De som har vært på Drupa og sett på måleutstyr og programvare til fargestyring av print og trykk, møtte sikkert mange leverandører som forklarte hvordan deres utstyr kunne innstilles til M0, M1, M2 eller M3.
Bak disse litt kryptiske betegnelsene skjuler det seg en rekke grunninnstillinger til spektrofotometre. M-faktorene er definert i den siste utgaven av ISO standarden 13655, og definerer både hvilke lyskilder som skal brukes til fargemålinger og hvilke filtre man kan bruke i måleutstyret. Filtrene er UV-filter og polarisasjonsfilter.
På Fargekonferansen 2012 blir det et eget innlegg som forklarer bakgrunnen for de forskjellige M-faktorene, og hvordan de i praksis skal brukes i førtrykk og trykk. Innlegget vil også ta opp hvordan målingene med eller uten UV-lys henger sammen med den nye ISO-standarden for grafiske lysstoffrør. Alle dagslysrør som er produsert etter 2010 utstråler mere UV-lys enn gamle rør, og det gir noen utfordringer når man sammenligner papirkvaliteter med forskjellig innhold av optiske blekemidler. Det er typisk stor forskjell på trykkpapir og prøvetrykkspapir her.
Fargekonferansen 2012 avholdes på UBC, Ullevaal Stadion i Oslo torsdag 14. juni. Seminaret ble først annonsert til april, men ble flyttet til juni for ikke å kollidere med IGM og rotasjon.no sitt arrangement om PDF og fargestyring. Fargekonferansen 2012 arrangeres av Palografen og Optirep.
Du kan lese mere om Fargekonferansen og melde deg til arrangementet på hjemmesiden www.fargekonferansen.no.