Richard Romano fabulerer i en artikkel på MyPrintResource over begrepet oppløsning eller dpi, som vi er flinke til å bruke når vi snakker om digitale printere. Men det velkjente begrepet om adresserbarhet er, om ikke ved å miste sin mening, så i hvert fall ikke et begrep som forteller noe entydelig om kvaliteten på et print eller om en printer lenger.
I stedet ser vi oftere og oftere leverandører av printere referere til noe de f.eks. kaller “apparent resolution”, “perceived resolution” eller noe i den retning. Grunnen til at disse nye begrepene oppstår er at vi ikke lenger er begrenset til å trykke i fire farger og heller ikke er begrenset av en binær fargepåføring.
De digitale printerne kan trykke med opp til 10 farger (såvidt jeg vet), har variable dråpestørrelser og kan trykke i flere lag. Alt dette er medvirkende til å gi opplevelsen av en høyere og mer analog bildeoppløsning.
Så begrepet er relevant nok, men rommer dog en rekke problemer. Hva er det for en oppløsning, som man sammenlikner med? Og finnes det noen målbar måte å uttrykke det på? Visst nok ennå ikke, og kundene er sikkert likeglade, når bare resultatet er flott.