter også økonomisk. Derfor er det utviklet en helt ny serie maskiner i bredder fra 54 til 100 cm bredde, under navnet SX.

 

– Ved å benytte teknikken fra vår toppmodell XL og bruke den i utstyr til kunder som ikke behøver helt den samme hastigheten og automatiseringen, kan vi tilby samme toppkvalitet i mellomvolum-segmentet, fortalte Bernhard Schreier på pressekonferansen.

 

Øker produktiviteten med 20 til 30 prosent. For de som har behov for stor kapasitet, bør Heidelbergs nye flaggskip XL 106 være meget interessant. Den er utviklet for trykkerier som skal produsere 60 – 80 millioner trykk i året, og bruke rundt 100 000 plater. Da er det snakk om store volumer, og Heidelberg lover at denne maskinen er 20 – 30 prosent mer produktiv enn den eksisterende toppmodellen XL 105. Det blir interessant å se om de lever opp til løftet.

 

Nanoteknikk i Heidelbergmaskiner. På pressemøtet fortalte Bernhard Schreier også at det er denne maskinen som først får integrert Benny Landas nye nanoblekk-teknikk. Heidelberg er den tredje store produsenten av offsetutstyr som inngår avtale med Landa om å integrere blekkteknologi i trykkmaskinene. Avtalen er helt ny, og Bernhard Schreier la ikke skjul på noe. Han visste for eksempel ennå ikke hvordan teknologien skal integreres i maskinene i praksis.

 

– Vi vil undersøke de nye mulighetene i de månedene som kommer, kanskje år, for å finne ut hvordan den nanografiske teknikken kan integreres i våre trykkmaskiner. Det blir en ny type offset, siden det er en indirekte trykkteknik. Vi kaller det ”digital offsetteknikk”, sa Schreier.

 

Anicolor løfter nivåene. Anicolor er navnet på Heidelbergs automatiske maskin, som er klar til produksjon umiddelbart etter at platene er montert.

 

– Med Anicolor XL75 snakker vi om gevinstforholdet 90:50:50, sier Bernhard Schreier, og utdyper: – 90 prosent mindre makulatur, 50 prosent raskere omstilling og 50 prosent forbedret produktivitet. Anicolor er maskinen som skal utfylle tomrommet mellom digitaltrykk og offset.

 

Ricoh i Heidelberg-klær. Digitaltrykk inntar også Heidelberg. Nå kan Ricohs 751 og 901 skrivere kjøbes i Heidelbergforkledning. Da heter de Linoprint C og L, og kan kobles opp på Heidelbergs Prinect arbeidsflytsystem, som håndterer alt fra kalkulasjon til plateproduksjon og etterbehandling.

Pressekonferansene er referert av Peter Ollén.

Les videre

Fujifilm viser sin nye tørrtonerpresse

Fujifilm skal vise sin nye tonerpresse i Europa for første gang i starten av 2024. Revoria Press GC12500 er en digitalpresse som anvender tørrtonerteknologi.
Revoria_GC12500_III_R

Nye muligheter når Fespa vender tilbake til Amsterdam

Så sent som i oktober 2021 ble Fespa Global Print Expo avholdt i Amsterdam. Denne våren gjør messen comeback i byen og på RAI Messesenter.
fespa_amsterdam

UV-printing i fokus under innovasjonsdager

I slutten av oktober inviterer Mimaki til sitt digitale arrangement Global Innovation Days. De neste seks månedene vil selskapet også invitere til lokale fysiske arrangementer under det nye konseptet Application Days.
Mimaki-Global-Innovation-1600-1024x683

Xerox trekker seg fra DRUPA

DRUPA er snart bare et halvt år unna. Det er allerede mulig å se hvem som har booket hvilke stands. Men Xerox, som hadde bestilt stand, har forsvunnet fra det interaktive kartet.
drupa_flags-1

Siste nytt

"Liker ikke tanken på å avvikle"

Per Rune Guldbrandsen har drevet Kopi Partner i Sandefjord i 25 år. På grunn av alder og ønske om latere dager har han forsøkt å selge sin virksomhet uten hell – til tross for stabile omsetningstall.
Kopipartner

Brand Factory Printhouse begjærer seg konkurs

Brand Factory har hatt store økonomiske problemer de siste årene og har vært gjennom en rekonstruksjon. Nå melder selskapet at det begjærer seg konkurs for forretningsområdet Printhouse. De lønnsomme forretningsområdene Signs & Graphics Sverige og Norge samt Logistikk vil fortsatt drives.
Jakob-1_1600-1024x680

De legger listen for automatisert avisproduksjon

ECO3 ønsker å ta automatiseringen av avisproduksjonen til neste nivå med den nye versjonen av arbeidsflytløsningen Arkitex. Nye funksjoner gjør at tredjepartssystemer kan integreres bedre i programmet.
Arkitex-1024x683

De ønsker å være best i Norge på profilprodukter

Trykkeri.no gjør en satsing på profilartikler og har satt seg et høyt mål: å bli Norges største profilkjede. Ved å samarbeide skal medlemsbedriftene kunne tilby både bedre priser og vilkår enn konkurrentene.
Trykkeri