Ellco Etikett sertifisert for to ISO-standarder

PUBLISERT: 7 mars 2018
OPPDATERT: 7 mars

Ellco Etikett startet 2018 med å bli det eneste etikett-trykkeriet i Norge som er sertifisert for både kvalitet og miljø etter de internasjonale, strenge ISO-kravene.

Arbeidet startet tidlig i 2017. Ellco Etikett hadde nettopp opplevd å tape et stort anbud hos en gammel kunde. Delvis fordi et av kriteriene i anbudet var at leverandøren måtte være kvalitetssertifisert etter ISO-standarden.
– Da gikk det rett og slett en liten djevel i oss, sier daglig leder, Christian Egedius. – Vi hadde jobbet mye internt med å bygge kvalitet i våre systemer over flere år, og så skulle vi ryke på en smell fordi vi manglet et sertifikat på det? Nei, fy flate. Jeg tror det gikk mindre enn en time fra vi bestemte oss til vi hadde booket det første møtet med en konsulent, sier Egedius

To i én smekk

Kiwa Teknologisk Institutt fikk oppdraget, og en god fremdriftsplan kom raskt på plass. I følge konsulenten fra Kiwa, var Ellco Etikett moden nok som kvalitetsleverandør til at man kunne gå for to ISO-standarder samtidig. Dermed ble trykkeriets kvalitets- og utviklingsansvarlig, Jarl-André Skarsten, prosjektleder for sertifisering innen både NS-EN ISO 9001:2015 og NS-EN ISO 14001:2015. Han tok oppgaven på strak arm, og skal ha mye av æren for at Ellco Etikett i dag kan smykke seg med ISO-titlene.

– Jeg må si det har vært veldig spennende og interessant, og på mange måter veldig konfronterende, sier Skarsten. Vi har virkelig fått kjenne på systemene våre og tatt tak i de områdene som har lugget mest. Nå har vi fått et kvalitetsstempel på den jobben vi gjør med å kvalitetssikre alle ledd.

Godt utgangspunkt i Lean

Skarsten understreker at etableringen av et anvendelig og levende ledelsessystem bare kan oppnås gjennom aktivering av samtlige medarbeidere i en virksomhet. Han forteller videre at det har vært en lang prosess, men at jobben Ellco Etikett har gjort siden de startet sin reise innen Lean i 2013 var et veldig godt utgangspunkt.
– Ellco Etikett har en forståelse for kvalitet basert på fakta, sier Skarsten. Vi måler og registrerer i alle ledd. Dette gir grunnlag for faktabaserte beslutninger og gir lite rom for synsing. Til syvende og sist kommer dette kunden til gode.

Trygghet i gode systemer

Gjennom ISO-arbeidet har Ellco Etikett blant annet fått på plass et solid avvikssystem for registrering og håndtering av både interne avvik og reklamasjoner fra kunder. Systemet bidrar sterkt som grunnlag for opplæringsarbeidet i bedriften, og gir en unik kompetanse på kundenes krav og behov. Salg, spesifisering og produksjon av selvklebende etiketter er på mange måter en komplisert prosess å standardisere. Spesielt på et trykkeri som Ellco Etikett, der utvalget av trykkmetoder og spesifikasjoner er i verdensklasse. Alle oppdrag er ulike. Bedriften har derfor jobbet tett med ledende softwareutviklere innen etikettbransjen for å bygge systemer som sikrer kvalitet og et høyt nivå av automasjon.

Det amerikanske ERP-systemet LabelTraxx understøtter alle prosesser fra første tilbud og helt til pakkedisken har ekspedert ut ferdige varer. Sporbarheten på materialforbruk, farge og lakk, er helt ned på produksjonsnivå.

Med filbehandlingsverktøyet ESKO integrert i arbeidsflyten, er også originalfilene til kunden sikret korrekt behandling og trygg lagring for fremtidige opptrykk.

– Med en så god kontroll på råvarene vi bruker, og tiden og energien brukt i produksjonen, var det ingen grunn til å ikke sertifisere oss for miljødelen av ISO også. Vi har en klar ambisjon om å bli en synlig aktør for produksjon av miljøvennlige etiketter, og vil jobbe mot dette i alt vi foretar oss, sier Skarsten.

Imponert konsulent

Bent Barman Skaare er konsulenten fra Kiwa Teknologisk Institutt som veiledet etikett-trykkeriet gjennom forarbeidet mot ISO-revisjonen. Han fulgte spent med da «eleven» skulle opp til eksamen. – Ellco Etikett har vært en veldig spennende bedrift å jobbe med, sier Skaare. – Jeg jobber med mange selskaper som skal ISO-sertifisere seg, men jeg må si at dette trykkeriet har imponert meg. De fleste bedrifter tar én sertifisering av gangen. Nå har Ellco Etikett tatt to, og de gjorde det på kort tid.

Kvalitets- og utviklingsansvarlig, Jarl-André Skarsten.

Selve sertifiseringen ble gjort av uavhengige revisorer fra Kiwa Teknologisk Institutt Sertifisering AS. Det ble to tøffe runder med utspørring, kontroller og avvik som måtte lukkes, men i januar 2018 kom altså bekreftelsen – Ellco Etikett er formelt sertifisert som en miljøbevisst kvalitetsleverandør etter internasjonal standard. – Da skal det i hvert fall ikke stå på det i fremtidige forespørsler, avslutter daglig leder Egedius med et smil.

Les videre

Fem måter KI transformerer trykkproduksjon på

KI vil endre grafisk trykkproduksjon. Sander Sondaal, Director of Commercial Print Sales hos Ricoh Graphic Communications, lister opp fem måter det vil skje på.
FotoJet-52

Kreativiteten flyter i Lommedalen

Med helt unike løsninger som blander trykte produkter med digital signage, har Adpoint blitt et selskap hvor tallene stadig peker oppover. Og den reisen har bare så vidt begynt spør du grunnleggeren Pawel Karalus.
Adpoint lucka

LOS Digital satser videre på bokproduksjon

LOS Digital i Larvik har de siste årene satset mye på bokproduksjon i mindre serier og å kunne tilby hele kjeden fra trykt til ferdig innbundet bok. En ny stiftlinje fra Horizon er det siste tilskuddet.
LOS Eirik

Ambisjoner utover bygda

Dersom du har bladd i et av de mange menighetsbladene fra distriktet eller blitt forbikjørt av en reklamefoliert bil på Dokka, er det stor sannsynlighet for at både blad og bildekor er produsert på Land Trykkeri as på Dokka.
Land Trykkeri (3)

Siste nytt

Har Drupa svarene på bransjens utfordringer?

Etter åtte års pause kan vi igjen ta turen til Drupa for å se hva leverandørene mener vi trenger.
drupa24_12

Fem måter KI transformerer trykkproduksjon på

KI vil endre grafisk trykkproduksjon. Sander Sondaal, Director of Commercial Print Sales hos Ricoh Graphic Communications, lister opp fem måter det vil skje på.
FotoJet-52

Elitron er på plass hos NIZE equipment

Etter 14 dager med installasjon og intensiv opplæring er NIZE-equipment klart til å vise frem det siste tilskuddet til deres produktportefølje. Det er det italienske high-end skjære- og fresebordet Elitron Kombo SDC+ i formatet 320 x 210 cm de har montert i sitt demosenter i Odder i Danmark.
nize_elitron_02-1

100 Revoria Press PC1120 installert i Europa

Fujifilm har nå gjort den hundrede installasjonen av flaggskipet Revoria Press PC1120-modellen i Europa. Tonerpressen har vunnet flere priser opp gjennom årene.
Gibon7-768x512-1