Nordmenn overvurderer sine engelskkunnskaper

PUBLISERT: 3 mai 2012
OPPDATERT: 21 mars
Han her snakker flytende engelsk, ikke du og jeg. Foto: Wikipedia.

Noe å tenke på i disse Drupa-tider: Nordmenn er ofte omtalt som de beste i verden når det gjelder engelsk som fremmedspråk. Dette er ikke lenger tilfelle, i følge en undersøkelse gjennomført av EF Corporate Language Learning Solutions. Undersøkelsen viser at det er rom for forbedringer på en rekke områder.

Gjennom norske læreplaner har engelsk vært første fremmedspråk siden 1982, så det er ikke overraskende at nordmenn har stor selvtillit når det gjelder engelskferdigheter. Læreplanene bidro til å sikre norsk ungdom en topplassering i en nylig gjennomført undersøkelse. EF Education First gjennomførte engelskkonkurransen Global English Challenge, en konkurranse hvor norske skoleelever kom på 2. plass, kun slått av Danmark.

Problemet er at engelskferdighetene ikke blir ivaretatt når ungdommene går inn i arbeidslivet. Gjennom en undersøkelse av 2500 voksne har EF Education First funnet overraskende resulater. Snittet blant nordmenn er nivå 10, hvilket samsvarer med den lavere delen av nivå B2 i the Common European Framework (CEFR). Dette er et rammeverk utviklet av EU for å beskrive studenters ferdigheter innen fremmedspråk. I følge CEFR, er nivået B2 definert som øvre middels, altså at en blant annet kan forstå hovedtrekkene i en kompleks tekst. Dersom en person skal defineres som flytende i et fremmedspråk, må de teste til nivå 13 eller høyere, Nivå C1 – Avansert i henhold til CEFR. Undersøkelsen viser at kun 5,35 prosent av alle nordmenn som kan defineres som flytende.

Resultatene er urovekkende for ansatte i et land der de fleste jobber krever høyere utdanning, og der engelsk anses som et grunnleggende krav. Nordmenns skriftlige egenskaper er gode, men i en verden hvor verbalkommunikasjon og evnen til å etablere internasjonale relasjoner øker, så er evnen til å lytte en kritisk suksessfaktor. Sviktende engelskferdigheter kan føre til tap av internasjonale kontrakter, kvalitetssvikt i produksjonen eller at nye muligheter ikke fanges opp i det hele tatt.

I følge Thomas Astrup i EF Corporate Language Learning Solutions, er nordmenns gode,   grunnleggende engelskferdigheter en av årsakene til problemet.

– Nordmenn har en tendens til å tro at deres engelsk er god nok etter avsluttet skolegang, og vi er derfor ikke bevisste på å ivareta eller utvikle våre ferdigheter i arbeidslivet. Dette fører til at at gapet mellom faktisk kunnskap og antatt kunnskap er langt større enn mange tror. Næringslivet bør identifisere eventuell kunnskap i organisasjonen, for så å ta grep for å dekke gapet innen det gir negative konsekvenser.

Les videre

100 eksemplarer av Revoria Press PC1120 installerte i Europa

Fujifilm har nå gjort sin installasjon nummer hundre av sin flaggskipsprinter Revoria Press PC1120 i Europa. Tonerpressen har vunnet flere utmerkelser gjennom årene.
revoria-pc1120

NIZE equipment blir Elitron-forhandler

NIZE Equipment, en nordisk distributør av storformatskrivere, skjæremaskiner og programvare, kunngjør et nytt strategisk partnerskap med Elitron, den italienske giganten innen digital skjæreteknologi.
Elitron_NIZE_Equipment

Agfa og EFI innleder samarbeid: "En milepæl"

Det globale strategiske partnerskapet beskrives i en felles pressemelding som en milepæl innen inkjetbasert storformatprinting. I praksis betyr dette at Agfa integrerer EFIs rull-til-rull-system i sitt sortiment, og at EFI vil tilby Agfas hybridmaskiner med inkjetteknologi.
EFI-Agfa-2-1024x683

WERA starter det nye året med ny ledelse

Reklame, trykkeri- og kommunikasjonshuset WERA i Telemark rokerer i ledelsen og tar sats inn i 2024. Det betyr at tidligere daglig leder Kjersti Hole Haatveit overrekker stafettpinnen til Dag Brekke-Rasmussen.
Wera bild

Siste nytt

Kreativ fresing og skjæring i fokus

Kongsberg PCS och MultiCam kjører en favoritt i reprise fra fjorårets Fespa og viser hver sin flaggskipsmodell: skjærebordet C24 og CNC-fresen Apex3R.
Kongsberg 2 w

Ellco Etikett først med Mark Andy Digital Series HD i Norge

Etikettprodusenten Ellco Etikett har installert en Mark Andy Digital Series HD-presse i sitt anlegg på Gjelleråsen i Nittedal, rett utenfor Oslo.
Ellco-1588

"Om et år snakker vi ikke mer om KI, vi bare bruker det"

På vårseminaret til Grafisk bransjeforening Øst i Horten skal de blant annet snakke om KI - kunstig intelligens, og hva det betyr for grafisk bransje og andre industriområder. Men om et år eller to vil vi ikke lenger ha foredrag og kurs i KI - det vil være integrert i eksisterende programvare og vi kommer bare til å bruke det uten å tenke så nøye over teknologien bak. Det mener i hvert fall Kåre Bjørn Jensen fra Intellia Consulting.
Kare_01

Landets kanskje viktigste trykkeri er modernisert

Universitet i Oslo (UiO), med over 27 000 studenter og 6 600 ansatte, rommer ikke bare en institusjon for læring – men også et avgjørende trykkeri. Det lille, men betydningsfulle, og svært effektive Grafisk senter har i samarbeid med Canon gjennomført en omfattende moderniseringsprosess med fokus på kvalitet, bærekraft og effektivitet.
Trykkeriet UiO-kopi