Syv av 10 ergrer seg over nettannonser, og halvparten av oss savner en «liker-ikke-knapp» for å uttrykke misnøye med merkevarer på Facebook, viser en fersk Adobe-undersøkelse.
Markedsansvarlige er ikke på nett med forbrukerne. Faktisk mener 68 prosent at nettannonser ikke egner seg til annet enn å irritere. Mer en halvparten etterlyser en «liker-ikke-knapp» på Facebook, slik at vennene kan se hvilke merkevarer og produkter de ikke er fornøyd med, viser undersøkelsen. Undersøkelsen er foretatt på vegne av Adobe blant 1000 forbrukere over 18 år, og 250 profesjonelle markedsførere i USA. Den gir klare indikasjoner på at langt fra alle markedsavdelinger har knekt den nødvendige koden for å nå frem til forbrukerne på nettet.
Forbrukerne er idag langt mer positive til tradisjonelle annonser. To av tre (66 prosent) vurderer tv-reklame som mer effektivt enn nettannonser, og flertallet (54 prosent) tror ikke bannerannonsene virker. Kun 3 prosent foretrekker å se reklame på sosiale plattformer i forhold til andre medier.
– Undersøkelsen er et slag i ansiktet på marketing-avdelingene, som ikke lykkes med å bygge relasjoner til forbrukerne på nettet. Det er på tide å spørre seg hva man gjøre for å kommunisere mer målrettet og skape dialog med kundene, sier Jens Bengtsson, sjef hos Adobe Digital Marketing i Norden.
Online-kampanjer som når frem til forbrukerne og skaper kjøpsbeslutninger er i like stor grad et spørsmål om å levere fengende opplevelser som å måle forbruks- og kjøpsadferd, mener han.
Verre enn politikere
I tillegg til forholdet mellom digital og tradisjonell annonsering, avdekker undersøkelsen et klart utviklingspotensial for marketing-profesjonens eget image.
– Kun 13 prosent av forbrukerne mener markedsførere er blant profesjonene som bidrar mest positivt til samfunnet. De blir dermed klart slått av bankansatte, som 36 prosent vurderer som verdifulle for samfunnet. Gitt finanskrisen og banksektorens rolle i denne, understreker dette hvor dårlig det står til med marketing-fagets omdømme, sier Jens Bengtsson.
Også utskjelte grupper som politikere scorer høyere enn markedsførerne. Bengtsson mener marketing-profesjonen kan styrke sin posisjon med mer profesjonelt fundert nettannonsering, som samtidig gir forbrukerne nye og relevante opplevelser.