Skandinaver påvirker nye standarder

PUBLISERT: 3 mai 2013
OPPDATERT: 3 mai

I april møttes ekspertmedlemmene i ISO TC 130 til skandinavisk treff i Danmark.

Det er Bård Blytt Sandstad (ansatt ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole) som har tatt initiativet til et skandinavisk samarbeid i forbindelse med utviklingen av nye,skandinavisk-tc-130-screen internasjonale ISO-standarder i grafisk produksjon.

Flere av de ISO-standardene som brukes i mediebransjen er det ISOs tekniske komite 130 som fastsetter. Ansvarsområdene dekker ICC fargestyring, PDF-basert arbeidsflyt og fargegjengivelse på skjerm og på trykk. Mange av standardene utarbeides sammen med den fotografiske komiteen TC 42.

De tre skandinaviske landene har ekspertmedlemmer som deltar i TC130 komiteen. De tre norske medlemmene er Per Arne Flatberg fra Palografen i Bergen, Hanne Josefsen som driver Fargerommet as og Peter Nussbaum fra Høgskolen i Gjøvik. Nordmannen Bård Blytt Sandstad representerer i denne sammenhengen Danmark.

Møtet ble brukt til statusoppdateringer og diskusjoner rundt de standardene som har særlig praktisk betydning for skandinaviske bedrifter:

Et nytt forslag til trykkstandarden ISO 12647-2 skal behandles av den internationale TC 130-komiteen i høst.  Det er et stort behov for mer fleksibel og bedre oppdatert sammenkobling til de papirtypene trykksakskjøperne faktisk bruker. Parallelt er det også foreslått en serie standarder for fargereproduksjon, ISO 15339, som er «prosess-agnostisk», fordi den definerer den ønskete kvaliteten uavhengig av den enkelte trykkprosessen, og som derfor kan brukes på tvers av de mange substratene og produksjonsteknologiene vi benytter.

ISO 16759 er snart ferdigstilt. Denne standarden, «Quantification and communication for calculating the carbon footprint of print media products», definerer hvordan man setter opp klimakalkulatorer for grafisk produksjon. Her har de skandinaviske landene også interesser, fordi det er lagt ned mye arbeid i miljøsertifiseringer og klimakalkulering i våre tre land.

– En stemme fra Norge er like sterk som en stemme fra USA i TC130. Det betyr også at når Norge, Sverige og Danmark slår oss sammen, har vi tre stemmer. Ved å samarbeide på tvers av landegrensene får vi utvekslet erfaringer og tilpasset internasjonale standarder til nordisk behov, og dette er svært viktig fremover med den sterke konkurransen fra utlandet. Vi oppfordrer kunnskapsrike grafikere i bedriftene til å kontakte oss, slik at de også kan påvirke fremtiden, kommenterer Hanne Josefsen.

 

Les videre

HP lover nyheter om storformat til høsten

På HPs stand under Drupa var det nyheter i Indigo- og PageWide-seriene som skulle være mest i søkelyset. Men snart loves det nyheter også i storformatsegmentet.
HP-Paula-1024x683

De viste linjer med helautomatisk bokproduksjon

Etterbehandlingseksperter fra Horizon demonstrerte hvordan man lager den smarte fabrikken på Drupa.
Horizon-1

Drupa 2024 lokket til seg betydelig færre besøkende enn forventet

Da Drupa åpnet dørene for noen uker siden, var det åtte år siden sist messen ble arrangert. En pandemi kom i mellom. Nå foreligger besøkstallene og de var absolutt en skuffelse for Messe Düsseldorf.
Eingänge, entrance

EFI tenker utenfor boksen – lanserer unikt system for esketrykk

På Drupa presenterte EFI en løsning sammen med Packsize for personalisert fullfargetrykk på bølgepappemballasje - men også andre inkjetnyheter.
EFI-3-1024x683

Siste nytt

Satser på eskeproduksjon i små serier

Stavangerbaserte Norengros Kjosavik ser en økt etterspørsel etter esker med trykk i mindre serier. Derfor har de investert i en HP Latex R2000.
norengros-Hjalmar

HP lover nyheter om storformat til høsten

På HPs stand under Drupa var det nyheter i Indigo- og PageWide-seriene som skulle være mest i søkelyset. Men snart loves det nyheter også i storformatsegmentet.
HP-Paula-1024x683

Stor forretning i Sverige: Åtta45 kjøper opp By Wind og GBGT Box

Trykkeriet By Wind og emballasjeselskapet GBGT Box blir en del av Åtta45. En utvidelse som vil øke selskapets produksjonskapasitet innen både trykking og emballasje.
Atta45-ver-2-1024x683

De viste linjer med helautomatisk bokproduksjon

Etterbehandlingseksperter fra Horizon demonstrerte hvordan man lager den smarte fabrikken på Drupa.
Horizon-1