Slutten for dyptrykk i Europa?

PUBLISERT: 17 november 2015
OPPDATERT: 21 mars
Laurel Brunner
Laurel Brunner

Laurel Brunner skriver i bloggen Verdigris at et nytt europeisk initivativ kan være slutten for dyptrykk i Europa.

An ongoing European initiative linked to the Registration, Evaluation, Authorisation and Restriction of Chemicals (REACH) directive could spell the end of gravure printing in Europe. REACH requires that manufacturers and importers collect data on the characteristics of the chemicals they use, to be sure they can be safely handled. The European Chemicals Agency (ECHA), based in Helsinki, registers the information in a central database of chemical hazards that is available to the public.

ECHA is the heart of REACH and as part of ECHA’s community rolling action plan (Corap) asks companies to evaluate chemicals in terms of their impact on human health and the environment. One of the chemicals on the list is chromium trioxide (CrO3) used in gravure printing and other industries for electroplating. CrO3is also used in screen printing and photography, as well as the car and aviation industries. Once on the Corap list, a chemical’s industrial usage days may be numbered. In the case of CrO3, this could pose an existential threat to gravure printing.

The Corap list names nearly 300 chemicals being evaluated over a rolling three year period and it evolves in line with evaluations and input from European Union member states. Chemicals deemed safe can get dropped after the first year’s consideration, leaving space for new substances which may not be so safe. The Corap list is updated regularly and member states can ask the ECHA to prioritise chemicals they consider to be especially risky according to their national risk assessment guidelines.

Risks are obviously assessed according to the hazardousness of the chemical and the amounts used. Also considered are exposure data, ie the likelihood that the chemical will reach humans or the environment. The ECHA also looks at the aggregated tonnage of a substance, to assess its overall impact. This means that something really toxic but with very controlled exposure, will be less of a priority for banning than something less damaging that has a major exposure.

CrO3 is a very toxic compound. It’s highly corrosive and a known carcinogen, so it’s definitely a potential environmental and health hazard. But is it’s use in gravure printing so very dangerous? This has yet to be established but it is likely not, in that the use of CrO3 in gravure printing is very carefully controlled. This minimises, but does not necessarily remove, the risk that it will reach the environment or people.

The ECHA wants to hear from companies who manufacture, import or use it so that its risks can be identified and further evaluated. The good news is that the European Rotogravure Association is already on the case, working to ensure that CrO3 can continue to be used under properly controlled circumstances.

The Verdigris supporters who make this blog possible:: Agfa Graphics, Digital Dots, EFI, Fespa, Heidelberg, HP, Kodak, Mondi, Pragati Offset, Ricoh, Shimizu Printing, Splash PR, Unity Publishing and Xeikon.

Les videre

Merkur Grafisk og Canon inngår strategisk grønt samarbeid

Merkur Grafisk har som en del av bærekraftforpliktelsen inngått et strategisk partnerskap med Canon. Et samarbeid som er synliggjort gjennom anskaffelsen av en høyhastighets inkjetpresse, og som markerer et betydelig steg i implementeringen av gruppens grønne strategi.
canon_merkur-kopi

Messetjeneste blir en del av Aksell

Messetjeneste får nye eiere og blir en del av Aksell-familien. De to har hatt et tett samarbeid siden 2020 og nå har Messetjeneste blitt et heleid selskap under Aksell Invest AS.
Messetjeneste

Stor forretning i Sverige: Åtta45 kjøper opp By Wind og GBGT Box

Trykkeriet By Wind og emballasjeselskapet GBGT Box blir en del av Åtta45. En utvidelse som vil øke selskapets produksjonskapasitet innen både trykking og emballasje.
Atta45-ver-2-1024x683

Scandinavian Print Group ekspanderer ytterligere

Scandinavian Print Group (SPG) med hovedkontor i Skarpnäck utenfor Stockholm kjøper danske Step Print Power.
Esben_Mols_Kabell

Siste nytt

Merkur Grafisk og Canon inngår strategisk grønt samarbeid

Merkur Grafisk har som en del av bærekraftforpliktelsen inngått et strategisk partnerskap med Canon. Et samarbeid som er synliggjort gjennom anskaffelsen av en høyhastighets inkjetpresse, og som markerer et betydelig steg i implementeringen av gruppens grønne strategi.
canon_merkur-kopi

GV Reklame doblet omsetningen

Verdal-baserte GV Reklame doblet omsetningen nesten uten nyansettelser. Det takket være investeringer i ny Canon-teknologi, mener daglig leder for firmaet, Ole Gunnar Vestvik.
GV-Reklame

Mulighetene med KI er store, men det er også utfordringene

I vår artikkelserie om kunstig intelligens (KI) i den grafiske bransjen snakket vi med Adrian Mayr som er direktør for produktledelse hos Müller Martini. De er kjent for å produsere ferdiggjøringsutstyr i industriell skala.
Adrian-Mayr-pfc-bearb

Klima- og miljøministeren stiller til emballasjeprat med næringslivet

EU har vedtatt ny forordning om emballasje og emballasjeavfall, og Miljødirektoratet jobber med endringer i den norske produsentansvarsordningen. Hva vil dette bety for næringslivet, og hvordan kan næringsliv, industri og myndigheter samarbeide for å nå målene?
foto-ntb-kommunikasjon-andreas-bielland-eriksen-scaled-e1697451622324