BizDoc arrangerte miniseminar i november. Det levnet ingen tvil om at automatisering er veien å gå om man skal opprettholde lønnsomhet i fremtidens marked.
Arbeidsflyt uten operatører
– Den største ulempen for norske aktører er at lønnskostnadene her er høyere enn i andre land, også når vi sammenligner oss med nabolandene Danmark og Sverige. Det sa Petter Langkaas, administrerende direktør i BizDoc da han åpnet seminaret. Med det som bakteppe fikk deltagerne oppleve hvordan arbeidsflyten kan automatiseres i FreeFlow Core og hvordan vanlige PDF-dokumenter kan omgjøres til kraftfulle digitale dokumenter ved bruk av løsninger fra GTxcel, et selskap som samarbeider nært med Xerox. Raymond Rasch understreket at oppesiden ved automatisering er spesielt stor fordi investeringsbehovet er relativt lavt.
Sterkere konkurranse fra utlandet
Mange av deltagerne ved frokostseminaret benytter allerede Impleo Web. Stein Høiem fra Impleo viste ny funksjonalitet i Impleos portefølje, blant annet sterkere integrasjon mellom Impleos løsninger og trykkeriets administrative systemer. Impleo har mange kunder i Sverige og Danmark, og Stein Høiem mente at automatisering generelt har kommet lenger i våre naboland enn her hjemme. – Kanskje skyldes det at danskene opplever at tyske trykkerier hele tiden banker på og er klare til å spise markedsandeler, sa han. Stein viste også nye skjermbilder som viser oppdrag i kø med forventet produksjonstid, der man ved grafer kan vise sanntidsinformasjon om produksjonen. Disse kan med fordel vises på storskjerm i produksjonsmiljøene.
Lønnsomt med småjobber
Det er lett å forestille seg at automatisering er lønnsomt for store jobber, men automatisering handler i vel så stor grad om å håndtere de små oppdragene i en forhåndsdefinert arbeidsflyt. Per Fridén fra Xerox viste dette i praksis med Freeflow Core, som nå også er tilgjengelig som skybasert (cloud) tjeneste. – Skal man tjene penger på de små jobbene i fremtidens marked, har du ikke råd til å ha manuelle operasjoner. Ordreregistrering og fakturering må skje automatisk, og jobben må gå rett inn i en forhåndsdefinert arbeidsflyt, understreket Petter Langkaas. Danske Lasertryk ble trukket frem som et godt eksempel på dette, der de kun har én operatør i en produksjonshall med fire Xerox iGen-maskiner. – Operatøren håndterer det praktiske med papir inn og ut av maskinene, jobbstart og levering av trykkark til ferdiggjøring. Alt annet er automatisert og går på skinner. Dit kan vi hjelpe de norske trykkeriene som vil ha en bedre hverdag, sa Petter Langkaas.
Seminarets lille ”verdenslansering” var muligheten for å trykke ark med opptil 660 mm lengde på Xerox Versant. Da må den riktignok mates fra toppmating, siden denne maskinen trykker fra ark og ikke fra rull. Flere Versant-løsninger ble vist for de som var interessert, blant annet en Versant 2100 med komplett ferdiggjøring fra Plockmatic.
Tekst og bilder: Egil Smalberget