Kommende ISO standard for digital trykking

PUBLISERT: 7 juli 2014
OPPDATERT: 21 mars

ISO-LogoI årevis har trykkeriene kjent til og, i større eller mindre omfang, arbeidet etter ISO standarderne for den grafiske bransjen. Det gjelder især standarden ISO 12647, som beskriver konkrete måleresultater man skal kunne oppnå med forskjellige trykkteknikker på gitt papir.

Digital trykk har, i en vis utstrekning, lagt seg opp mot offsettrykket, ihvertfall når man snakker om produksjonstrykk på papir i de samme formater. Men digital trykk er mange ting, ikke minst når man kikker på storformatprint. Blant annet derfor har en standard for digital trykk lenge vært underveis, og en offisiell utgivelse forventes først i løpet av 2016.

Standarden vil bestå av tre deler. Den første, ISO 15311-1 beskriver forutsetninger, metoder og hvilke øvrige ISO standarder den nye standard lener seg opp mot. Den andre delen, ISO 15311-2 beskriver kriterier for produksjonsprint og endelig beskriver ISO 15311-3 kriterier for storformatprint.

I motsetning til ISO 12647 er målet med standarden ikke å beskrive hvilke måleresultater man skal oppnå. Det handler om å beskrive metoder for å sikre forutsigbarhet i fargegjengivelsen, ensartethet og stabilitet i trykket og et solid arbeidsflyt.

Det sveitsiske forskningsinstituttet FOGRA tilbyr, via sertifiserte partnere, å sertifisere virksomheter i forhold til den kommende standarden. Blant sertifiseringskomponentene er en vurdering av medarbeidernes kunnskapsnivå i forhold til elementene i det definerte workflow.

Les mer her.

Les videre

Webinarserie om bærekraft i praksis

Bærekraft, hva betyr det egentlig og hvordan kan jeg bidra? Det er utgangspunktet når Trykt i Norge inviterer til et bærekraftprogram for Grafisk bransjeforening sammen med Maria Peltokangas i Corporate Good.
Maria

100 eksemplarer av Revoria Press PC1120 installerte i Europa

Fujifilm har nå gjort sin installasjon nummer hundre av sin flaggskipsprinter Revoria Press PC1120 i Europa. Tonerpressen har vunnet flere utmerkelser gjennom årene.
revoria-pc1120

NIZE equipment blir Elitron-forhandler

NIZE Equipment, en nordisk distributør av storformatskrivere, skjæremaskiner og programvare, kunngjør et nytt strategisk partnerskap med Elitron, den italienske giganten innen digital skjæreteknologi.
Elitron_NIZE_Equipment

Agfa og EFI innleder samarbeid: "En milepæl"

Det globale strategiske partnerskapet beskrives i en felles pressemelding som en milepæl innen inkjetbasert storformatprinting. I praksis betyr dette at Agfa integrerer EFIs rull-til-rull-system i sitt sortiment, og at EFI vil tilby Agfas hybridmaskiner med inkjetteknologi.
EFI-Agfa-2-1024x683

Siste nytt

Etikettmarkedet falt 25 prosent

Etter korona, hvor etikettmarkedet eksploderte, var fallet på 25,8 % i 2023 (ifølge FINAT) kanskje å forvente. Likevel beskriver Claus Søndergaard, fra UPM Raflatac, det som et tøft år, men sier samtidig at forventningene til 2024 er positive.
Claus_UPMRaflatac

Utgir unikt verktøy for visualisering av foliedesign

Zeno lanseres nå i Norge. Et verktøy som vil hjelpe til å visualisere kundenes drømmer i 3D og forkorte salgsprosessen.
Zeno kollage

Arbeidshester og neonutskrifter hos SwissQprint

Planskriveren Kudu og rulleprinteren Karibu skal sammen med iøynefallende neontrykk trekke til seg blikkene på Swissqprints stand under Fespa.
SQP-trade-fair-1024x683

Rådgivning og kreativitet skal ta Wera inn i fremtiden

Wera i Porsgrunn har de siste 20 årene utviklet seg fra et rendyrket trykkeri til et "360 graders kommunikasjonshus". Med Dag Brekke-Rasmussen tilbake ved roret er siktet nå stilt inn mot å utvikle det konseptet enda mer.
Wera Dag