Digitalprint i små formater mangler standardisering

PUBLISERT: 14 mars 2019
OPPDATERT: 21 mars
– Det å ha denne nye spesifikasjonen hjelper til med å forbedre standardiseringen, og dermed øke muligheten for automatisering i dette voksende segmentet, sier Elli Cloots, nestformann i Gent Workgroup og Senior Product Marketing Manager hos EFI.

I en nylig undersøkelse utført av Ghent Workgroup ble digitalprint identifisert som et nøkkelområde som mangler gode retningslinjer for bruken av PDF. Digitalprint svarer til tradisjonelt kommersielt trykk, men de benytter metoder og utstyr som er forskjellig nok til å kreve deres egne spesifikke retningslinjer.

– Det å ha denne nye spesifikasjonen hjelper til med å forbedre standardiseringen, og dermed øke muligheten for automatisering i dette voksende segmentet, sier Elli Cloots, nestformann i Gent Workgroup og Senior Product Marketing Manager hos EFI.

Den nye spesifikasjonen gir standardiserte retningslinjer for å lage PDF-filer og kvalitetskontroll, og er allerede blitt implementert av de ledende preflight-leverandørene.

Den digitale printspesifikasjonen frigis under paraplyen av Gent Workgroups 2015-spesifikasjoner, da den bygger på de samme prinsippene. Spesifikasjonen beskriver reglene for PDF-filer som skal brukes til digitalprint. Programvare- og utstyrsleverandører kan deretter bruke spesifikasjonen til å finjustere filopprettelse og kvalitetskontroll i deres workflow og output-enheter.

På grunn av at både workflow og teknologi er markant annerledes for digitalprint er spesifikasjonen også signifikant forskjellig fra det som benyttes i andre segmenter som offsettrykk eller emballasje. Regler for f.eks. overprintproblemer er vesentlig mer avslappet, fordi de digitale håndterer disse problemene internt. Spesifikasjonen ser også mer avslappet på bildeoppløsning på grunn av arten av det arbeidet som ofte printes digitalt.

Andre krav forblir av avgjørende betydning. Disse omfatter PDF/X-4-kompatibilitet, grunnleggende PDF-fil integritetsbekreftelse, å sikre at overtrykk av hvite objekter ikke forsvinner og ikke minst å unngå fargeskift, når du bruker feil gjennomsiktighets-blendende fargerom. Selvfølgelig kan virksomheter alltid tilføye ytterligere krav utover hva Ghent Workgroup allerede foreslår, men nå finnes det i hvert fall et godt sett basisregler å bygge på.

Du kan lese mer om de nye spesifikasjonene her.

Les videre

Merkur Grafisk og Canon inngår strategisk grønt samarbeid

Merkur Grafisk har som en del av bærekraftforpliktelsen inngått et strategisk partnerskap med Canon. Et samarbeid som er synliggjort gjennom anskaffelsen av en høyhastighets inkjetpresse, og som markerer et betydelig steg i implementeringen av gruppens grønne strategi.
canon_merkur-kopi

Messetjeneste blir en del av Aksell

Messetjeneste får nye eiere og blir en del av Aksell-familien. De to har hatt et tett samarbeid siden 2020 og nå har Messetjeneste blitt et heleid selskap under Aksell Invest AS.
Messetjeneste

Stor forretning i Sverige: Åtta45 kjøper opp By Wind og GBGT Box

Trykkeriet By Wind og emballasjeselskapet GBGT Box blir en del av Åtta45. En utvidelse som vil øke selskapets produksjonskapasitet innen både trykking og emballasje.
Atta45-ver-2-1024x683

Scandinavian Print Group ekspanderer ytterligere

Scandinavian Print Group (SPG) med hovedkontor i Skarpnäck utenfor Stockholm kjøper danske Step Print Power.
Esben_Mols_Kabell

Siste nytt

Merkur Grafisk og Canon inngår strategisk grønt samarbeid

Merkur Grafisk har som en del av bærekraftforpliktelsen inngått et strategisk partnerskap med Canon. Et samarbeid som er synliggjort gjennom anskaffelsen av en høyhastighets inkjetpresse, og som markerer et betydelig steg i implementeringen av gruppens grønne strategi.
canon_merkur-kopi

GV Reklame doblet omsetningen

Verdal-baserte GV Reklame doblet omsetningen nesten uten nyansettelser. Det takket være investeringer i ny Canon-teknologi, mener daglig leder for firmaet, Ole Gunnar Vestvik.
GV-Reklame

Mulighetene med KI er store, men det er også utfordringene

I vår artikkelserie om kunstig intelligens (KI) i den grafiske bransjen snakket vi med Adrian Mayr som er direktør for produktledelse hos Müller Martini. De er kjent for å produsere ferdiggjøringsutstyr i industriell skala.
Adrian-Mayr-pfc-bearb

Klima- og miljøministeren stiller til emballasjeprat med næringslivet

EU har vedtatt ny forordning om emballasje og emballasjeavfall, og Miljødirektoratet jobber med endringer i den norske produsentansvarsordningen. Hva vil dette bety for næringslivet, og hvordan kan næringsliv, industri og myndigheter samarbeide for å nå målene?
foto-ntb-kommunikasjon-andreas-bielland-eriksen-scaled-e1697451622324