3D-printing kommer nærmere ...

PUBLISERT: 23 november 2012
OPPDATERT: 23 november

Etter fire år hos 3D-printleverandøren R.A.P.S i den svenske byen Landskrona har Pär Nobring fått lang erfaring med både programvare og maskiner til print i tre dimensjoner.

Hvordan tror du 3D-printmarkedet vil utvikle seg?

– Markedet for små hjemmeprintere vokser fort og det vil fortsette. 3D-print til prototyper er allerede godt etablert og vil flate ut. Med hensyn til serieproduksjon med 3D-print, altså print av produkter til sluttkunder, tror jeg på en snarlig eksplosjon av løsninger. Tiden er moden!

Hva er R.A.S.P.?

– Vi er seks ansatte som arbeider med konstruksjon, teknisk informasjon, beregning og CAD (Computer Aided Design). Vi leverer programvare og maskiner fra fire fabrikanter, blant andre Envisiontec og SLM Solutions. Neste år regner jeg med at vi er 10 medarbeidere.

Hva kan stoppe utviklingen?

De problemene som trenger å løses er manglende kunnskap om 3D-CAD på «privatmarkedet», men også at maskinene er for dyre. Teknologien har jo vært deri 25 år, men det er først nå et begynner å bli økonomisk forsvarlig i produksjonssammenheng. Det er også en utfordring at det mangler skrivere som kan arbeide i forskjellige materialer.

Hva må man kunne for å jobbe med 3D-print?

Du skal kunne konstruere og tegne 3D, du skal også ha god kunnskap om materialer og en kreativ og løsningsorientert tankegang.

Hva mener du med det siste?

Et eksempel. Et universitet i Tyskland utviklet maskindeler til flyindustrien, blant annet en ventilblokk. I stedet for å tenke i form av rør og solide deler tok de utgangspunkt i mellomrom (luftehull) og funksjoner. Deretter utviklet de produkter slik at det bare ble benyttet nøyaktig den mengden materiale som trengtes av hensyn til stabiliteten. Resultatet ble at man kunne begrense vekten på produktene til en tiendedel av det det ellers ville vært. Det er et godt eksempel på en tankegang som kan være banebrytende for 3D-applikasjoner – å tenke omvendt.

Blant konstruktørene tror jeg vi vil få et stort generasjonsskifte, fordi de yngre tenker og konstruerer på en helt annen måte enn de eldre.

Hvilken teknologi vil dominere utviklingen?

Jeg tror mest på DLP, altså digital herding med lys. Teknologien har høy printhastighet og kan arbeide med stadig flere materialtyper og fine detaljer, mens maskinprisen synker. Dette kan gi skriverne lang levetid fordi materiell og programvare utvikles løpende mens man kan bruke samme maskinvaren.

Hvor tror du 3D-print vil få størst betydning?

Reservedeler er et opplagt område, og her er neste skritt at vi kan laste ned modeller fra internettet og så printe ut. Kunstprosjekter blir også et spennende område. Det er allerede skrevet ut en 3D-modell av Da Vincis Mona Lisa, beregnet på blinde. Å bygge bro mellom 2D og 3D gir store muligheter. Her er også en kopling mellom tradisjonell grafisk produksjon og 3D-verdenen. Vi selger en programvare 2W3D, som kan brukes til å forvandle et todimensjonalet bilde til en geometrisk figur som kan skrives ut i 3D. Mulighetene er enorme!

Vil 3D-print påvirke samfunnet på andre måter?

3D-produksjon kan gjøre produksjonsindustrien mer interessant og lettere tilgjengelig for ungdom. Jeg bruker gjerne mye fritid på å vise 3D-print på skoler, der elevene kan arbeide med CAD-programmer og i neste omgang fremstille et fysisk produkt. Slik kan de få innblikk i prosessen fra tegning til virkelighet, og der kan plante interessen for industrielle fremstillingsprosesser.

***

Les mer om 3D-print på www.3DP.se og få informasjon om 3DP-dagen i Stockholm i begynnelsen av desember.

Les videre

Hatlehols Grafiske tok over Unitrykk

Nytt fra Sunnmøre: Hatlehols Grafiske AS tok over Unitrykk AS fra 1. juni.
102646849

Canon presenterer ny inkjetpresse og samarbeid med Heidelberg

Canon hadde noen overraskelser i ermet da de sparket i gang Drupa med en pressekonferanse, og Sign&Print var selvsagt på plass. Det var flere nyheter som ikke er nevnt tidligere.
canon_drupa_01

HP og Canva vil demokratisere design og printing

HP annonserte i dag et strategisk flerårig globalt partnerskap med Canva, en plattform for visuell kommunikasjon. Samarbeidet har som mål å gi millioner av Canva-brukere over hele verden muligheten til å enkelt designe online, lage visuelt innhold og printe lokalt.
hp-canva

Horizon snur arket med tre nye samarbeid

Etterbehandlingsleverandør Horizon skriver nye kapitler med tre ferske samarbeid. Nå kan de hjelpe trykkeriene fra trykk til ferdig bok i både mykt og hardt omslag.
HID_03-1

Siste nytt

Handel på Drupa: RK Grafisk først i Norge med kjempemaskin fra MGI

RK Grafisk styrker sine muligheter til foredling med partiell lakk og varmfoliering ved å investere i en MGI Jetvarnish 3D Evo75. Handelen ble gjort på Drupa og installasjonen blir den første i Norge.
KM RK Grafisk

Stor skjærebordspesial: Bordene blir større og mer automatiske

Skjærebord finner veien inn i stadig flere grafiske bedrifter. Flatbed-skjæreteknologien rommer så mange muligheter for etterbehandling av spesielle medier, og effektiviteten og automatiseringen vokser raskt.
cut_02

Produktregn hos jubilerende Plockmatic

Plockmatic stiller med rekordmange nye produkter under årets Drupa. Ikke minst en ny generasjon av den trofaste Morgana DigiFold som har fått tillegg av Ultra.
Plockmatic-1-1024x683

Ricoh: "Alle vil se utviklingen på inkjetsiden"

Bli med Sign&Print på en omvisning blant raske jaguarer, ørner og kraftige drager på Drupa-messen. Hva snakker vi om? Ricohs nye maskinavatarer selvfølgelig!
ricoh-DSC0676