Fotball-EM satser på trykksaker

PUBLISERT: 16 juni 2016
OPPDATERT: 16 juni

Fotball_tumb3,5 milliarder fans, 230 land, 2 milliarder euro i inntekter, 2,5 millioner besøkende, ti stadioner, en vinner. Europamesterskapet i fotball (Euro 2016) er i gang, og det betyr at merkevarer, selskaper, sponsorer og UEFA selv lanserer en av årets største kampanjer på trykk. Hvorfor? Fordi det fungerer.

Verdens tredje største sportsarrangement ble innledet fredag den 10. juni, med Frankrike mot Romania i Paris. Men lenge før UEFA Euro 2016 kommer i gang har magasiner, aviser og brosjyrer som inneholder annonser, sponset innhold, forhåndsvisninger, slagplaner for kampene og lommeguider vært på plass i hyllene som en del av en kolossal mediekampanje hvorav trykksaker er en integrert del. Om dette og mange andre aktuelle saker om effekten av papirbasert kommunikasjon, kan du lese om i vårutgaven av Print Power Magasinet som distribueres.

Trykksak-kampanjene vil ikke bare gi fansen alt det de behøver å vite om mesterskapet, lagene og spillerne, men også være et fundament for kommunikasjonstrategiene til UEFA, sponsorer av Euro 2016, samt en lang rekke selskaper.

Promosjonsprosjekt

Fotball er med sine antatte 3,5 milliarder fans verden over, verdens mest populære sport og tiltrekker seg de største multinasjonale sponsorene, milliardinvestorer og redaktører i aviser og magasiner som alle forstår hvor dypt sporten engasjerer leserne deres.

Det forventes at det i løpet av Euro 2016 vil innfinne seg 2,5 millioner besøkende på ti arenaer i Frankrike – en million av dem fra utlandet. Kampene vil kringkastes i
230 land. I 2012-versjonen av mesterskapet var det kumulative TV-publikummet på
8 milliarder, et tall som sannsynligvis vil bli slått ned i støvlene i år når mesterskapet inneholder åtte flere lag og 20 flere kamper. TV-overføringsrettighetene alene er verdt 1 milliard Euro for UEFA, og sponsorer bidrar med rundt 400 millioner Euro. Når du regner med billettsalg og inntekt fra salg av matforsyning, vil UEFAs inntekter fra 2016-mesterskapet ende på rundt 2 milliarder Euro.

Hver internasjonale sponsor betaler en høy pris for å bli en del av Euro 2016.

Simon Rines, redaktør av sportsmarkedsføringstidsskriftet IMR, fortalte markedsavdelingen: “Internasjonale sponsorer bruker i gjennomsnitt tilsammen 10-15 millioner amerikanske dollar hvert år. Sammenlignet med sist gang, i 2012, vil jeg tro at økningen vil ligge på rundt 50%. Det har vært en stor inflasjon i de største markedene.”

Virksomheter fra voksende økonomier med ambisjoner om å bli verdensomspennende har økt etterspørselen etter sponsorrettigheter: Turkish Airlines, det aserbajdsjanske oljeselskapet SOCAR og, senest det kinesiske elektronikkselskapet Hisense, er alle nykommere på listen for Euro 2016.

Guy-Laurent Epstein, markedsdirektør i UEFA Events SA, sier: “Vi er glad for å ønske Hisense velkommen som et medlem av UEFA Euro 2016 sin partnerfamilie, da de er et av de raskest voksende kinesiske merkevarene i Europa og Amerika. Mesterskapet vil gi Hisense en plattform bedre enn noen annen for å fortsette å vokse internasjonalt på grunn av dets veletablerte appell verden rundt samt dets merkevareverdi.”

Hvordan trykksaker forhøyer verdien

Å beregne verdien av investeringen til slike sponsoravtaler kan være komplekst. Ledelseskonsulentene McKinsey mener at selskaper bør se an kostnader per rekkevidde, hvordan de forstørrer påvirkning ved aktivering, salgsmargin per brukte dollar (de sponsoravtalene som har den beste utøvelsen, kan ifølge research, ha en større eksponeringseffekt enn det som er tilfellet for mindre evenementer) og en langsiktig merkevarebygging (av høy prioritet for Hisense).

Det eksisterer lite paneuropeisk konsensus om annonseverdien skapt av sponsoravtaler. Det østerrikske Focus Institute mener at rundt 60% av annonseverdien er generert av fjernsyn og 40% av trykksaker. Studier viser også at annonser på trykk som inneholder en sportsstjerne oppnår 7,5% høyere oppmerksomhet enn de som ikke har det.

Harde data konstaterer fordelene ved Emirates Airlines FIFA World Cupsponsoravtale. Roger Duthie, leder for globale sponsoravtaler, sier: “Vi forventer vanligvis TV-eksponering verdt seks dollar for hver enkelt dollar vi investerer. Dekning på trykk gir mange millioner dollar mer i dekning.”

Les videre

Lederskifte i Luth Gruppen

Jeppe Broch Nielsen overtar roret i Luth Gruppen AS etter sin far, Arne Henrik Nielsen. Jeppe trer inn i rollen som daglig leder den 15. mars 2024 og Arne Henrik fortsetter som styreformann i bedriften.
luth-gruppen-jeppe

Lederskifte i Profil Grafisk

Ole Kristian Nyhus blir ny daglig leder i Profil Grafisk på Reinsvoll. Tidligere daglig leder Kristian Hamar går over i en ny stilling som forretningsutvikler. Dette skal ytterligere styrke selskapets posisjon som en betydelig aktør i markedet.
Profil Grafisk bild

Fremtiden for SPG: "Nå aksellererer vi igjen"

Det kan ha vært litt stille rundt Scandinavian Print Group i det siste. Det er en forklaring på det – og det kommer til å endre seg!
Esben_Mols_Kabell

Riso kjøper Toshibas printhodevirksomhet

Riso kjøper Toshiba Tecs viktigste inkjetvirksomhet i en avtale som forventes å bli fullført i sommer.
riso-toshiba

Siste nytt

Gelato lanserer arbeidsflyt-programvare

I forbindelse med Drupa benytter den norske trykkeri- og logistikkgiganten Gelato anledningen til å lansere Gelato Connect, en intuitiv programvare for trykkproduksjon der hele arbeidsflyten kan styres fra én enkelt plattform.
Gelato Henrik

Ny high-end foto- og plakatprinter fra Epson

Epson lanserer ny storformatskriver for det profesjonelle foto-, kunst- og plakatmarkedet.
Epson_P20500Series

Fujifilm viser deres styrkede B2-repertoar på Drupa

Sammen med en stor del av Fujifilms omfattende portefølje, vil et par nye B2-printere være utstilt på Fujifilms stand på Drupa, som er intet mindre end 2.420 m2 stor, hvilket noenlunde tilsvarer tre håndballbaner.
fujifilm-drupa

Har Drupa svarene på bransjens utfordringer?

Etter åtte års pause kan vi igjen ta turen til Drupa for å se hva leverandørene mener vi trenger.
drupa24_12