Plattformen blir mediet

PUBLISERT: 26 april 2013
OPPDATERT: 26 april

Selv om statistikken sier noe annet: Det går tregt å oppnå en bærekraftig e-bok pris. I Norden utgjør e-boksalget idag kun 0,5 prosent av den totale omsetningen av bøker til priser som gir en viss lønnsomhet. Konsernsjef Håvard Grjotheim i 07 Media tegnet et mer nyansert bilde av en nesten utelukkende positiv statistikkgjengivelse for digitale kanaler i media. Papirkanalen står fortsatt meget sterkt. Arenaen er 07 Medias seminar i Felix konferansesenter, Aker Brygge onsdag.

I et globalt perspektiv vokser hele informasjonsindustrien, hver for seg og i kombinasjoner. I 2012 nådde vi i Norge «all time high« for postdistribuert reklame. 126,5 kg DM ble distribuert. Hvorfor? Jo, fordi det virker, sa Grjotheim.

Grjotheim pekte på en utvikling som bør oppta hele kommunikasjonsbransjen, leseradferden er og blir annerledes. Vi står over for en stadig eldre befolkning. I 2050 vil Europas befolkning ha en snittalder på 50 år. Hele mediemarkedet vil endre seg. Den økonomiske effekten av dette blir dramatisk, og man må kutte i velferdssamfunnets tjenester.

Vi er dessuten på vei mot maktskifter – østover. Over 35 prosent av den globale verdiskapningen vil i 2030 være på India og Kina. Hvilke konsekvenser vil dette få?

Baard B. Sandstad, skribent og ekstern underviser ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole og AGI-skribent, tok for seg gigantenes kamp, der Apple, Amazon, Facebook og Google kjemper om vår oppmerksomhet og tid. Trenden er at teknologiplattformene smelter sammen med mediene. Plattformen blir mediet. Vi får en ny bransjestruktur på grunn av digitaliseringen. Det er ikke bare snakk om innhold, men også om store økonomiske ringvirkninger. Et eksemplet er at Google Danmark har større annonseomsetning enn avisenes samlede annonseomsetning. Annonsekroner flyttes fra avis til internett eller forsvinner til andre aktiviteter. Samtidig går PC-salget ned, og aktivitetene flyttes til post-pc; mobildata og datainnsamling.

– Mobile enheter er effektive datasamlere. Og mulighetene for at annonsørene kan få oppfylt sin drøm om 100% presis segmentering er realitet. Personifisering, målretting på individnivå er veien – men hva vil forbrukerne akseptere?
Pål Stensaas

Les videre

Fujifilm viser sin nye tørrtonerpresse

Fujifilm skal vise sin nye tonerpresse i Europa for første gang i starten av 2024. Revoria Press GC12500 er en digitalpresse som anvender tørrtonerteknologi.
Revoria_GC12500_III_R

Nye muligheter når Fespa vender tilbake til Amsterdam

Så sent som i oktober 2021 ble Fespa Global Print Expo avholdt i Amsterdam. Denne våren gjør messen comeback i byen og på RAI Messesenter.
fespa_amsterdam

UV-printing i fokus under innovasjonsdager

I slutten av oktober inviterer Mimaki til sitt digitale arrangement Global Innovation Days. De neste seks månedene vil selskapet også invitere til lokale fysiske arrangementer under det nye konseptet Application Days.
Mimaki-Global-Innovation-1600-1024x683

Xerox trekker seg fra DRUPA

DRUPA er snart bare et halvt år unna. Det er allerede mulig å se hvem som har booket hvilke stands. Men Xerox, som hadde bestilt stand, har forsvunnet fra det interaktive kartet.
drupa_flags-1

Siste nytt

En fordel med PVC-fritt i måling av CO2-avtrykk

Spandex har fått et konsulentselskap til å utføre en uavhengig validering av karbonavtrykket til populære trykk- og skjærefolier i ImagePerfect-serien. Resultatene viser at de PVC-frie produktene etterlater et mindre fotavtrykk sammenlignet med tradisjonelle folier.
Evergreen Spandex

Ricoh inngår partnerskap for å utvide storformatporteføljen

Ricoh Europe har inngått et strategisk partnerskap med Flora Digital, en kinesisk flatbed- og storformat inkjet-printerprodusent.
Ricoh-Flora

Müller Martini kjøper Hunkeler

Etter nøye vurdering har familiene bak de to selskapene bestemt seg for å slå sammen Hunkeler Group med Müller Martini Group.
MM-Hunkeler

Trykkeriet med kunst som nisje

Da kunstneren Tammo Rist fikk et stipend brukte han pengene til å kjøpe en Epson-printer for å kunne skrive ut sine egne verk – og andres. Det skulle utvikle seg til digitaltrykkeriet PIGS.
PIGS Tammo