Digitaltrykk på bølgepapp var et fokusområde på årets Corrugated & Carton Exhibition (CCE) i München. Dermed ble det bekreftet, det som mange i bransjen snakker om, nemlig at det er på høy tid å se nærmere på digitaltrykk direkte på ferdig bølgepapp, uten å gå veien via liner.
Et par uker før messen hadde Pira presentert en rapport som viste at mengden digitaltrykt bølgepapp kommer til å øke kraftig frem til 2022. Digitaltrykk vokser fra at de i 2017 hadde en halv prosent av omsetningen i emballasjebransjen, til å stå for fem prosent av verdien. Og mens det hittil mest har vært etiketter som har blitt trykket digitalt så er det i de nærmeste årene trykk på bølgepapp som formelig kommer til å eksplodere. Analysen viser at 5/6 av digitaltrykket allerede om tre år kommer til å være bølgepapp.
Store kjemper
Det er lett å finne maskiner som koster 50-100 millioner kroner. Jeg tenker da først og fremst på Efi Nozomi C18000, som vi har skrevet om både i sør-Spania og i Dublin. Men også Durst tilbyr den typen av maskiner og på messen fantes Italia/Hongkong samarbeidet HighJet 2500.
HighJet 2500-maskinen var i produksjon på messen og spyttet da ut av seg 240 kvadratmeter uv-trykt materiale i fire pasninger.
– Men tar du den vannbaserte maskinen med Konica Minolta-hoder, så klarer den å produsere 700 kvadratmeter i et pass, forteller den tyske forhandleren som er til stede. Men mens uv-maskinen har en bredde på 2,5 meter så er single-pass maskinen kun 1,6 meter bred.
– Vi har nå kontorer i Paris, London og Warszawa og vokser raskt. Kanskje fordi vi tilbyr hele løsningen med en italiensk utviklet stans og en kapsel-limer.
Produsenter i Kina
Kjører man noen mil innover i landet fra Hongkong, så kommer man til Kinas raskest voksende by, Shenzhen. Der ligger selskapet WonderJet, som også produserer bølgepappmaskiner, både med og uten uv. Jeg snakker med Max Tian og prisbildet er her veldig annerledes enn hos produsentene i vest. Den vannbaserte maskinen kjører 90 meter i minuttet, med en bredde på 2,5 meter.
Max Tian forteller at det er Ricohs hoder men at de selv har utviklet dye blekket og selger dette for tilsvarende 170 kroner literen. Maskinen koster under fem millioner kroner.
Jeg konstaterer at kvaliteten slett ikke er som i Efi eller Durst. Men om man skal kjøre tusen pizzakartonger så kan kanskje dette være et utmerket alternativ til flekso.
– Vi har utviklet en egen programvare. Den er ikke like bra som Caldera, men den er gratis og følger med. Siden kan man uten problemer kople inn annen software når man kan forsvare dette økonomisk, forklarer Max Tian.
Europeisk produsent
Vil jeg i stedet komme i gang sakte og forsiktig og dessuten med en europeisk produsent, så har man Xanté.
– Vi lanserte vår første single pass maskin, basert på Memjet-hoder i 2012. Siden holdt vi på og modifiserte og endret i den, for å tilgodese kundenes ønsker. Men siden 2016 har den sett omtrent likedan ut. Nå er det finjusteringer vi gjør, sier Melissa van Gelderen.
– Du må støvsuge maskinen hver dag og rense hodene hvert halvår. I mellom dette skal du kunne kjøre. Memjet-hodene holder for to liter farge, deretter skifter kunden de ut selv. Hodene kjører automatisk en renseprosess som jeg stiller inn – for eksempel etter hvert femtiende ark.
Like over millionen
Xanté har nå solgt flere hundre av disse maskinene, som koster like over millionen, i Europa. De opplever ingen problemer med at service og support ligger i Holland.
– Reagerer du på prisen, så skal du vite at det er inkludert alt. Du får programvare for personalisert trykk, for fargebesparelse, fargeinnstilling og annet som trengs å gjøres. Du er begrenset av at mediet maksimalt kan være 1,2 meter bredt (trykkflaten er dog kun en meter), men det kan være hvor langt det vil.
Dyrt blekk
Om Xanté er en maskin som er billig i innkjøp, så er blekket desto dyrere. Over 3 000 kroner literen gjør det til en av de dyreste løsningene jeg har hørt om.
– Se heller på hvor mye blekk som går med. Denne pizzakartongen har blekk for 4 cent (Euro cent, knapt 50 øre, red.anm.) Og hele messeveggen, som er printet i maskinen, har kostet under 50 kroner i blekk, sier Melissa van Gelderen.
Det er ingen tvil om at Xantés maskin kan være en utmerket måte å komme i gang med digitaltrykt bølgepapp, uten å spandere en formue. Og fleksibiliteten å i det ene minuttet mate med en 2 mm tykk kartong for i neste omgang legge inn en ferdig kapsel på over en centimeter, er en smidighet som man gjerne vil ha.
Nedenfor følger noen flere bilder fra messen og utstillerne der.