Innblikk i Forlagssentralen

PUBLISERT: 16 oktober 2017
OPPDATERT: 21 mars

Gyldendal Akademisk sitt blad, «Vit» bragte nylig en artikkel som tok oss gjennom den sterkt robotiserte og automatiserte Forlagssentralen. Artikkelen «Bøkenes reise» tok utgangspunkt i boken «Fosterhjemsarbeid» av Vigdis Bunkholdt, som den fulgte på ferden videre etter at boken var levert fra et polsk trykkeri. Artikkelen er ført i pennen av Anna K. Langhammer.

Hvert år sendes det ut rundt 13 millioner bøker til hele Norge fra Forlagssentralen på Langhus, hvor roboter og hundre medarbeidere jobber i skjønn forening for at det skal gå så effektivt som mulig. Forlagssentralen håndterer bokbestillinger som kommer både via norske bokhandlere og flere nettsteder, og rundt halvparten av alle bøkene som distribueres i Norge, går gjennom sentralens automatiserte og algoritmestyrte logistikksystem.

– Dette er et av de tre mest avanserte anleggene i verden, sier Einar Einarsson, administrerende direktør for Forlagssentralen.

Veid og målt på varemottaket
Når pallene med Fosterhjemsarbeid kommer fra trykkeriet i Polen, går de først til varemottaket. Der blir de sjekket og registrert. Ahmad Al-Jaderi er teamleder på varemottaket og sørger for at alle bøkene også blir målt og veid før de går til høylageret. Det er svært viktig at bokas format og vekt registreres riktig, slik at det ikke blir kluss på siste stopp i systemet, som er pakkingen.

Skattkammeret høylageret
Inne på høylageret ligger Forlagssentralens mange skatter og bare venter på å bli bestilt av lesere i hele Norge. Her er det plass til omtrent 16 millioner bøker på 30 000 palleplasser. Den store hallen, som måler 123 x 37 meter og har en takhøyde på 23 meter, dufter deilig av trykksverte og papir. Det er ingen mennesker som jobber her, bare roboter i form av fem kraner. Pallene med bøker kommer inn på løpende bånd og lagres og hentes av robotene slik at neste stasjon, plukklageret, til enhver tid inneholder alle bøkene som er i bestilling.

Robotbibliotekarer og bokglade plukkere
Inne på plukklageret er det flere smale ganger med enorme hyller på hver side, fylt med blå bokser med bøker i. Alle bøkene som Forlagssentralen har mottatt fra trykkeriene, er representert her inne,hele 25 000 ulike boktitler. Beholdningen er algoritmestyrt og fylles opp på bakgrunn av prognoser og ordrehistorikk. Bak hver hylle jobber en 15 meter høy robot med å hente bøker og legge dem i rett hylle til rett tid, slik at de som plukker bestillingene, skal få alle bøkene de trenger, så raskt som mulig. En av dem som plukker bestillinger, er logistikkekspeditøren Peter Viken. – Man blir glad i bøker av å se så mange spennende titler på jobb hver dag, sier Peter, som er særlig begeistret for krim og deler sin personlige favorittliste med oss: Jussi Adler-Olsen, Camilla Läckberg, Unni Lindell, Jo Nesbø og Michael Harvey.

På en dataskjerm får Peter opp alle bøkene som skal plukkes til en bestilling, en såkalt «pick by light»-løsning, slik at han vet eksakt hva som skal ned i hver kartong. Roboten sørger for at han alltid finner de boktitlene han trenger, i de blå boksene i hyllene, og fungerer dermed nesten litt som en kjemperask superbibliotekar.

