Slutten for dyptrykk i Europa?

PUBLISERT: 17 november 2015
OPPDATERT: 21 mars
Laurel Brunner
Laurel Brunner

Laurel Brunner skriver i bloggen Verdigris at et nytt europeisk initivativ kan være slutten for dyptrykk i Europa.

An ongoing European initiative linked to the Registration, Evaluation, Authorisation and Restriction of Chemicals (REACH) directive could spell the end of gravure printing in Europe. REACH requires that manufacturers and importers collect data on the characteristics of the chemicals they use, to be sure they can be safely handled. The European Chemicals Agency (ECHA), based in Helsinki, registers the information in a central database of chemical hazards that is available to the public.

ECHA is the heart of REACH and as part of ECHA’s community rolling action plan (Corap) asks companies to evaluate chemicals in terms of their impact on human health and the environment. One of the chemicals on the list is chromium trioxide (CrO3) used in gravure printing and other industries for electroplating. CrO3is also used in screen printing and photography, as well as the car and aviation industries. Once on the Corap list, a chemical’s industrial usage days may be numbered. In the case of CrO3, this could pose an existential threat to gravure printing.

The Corap list names nearly 300 chemicals being evaluated over a rolling three year period and it evolves in line with evaluations and input from European Union member states. Chemicals deemed safe can get dropped after the first year’s consideration, leaving space for new substances which may not be so safe. The Corap list is updated regularly and member states can ask the ECHA to prioritise chemicals they consider to be especially risky according to their national risk assessment guidelines.

Risks are obviously assessed according to the hazardousness of the chemical and the amounts used. Also considered are exposure data, ie the likelihood that the chemical will reach humans or the environment. The ECHA also looks at the aggregated tonnage of a substance, to assess its overall impact. This means that something really toxic but with very controlled exposure, will be less of a priority for banning than something less damaging that has a major exposure.

CrO3 is a very toxic compound. It’s highly corrosive and a known carcinogen, so it’s definitely a potential environmental and health hazard. But is it’s use in gravure printing so very dangerous? This has yet to be established but it is likely not, in that the use of CrO3 in gravure printing is very carefully controlled. This minimises, but does not necessarily remove, the risk that it will reach the environment or people.

The ECHA wants to hear from companies who manufacture, import or use it so that its risks can be identified and further evaluated. The good news is that the European Rotogravure Association is already on the case, working to ensure that CrO3 can continue to be used under properly controlled circumstances.

The Verdigris supporters who make this blog possible:: Agfa Graphics, Digital Dots, EFI, Fespa, Heidelberg, HP, Kodak, Mondi, Pragati Offset, Ricoh, Shimizu Printing, Splash PR, Unity Publishing and Xeikon.

Les videre

100 eksemplarer av Revoria Press PC1120 installerte i Europa

Fujifilm har nå gjort sin installasjon nummer hundre av sin flaggskipsprinter Revoria Press PC1120 i Europa. Tonerpressen har vunnet flere utmerkelser gjennom årene.
revoria-pc1120

NIZE equipment blir Elitron-forhandler

NIZE Equipment, en nordisk distributør av storformatskrivere, skjæremaskiner og programvare, kunngjør et nytt strategisk partnerskap med Elitron, den italienske giganten innen digital skjæreteknologi.
Elitron_NIZE_Equipment

Agfa og EFI innleder samarbeid: "En milepæl"

Det globale strategiske partnerskapet beskrives i en felles pressemelding som en milepæl innen inkjetbasert storformatprinting. I praksis betyr dette at Agfa integrerer EFIs rull-til-rull-system i sitt sortiment, og at EFI vil tilby Agfas hybridmaskiner med inkjetteknologi.
EFI-Agfa-2-1024x683

WERA starter det nye året med ny ledelse

Reklame, trykkeri- og kommunikasjonshuset WERA i Telemark rokerer i ledelsen og tar sats inn i 2024. Det betyr at tidligere daglig leder Kjersti Hole Haatveit overrekker stafettpinnen til Dag Brekke-Rasmussen.
Wera bild

Siste nytt

Kreativ fresing og skjæring i fokus

Kongsberg PCS och MultiCam kjører en favoritt i reprise fra fjorårets Fespa og viser hver sin flaggskipsmodell: skjærebordet C24 og CNC-fresen Apex3R.
Kongsberg 2 w

Ellco Etikett først med Mark Andy Digital Series HD i Norge

Etikettprodusenten Ellco Etikett har installert en Mark Andy Digital Series HD-presse i sitt anlegg på Gjelleråsen i Nittedal, rett utenfor Oslo.
Ellco-1588

"Om et år snakker vi ikke mer om KI, vi bare bruker det"

På vårseminaret til Grafisk bransjeforening Øst i Horten skal de blant annet snakke om KI - kunstig intelligens, og hva det betyr for grafisk bransje og andre industriområder. Men om et år eller to vil vi ikke lenger ha foredrag og kurs i KI - det vil være integrert i eksisterende programvare og vi kommer bare til å bruke det uten å tenke så nøye over teknologien bak. Det mener i hvert fall Kåre Bjørn Jensen fra Intellia Consulting.
Kare_01

Landets kanskje viktigste trykkeri er modernisert

Universitet i Oslo (UiO), med over 27 000 studenter og 6 600 ansatte, rommer ikke bare en institusjon for læring – men også et avgjørende trykkeri. Det lille, men betydningsfulle, og svært effektive Grafisk senter har i samarbeid med Canon gjennomført en omfattende moderniseringsprosess med fokus på kvalitet, bærekraft og effektivitet.
Trykkeriet UiO-kopi