Ricoh - slik vi aldri har sett de før

PUBLISERT: 15 august 2016
OPPDATERT: 15 august
Produktsjef Tommy Segelberg fra Ricoh Norden med en tegnings- og plakatskriver for A0-format.
Produktsjef Tommy Segelberg fra Ricoh Norden med en tegnings- og plakatskriver for A0-format.

Spør mennesker på gaten og du får svaret at Ricoh er skriverfabrikant og et håndballag. Spør den grafiske bransjen og du får høre at de også produserer tonerbaserte trykkpresser og holder på å fase inn en blekkbasert rotasjonspresse på markedet.

Graham Kennedy viser noen av de Ricoh skriverhodene som leveres til andre skriverfabrikanter og nå også er utviklet til 3D-skrivere.
Graham Kennedy viser noen av de Ricoh skriverhodene som leveres til andre skriverfabrikanter og nå også er utviklet til 3D-skrivere.

– Vi hadde en jobb å gjøre og det gjorde vi på Drupa, forteller Graham Kennedy, som til Drupa hadde tatt med deler av Ricoh som ganske få hadde en anelse om at de syslet med. Foretaket er store innen industrielt trykk i både to og tre dimensjoner.

AM S5500P er en av Ricohs egenutviklede 3D-skrivere. Dette er et område der de kommer til å satse stort. I akkurat denne maskinen kan objektet være maks 50 cm i alle tre retninger.
AM S5500P er en av Ricohs egenutviklede 3D-skrivere. Dette er et område der de kommer til å satse stort. I akkurat denne maskinen kan objektet være maks 50 cm i alle tre retninger.

På messegulvet sto en egenutviklet 3D-skriver som blant annet produserer kynstige nyrer med en kreftsvulst i seg, slik at leger kan trene seg i å operere på kunstig materiale.  I denne industrielle delen fant vi også Ricohs kameraer representert. De benyttes eksempelvis for selvkjørende biler, der de holder kontroll på alt som skjer rundt omkring bilen.

1000 ganger kan du viske bort informasjonen og legge på ny med denne Ricoh etikettskriveren.
1000 ganger kan du viske bort informasjonen og legge på ny med denne Ricoh etikettskriveren.
Lisa Steinhauer viser en Ricohskriver som analyserer innholdet og printer i farger på de ferdigpakkede pakkene. Rett størrelse og farge på strømper printes på en hvit boks.
Lisa Steinhauer viser en Ricohskriver som analyserer innholdet og printer i farger på de ferdigpakkede pakkene. Rett størrelse og farge på strømper printes på en hvit boks.

Noe mer kobling til grafisk – eller i det minste distribusjonsbransjen – hadde maskinen som kunne starte med å fjerne gammel informasjon fra en etikett og deretter skrive ny. Tusen ganger kan du skrive om igjen etiketten og produktene henvender seg spesielt til distribusjonsforetak.
Ricoh hadde også et område der de mange ulike teknikkene var kombinert. Der fant man for eksempel hele flyten for bilfabrikker, med fremstilling av deler i 3D-skrivere og industrielle maskiner og mange ulike varianter av benyttelse av blekkhoder og tonerskrivere.

Volummaskinen for tonerproduktion er C9110, med en kapasitet på en million fargetrykk i måneden. Her i snitt, for bedre å se papirbanen.
Volummaskinen for tonerproduktion er C9110, med en kapasitet på en million fargetrykk i måneden. Her i snitt, for bedre å se papirbanen.

Ricoh hadde tatt ytterligere et ukonvensjonelt grep. De hadde satt opp et komplett trykkeri på standen. Utover å produsere visittkort med spesielle effekter og brosjyrer for alle produkter, så kunne trykkerne fortelle om hvordan de opplevde hverdagsarbeidet i de maskinene som var til salgs.

Innen arktrykk har Ricoh to maskintyper – C9110 som er for firefargersproduksjon med fokus nettopp på produksjon. En million trykk i måneden er den dimensjonert for. Spesialtrykkeriet vil kanskje heller ha fem farger og mulighet å legge på spesialferger, hvit farge eller lakk. For de som ønsker dette finnes istedet C7100.

sapo1796-–-Bredden-hos-Ricoh7
Ricohs blekkskrivere har meget høy kapasitet og kvalitet. Øverst eksempel på eksklusiv bok som er trykket på Parajett i Landskrona, i deres maskin. Nederst tidsskrift fra Hansaprint i Åbo, som i sin Ricoh blekkskriver trykker Financial Times og andre tidsskrifter daglig, for hele det nordiske markedet.

Nu begynner også Ricohs rullmatede presse å komme frem på markedet. På Drupa fantes det smakfullt trykte bøker i farger fra svenske Parajett. Der fant vi også eksempler på direktereklame og daglig trykte aviser fra Hansaprint i Finland. Blekktrykk velger trykkeriene nå for tiden både for å senke kostnader og øke driftsikkerheten sammenliknet med toner. De fleste er nok ogsåoverrasket over at blekk i dag trykker like bra som offset, selv om det foreløpig er noe begrenset hva papirvalg angår.

– VC60000 er ingen liten maskin, sier Tommy Segelberg, sjef for produksjonsprint i Norden. Den har 40 fem cm brede hoder på prima og 40 hoder på sekundasiden. Hodene har en oppløsning på 600 dpi, men sitter forskjøvet etter hverandre, så man får en oppløsning på 1200 x 1200 dpi.

Storformat er ytterligere et område der Ricoh tidligare har støttet seg til Mimaki og Ricoh bare har vært agent. Ettersom det har sittet blekkhoder fra Ricoh i maskinene, så har man likevel kunnet si at de på en måte er Ricoh-maskiner og de har vært forsynt med Ricohs logo.

En underleverandør som er helt ny for Ricoh er Efi. Fire av deres mindre modeller (som for Ricoh likevel er et realt sprang oppover) får nå selges av Ricoh. Disse kommer imidlertid til å selges som Efi-maskiner. For Ricoh passer de godt inn hos de trykkeriene som vokser og behøver større løsninger.

– I Norden kommer vi til å gjøre forretningene i samarbeid med Efi, sier Tommy Segelberg.

Les videre

Har Drupa svarene på bransjens utfordringer?

Etter åtte års pause kan vi igjen ta turen til Drupa for å se hva leverandørene mener vi trenger.
drupa24_12

FlexiPrint og Fespa Norway holder åpent hus

Onsdag 17.april inviterer FlexiPrint i Drammen alle Fespas medlemmer til Åpent Hus, i forbindelse med avvikling av den 63. generalforsamlingen i Fespa Norway.
flexiprint_logga

Konica Minolta lanserer ny B2-inkjet printer

Med sine 2400 m2 har Konica Minolta den syvende største standen på den grafiske messen Drupa. 150 personer vil stå for å ta imot de mange gjestene.
drupa24_konica

Åpen konferanse med nyttige temaer

Kunstig intelligens, hvordan hindre kriminelle å stjele bedriftens IT-systemer, næringsutvikling i nord, regjeringens initiativ til bedre balanse mellom digital og analog læring står på dagsordenen.
Jubileumsmøte mai 2024 - Programbilde

Siste nytt

Har Drupa svarene på bransjens utfordringer?

Etter åtte års pause kan vi igjen ta turen til Drupa for å se hva leverandørene mener vi trenger.
drupa24_12

Fem måter KI transformerer trykkproduksjon på

KI vil endre grafisk trykkproduksjon. Sander Sondaal, Director of Commercial Print Sales hos Ricoh Graphic Communications, lister opp fem måter det vil skje på.
FotoJet-52

Elitron er på plass hos NIZE equipment

Etter 14 dager med installasjon og intensiv opplæring er NIZE-equipment klart til å vise frem det siste tilskuddet til deres produktportefølje. Det er det italienske high-end skjære- og fresebordet Elitron Kombo SDC+ i formatet 320 x 210 cm de har montert i sitt demosenter i Odder i Danmark.
nize_elitron_02-1

100 Revoria Press PC1120 installert i Europa

Fujifilm har nå gjort den hundrede installasjonen av flaggskipet Revoria Press PC1120-modellen i Europa. Tonerpressen har vunnet flere priser opp gjennom årene.
Gibon7-768x512-1