Pakket og klart
Så er vi kommet til siste stasjon, der bøkene skal gjøres helt klare for utsendelse. De transporteres fra bakkeplanet og opp på en mesanin, der kontroll og ferdigstilling foregår. Via et omfattende rullebåndssystem strømmer det til kartonger med bøker, som svisjer over en kontrollvekt. I løpet av ett sekund registreres kartongens tyngde, for å kontrollere at vekten stemmer med det som er bestilt. Er alt i orden, går kartongen videre rett fram på båndet. Dersom noe ikke stemmer, tas den ut på et bånd som går til en logistikkekspeditør, slik at innholdet kan korrigeres. Kartongene som er godkjent, går videre til ulike maskiner, som setter på inner- og ytterlokk, legger til fraktbrev og avslutter med innholdsfortegnelse og adresse. Når kartongene er lukket, går de ned på bakkeplan igjen og stilles opp på rekke og rad foran lasterampene. Nå er de pakket og klare for reisen videre med PostNord, ut til norske bokhandlere eller direkte til privatpersoner som har bestilt via nettet.

Om Forlagssentralen 
– et automatisert logistikkanlegg på 15 000 kvadratmeter
– bygget i 2007
– eies av Gyldendal ASA og H. Aschehoug & Co AS
– 100 ansatte
– daglig kapasitet: 12 600 ordre og opptil 100 000 bøker
– periodene juli–august og november–januar er høysesong

Lenke:

Les Vit nr. 2 – 2017

Les videre

Merkur Grafisk og Canon inngår strategisk grønt samarbeid

Merkur Grafisk har som en del av bærekraftforpliktelsen inngått et strategisk partnerskap med Canon. Et samarbeid som er synliggjort gjennom anskaffelsen av en høyhastighets inkjetpresse, og som markerer et betydelig steg i implementeringen av gruppens grønne strategi.
canon_merkur-kopi

GV Reklame doblet omsetningen

Verdal-baserte GV Reklame doblet omsetningen nesten uten nyansettelser. Det takket være investeringer i ny Canon-teknologi, mener daglig leder for firmaet, Ole Gunnar Vestvik.
GV-Reklame

Mulighetene med KI er store, men det er også utfordringene

I vår artikkelserie om kunstig intelligens (KI) i den grafiske bransjen snakket vi med Adrian Mayr som er direktør for produktledelse hos Müller Martini. De er kjent for å produsere ferdiggjøringsutstyr i industriell skala.
Adrian-Mayr-pfc-bearb

Stor etikettspesial: Mange vil ha en bit av kaka

Etikettindustrien er samlet sett en robust og stabil bransje med mange år med global vekst. Nå melder flere aktører seg på.
etikettspesial-3-xeikon

Siste nytt

Merkur Grafisk og Canon inngår strategisk grønt samarbeid

Merkur Grafisk har som en del av bærekraftforpliktelsen inngått et strategisk partnerskap med Canon. Et samarbeid som er synliggjort gjennom anskaffelsen av en høyhastighets inkjetpresse, og som markerer et betydelig steg i implementeringen av gruppens grønne strategi.
canon_merkur-kopi

GV Reklame doblet omsetningen

Verdal-baserte GV Reklame doblet omsetningen nesten uten nyansettelser. Det takket være investeringer i ny Canon-teknologi, mener daglig leder for firmaet, Ole Gunnar Vestvik.
GV-Reklame

Mulighetene med KI er store, men det er også utfordringene

I vår artikkelserie om kunstig intelligens (KI) i den grafiske bransjen snakket vi med Adrian Mayr som er direktør for produktledelse hos Müller Martini. De er kjent for å produsere ferdiggjøringsutstyr i industriell skala.
Adrian-Mayr-pfc-bearb

Klima- og miljøministeren stiller til emballasjeprat med næringslivet

EU har vedtatt ny forordning om emballasje og emballasjeavfall, og Miljødirektoratet jobber med endringer i den norske produsentansvarsordningen. Hva vil dette bety for næringslivet, og hvordan kan næringsliv, industri og myndigheter samarbeide for å nå målene?
foto-ntb-kommunikasjon-andreas-bielland-eriksen-scaled-e1697451622324