Tre forskjellige 3D-printleverandører stilte ut på Sign & Print 2013 i Danmark nylig: 3D Print Nordic, Protech og Teccluster. Alle kan melde om stor interesse, men også om seriøse forespørsler med tanke på kjøp.
Anvendelsesmulighetene for 3D-print er store og varierte. Det er ingen ny teknologi, men utstyret begynner nå å komme ned på et fornuftig nivå.
– Det skal ikke produseres mange prototyper før investeringen er inntjent, sier Louise Kloster fra Protech, som viste en printer til 60.000 kroner.
3D Print Nordic viste eksempler på både plast- og gips-modeller. Gipsmaskinene kan printe i farger (de blir litt matte). Plastmaskinene produserer bare hvitt. Men det finnes også utstyr som printer på papir som legges i lag. De printer også i farger. Johnnie Christensen fra 3D Print Nordic mener det er sannsynlig at vi på sikt vil få produkter som ikke bare er prototyper, men som faktisk bare produseres i 3D.
Det er vanlige CAD-filer som er grunnlaget for 3D-print. Filen helastes inn i en programvare for 3D. Det er en svært enkel prosess. Det typiske arbeidsarealet er omkring A4-format og 20-25 cm i høyden, men kan gå opp i 0,5 x 0,5 x 0,5 m.