Skandinaver påvirker nye standarder

I april møttes ekspertmedlemmene i ISO TC 130 til skandinavisk treff i Danmark.

Det er Bård Blytt Sandstad (ansatt ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole) som har tatt initiativet til et skandinavisk samarbeid i forbindelse med utviklingen av nye,skandinavisk-tc-130-screen internasjonale ISO-standarder i grafisk produksjon.

Flere av de ISO-standardene som brukes i mediebransjen er det ISOs tekniske komite 130 som fastsetter. Ansvarsområdene dekker ICC fargestyring, PDF-basert arbeidsflyt og fargegjengivelse på skjerm og på trykk. Mange av standardene utarbeides sammen med den fotografiske komiteen TC 42.

De tre skandinaviske landene har ekspertmedlemmer som deltar i TC130 komiteen. De tre norske medlemmene er Per Arne Flatberg fra Palografen i Bergen, Hanne Josefsen som driver Fargerommet as og Peter Nussbaum fra Høgskolen i Gjøvik. Nordmannen Bård Blytt Sandstad representerer i denne sammenhengen Danmark.

Møtet ble brukt til statusoppdateringer og diskusjoner rundt de standardene som har særlig praktisk betydning for skandinaviske bedrifter:

Et nytt forslag til trykkstandarden ISO 12647-2 skal behandles av den internationale TC 130-komiteen i høst.  Det er et stort behov for mer fleksibel og bedre oppdatert sammenkobling til de papirtypene trykksakskjøperne faktisk bruker. Parallelt er det også foreslått en serie standarder for fargereproduksjon, ISO 15339, som er «prosess-agnostisk», fordi den definerer den ønskete kvaliteten uavhengig av den enkelte trykkprosessen, og som derfor kan brukes på tvers av de mange substratene og produksjonsteknologiene vi benytter.

ISO 16759 er snart ferdigstilt. Denne standarden, «Quantification and communication for calculating the carbon footprint of print media products», definerer hvordan man setter opp klimakalkulatorer for grafisk produksjon. Her har de skandinaviske landene også interesser, fordi det er lagt ned mye arbeid i miljøsertifiseringer og klimakalkulering i våre tre land.

– En stemme fra Norge er like sterk som en stemme fra USA i TC130. Det betyr også at når Norge, Sverige og Danmark slår oss sammen, har vi tre stemmer. Ved å samarbeide på tvers av landegrensene får vi utvekslet erfaringer og tilpasset internasjonale standarder til nordisk behov, og dette er svært viktig fremover med den sterke konkurransen fra utlandet. Vi oppfordrer kunnskapsrike grafikere i bedriftene til å kontakte oss, slik at de også kan påvirke fremtiden, kommenterer Hanne Josefsen.

 

Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Canon har fokus på Colorado med UVgel på Sign, Print & Promotion

Tekst: Roger Stormo | Foto: Canon Marked

På årets Sign, Print & Promotion-messe på X Meeting Point, Hellerudsletta 20-21. oktober har Canon på sin stand valgt å vise frem storformatprinteren Colorado, som med sin unike UVgel-teknologi åpner for mer enn 30 nye markedsområder, ifølge produsenten.

Publisert av: 

Kommer fra Danmark med Kongsberg

Tekst: Roger Stormo | Foto: Pressefoto

Blant våre utstillere på den kommende Sign, Print & Promotion-messen på Xmeetingpoint, Hellerudsletta 20-21. oktober vil du stifte bekjentskap med den danske firmaet Artwork Systems Nordic A/S. De distribuerer skjærebord fra Kongsberg Precision Cutting systemer og programvare samt CDI fra Esko.

Publisert av: 

Xaar med nytt printhode

Tekst: Roger Stormo | Foto: Pressefoto

En ledende leverandør av printhoder for trykkpresser fra forskjellige produsenter er inkjet-teknoselskapet Xaar. Nå har de lansert sitt nyeste skrivehode – Xaar Irix – som er utviklet for å sikre nøyaktig, pålitelig og enkel utskrift for koding og merking, produktprinting, funksjonelle væsker og 3D -utskrift.

Publisert av: 

HP-jubileum med maskinlansering til storformat

Tekst: Claes Nordström | Foto: Pressebilder

HP feirer 30 år med utviklingen av fotoprinterserien Designjet med å lansere to nye modeller. I forbindelse med lanseringen benytter de også sjansen til å levere en Pro-printerfamilie i serien Pagewide som åpner for å skrive ut på papir, fleksible materialer og medieplater.

Publisert av: