Fotobransjen kobler seg til entusiastene

Smartmobiler og sosiale tjenester har tvunget fotobransjen til å omfavne trådløs bildekommunikasjon. Mer innovasjon, mer video og flere entusiastprodukter preget messen i Køln.

 

Photokina 2012 hadde flere nyheter enn på ti år. Både ukene før og under selve messen kom lanseringene som perler på en snor. Etter global finanskrise, tsunami og flom reiser fotobransjen seg igjen, og prøver å gjenvinne tapte jaktmarker.
Mens salget av enkle kompaktkameraer stuper, øker salget av systemkameraer og tilbehør. De nye speilløse systemkameraene, som utgjør halvparten av systemkamerasalget i Asia, begynner å hevde seg også i Europa, Men den største suksessen i bransjen akkurat nå er kanskje fotobøker.
Tyske Cewe, som også leverer digitale fototjenester gjennom norske leverandører, hadde en av messens største stands. Størst oppmerksomhet fikk en rekke nye fotobokprodukter, bl.a. fotobøker med QR-kode som spiller av videoer via nettbrett eller smarttelefon.

WiFi-bølge

Den konservative fotobransjen var nesten satt på sidelinjen av smartmobiler da deling av bilder via Facebook og andre sosiale medier ble vanligere enn papirkopier og album. Men på årets messe var det vanskelig å finne kameraprodusenter som ikke kunne tilby trådløs kommunikasjon.
Samsung har vært i føringen med WiFi-utstyrte kameraer, og viste sitt Galaxy Camera, et kombinert kompaktkamera og nettbrett med Android OS. Nikon viste sitt Coolpix S800c kompaktkamera, også med Android. Både Canon, Panasonic og Samsung viste systemkameraer med innebygd WiFi og tilhørende app. Flere andre kunngjorde støtte for Toshibas nye Flash Air SD-kort med WiFi tilknytningspunkt som også åpner for smarte løsninger via tilpassede apper.

Spesialisering og video

Om Photokina før bar preg av en tafatt bransje som beveget seg i flokk, så vi i år vilje til å lage produkter og tjenester som skiller seg ut for å nå et mer kresent publikum.
Flommen av billige og nesten identiske kompaktkameraer er nesten tørket ut. De tradisjonelle digitale speilreflekskameraene med liten bildebrikke (APS-C-format), fikk liten oppmerksomhet, og veldig få objektiver til dette formatet ble presentert før og under messen. Spørsmålet er om rimelige speilreflekskameraer  blir utkonkurrert av de kompakte systemkameraene.
Derimot var det en lang rekke nye «fullformat»-kameraer å se. Canon EOS 6D, Leica  M, Nikon D600 og Sony Alpha SLT-A99 har lysfølsomme bildebrikker på 20–24 megapiksler, og alle kan ta opp Full HD video.  Sonys lanserte dessuten to semiprofesjonelle videokameraer til sitt Alpha.
Blant de kompakte systemkameraene var det sterke nyheter, som Fujifilm X-serie, Nikon 1, Olympus PEN, Panasonic G og Sony NEX. Hasselblad og Sony kunngjorde et nytt partnerskap, med lanseringen av Hasselblapppd Lunar som første produkt. Panasonic Lumix GH3 er et profesjonelt systemkamera med videoegenskaper vi aldri før har sett i denne klassen. At det også har innebygd WiFi og Bluetooth viser hva vi får se mer av å tiden som kommer. •

 

Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Luth Gruppen: Planlegger stand med CAD

Tekst: Roger Stormo | Foto: Luth Gruppen

Snart er det Sign, Print & Promotion messe, og hos Luth Gruppen har de bygget opp sin stand i et CAD-program og tester å flytte rundt maskinene så alt blir best mulig. Epsons siste modeller og det nyeste Summa skjærebordet er blant de tingene som skal lokke besøkerne.

Publisert av: 

Kommer fra Danmark med Kongsberg

Tekst: Roger Stormo | Foto: Pressefoto

Blant våre utstillere på den kommende Sign, Print & Promotion-messen på Xmeetingpoint, Hellerudsletta 20-21. oktober vil du stifte bekjentskap med den danske firmaet Artwork Systems Nordic A/S. De distribuerer skjærebord fra Kongsberg Precision Cutting systemer og programvare samt CDI fra Esko.

Publisert av: 

Xaar med nytt printhode

Tekst: Roger Stormo | Foto: Pressefoto

En ledende leverandør av printhoder for trykkpresser fra forskjellige produsenter er inkjet-teknoselskapet Xaar. Nå har de lansert sitt nyeste skrivehode – Xaar Irix – som er utviklet for å sikre nøyaktig, pålitelig og enkel utskrift for koding og merking, produktprinting, funksjonelle væsker og 3D -utskrift.

Publisert av: 

HP-jubileum med maskinlansering til storformat

Tekst: Claes Nordström | Foto: Pressebilder

HP feirer 30 år med utviklingen av fotoprinterserien Designjet med å lansere to nye modeller. I forbindelse med lanseringen benytter de også sjansen til å levere en Pro-printerfamilie i serien Pagewide som åpner for å skrive ut på papir, fleksible materialer og medieplater.

Publisert av: