Munchmuseet med bilder for blinde

PUBLISERT: 20 oktober 2015
OPPDATERT: 13 november

Det var en av disse klare høstdagene når sola forgyller trærnes gulnende blader da Munch-museet inviterte til utstilling av tre bilder for blinde og svaksynte. Dette var et samarbeid mellom Blindeforbundet, Munchmuseet og Canon Norge. Canon har i det siste blitt svært involvert i taktile print, og i samarbeid med Canons forskningssenter i Venlo, Nederland hadde de fått lagd reproduksjoner av tre Munch-bilder fra serien «Livsfrisen». Munch tar utgangspunkt i egne personlige erfaringer, men setter dem inn i en større sammenheng. Livsfrisen er en serie dypt personlige bilder ladet med et uttrykk av eksistensiell karakter. De tre utstilte bildene er «Løsrivelse» (1896), «Melankoli» (1891) og «Fortvilelse» (1891–92). Sistnevnte regnes som ett av forarbeidene til Munchs mest berømte maleri, «Skrik».

Originalmaleriene hang side om side med printene

Arizonaprinteren de bruker for å lage bildene kan skrive på gjenstander inntil 2,5 ganger 3 meter med en tykkelse inntil 5 cm.

For å legge informasjon inn i bildene er det lagt inn et dybdekart i den skannede utgaven av Munch-originalene. Kartet er laget manuelt for å fremheve trekkene i bildene det er viktig å formidle, slik at de kan gjenkjennes med fingrene. For å produsere bildene med dybdeinformasjonen fra kartet legges fargene på lag på lag. Den største høyden som er valgt er 2,5 mm. En slik høyde krever rundt 75 passeringer av skriverhodet. Arizona benytter de fire primærfargene og hvitt. Når den bygger høyde brukes alle fargene sammen for å få lagt ned mest mulig blekk.

Strukturen i det ekte maleriet ble ikke etterlignet på printet.
Strukturen i det ekte maleriet ble ikke etterlignet på printet.

Malerier har jo sin egen struktur, i og med at de består av gjerne flere strøk maling på lerret. Lerret har sin egen struktur, og med varierende grader av overmalinger lages en ny struktur. Dette hadde man ikke etterliknet på Canons print, det viktige var å formidle konturene på de forskjellige objektene i motivet, så man kunne føle skikkelser, ansiktstrekk og overganger mellom farger.

Her er det "Løsrivelse" som lar seg beføle. Originalen er det selvsagt forbudt å ta på.
Her er det «Løsrivelse» som lar seg beføle. Originalen er det selvsagt forbudt å ta på.

Blekket er UV-herdende og stivner umiddelbart etter at skrivehodet er passert når det belyses av sterke UV-lamper. Etter hvert som høyden rundt om i bildet er ferdig legges det på et lag hvit farge. Det er et grunnlag for det siste strøket som avsetter selve bildet. Den ferdige reproduksjonen skal se så likt originalen som mulig for de seende.

Blindeforbundet stilte med mange nysgjerrige blinde og svaksynte.
Blindeforbundet stilte med mange blinde og svaksynte som gjerne ville oppleve kunst på denne måten.

– Resultatet blir svært bra, men ingen CMYK-fargepalett kan konkurrere med den Munch brukte når han blandet fargene sine, sier forretningsutvikler for storformattrykk i Canon, Henning Hagelund.

På seansen var det også mulig for seende å oppleve printene slik en blind gjør det, ved at det var tilgjengelig masker man kunne ta på for å dekke til øynene. En kunsthistoriker fortalte om bakgrunnen for de tre utstilte bildene, en svært interessant historie om Oda Krogh og trekantforholdet mellom henne, Jappe Nielsen og Hans Jæger.

 

Les videre

Canon + MUNCH = sant

Som en del av en utstilling i MUNCH har den bosniskfødte kunstneren Admir Batlak fått lov til å arbeide både i Edvard Munchs atelier på Ekely og på Canons Image Factory for å lage en installasjon "i knekken".
Admir_IF

Ny salgssjef og åpent hus hos Spandex

Siden 1. oktober er Mads Bay ny salgssjef i Spandex AS. Økt fokus på interiørdekor, bærekraftige materialer – og fremfor alt kundene – er noe av det han skal ta for seg i sin nye rolle.
9. november holder Spandex åpent hus i Larvik
Mads

Dypdykk i Mimakis UV-nyheter

I september lanserte Mimaki to nye produkter: UCJV330-160 og UJV100Plus. Under sine Global Innovation Days gikk Mimaki mer i dybden på de to nye maskinene innen UV-printing.
Mimaki-1-1024x768

De vil erobre verden med designtapeter

Nystartede Belarte Studio designer og trykker kunstneriske veggtapeter med premiumfølelse for et internasjonalt marked. Duoen bak selskapet, Anna og Fredrik Appelqvist, har omfattende utvidelsesplaner for sitt nettbaserte forretningskonsept og samarbeider med dekoratører for å øke salget.
designtapeter-1024x683

Siste nytt

En fordel med PVC-fritt i måling av CO2-avtrykk

Spandex har fått et konsulentselskap til å utføre en uavhengig validering av karbonavtrykket til populære trykk- og skjærefolier i ImagePerfect-serien. Resultatene viser at de PVC-frie produktene etterlater et mindre fotavtrykk sammenlignet med tradisjonelle folier.
Evergreen Spandex

Ricoh inngår partnerskap for å utvide storformatporteføljen

Ricoh Europe har inngått et strategisk partnerskap med Flora Digital, en kinesisk flatbed- og storformat inkjet-printerprodusent.
Ricoh-Flora

Müller Martini kjøper Hunkeler

Etter nøye vurdering har familiene bak de to selskapene bestemt seg for å slå sammen Hunkeler Group med Müller Martini Group.
MM-Hunkeler

Trykkeriet med kunst som nisje

Da kunstneren Tammo Rist fikk et stipend brukte han pengene til å kjøpe en Epson-printer for å kunne skrive ut sine egne verk – og andres. Det skulle utvikle seg til digitaltrykkeriet PIGS.
PIGS Tammo