Offsettrykkeri satser videre – fra computer til plater

PUBLISERT: 4 april 2019
OPPDATERT: 4 april
Kristof Vanden Bussche, kundeansvarlig på Kodaks forretningsområde Print Systems sammen med Bart De Bie, adm dir for Antilope De Bie Printing.

Offsettrykkeriet Antilope De Bie Printing var tidlig ute med å integrere en arbeidsflyt fra digital original direkte til plater. Nå bygger de videre med nye platesettere fra Kodak, og offsetpresser med led-uv-herding fra Heidelberg.

Selskapet Antilope De Bie Printing er et av de store offsettrykkeriene i Belgia. De var tidlig ute med å implementere teknikken som kalles CTP (Computer to plate), der den digitale originalen overføres fra en datamaskin til en maskin som belyser og fremkaller en trykkplate direkte.

Det familieeide foretaket har 95 år på baken, og i dag er det fjerde generasjon som driver virksomheten videre. Bart De Bie, adm dir for Antilope De Bie Printing, sier at de alltid bestreber seg på å ligge i forkant og å levere produkter på markedet som hjelper kundene med å skille seg ut. Et eksempel er selskapets siste investering i to nye offsetpresser fra Heidelberg med led-uv-herding.

– Vi valgte å investere i denne teknikken for å ta vår trykkvalitet til neste nivå og utvide den type skreddersydde applikasjoner som vi kan tilby våre kunder. Vårt mål er alltid å være en partner i våre kunders suksesser, og gi råd og veiledning om hvordan trykk kan forbedre deres forretningsmålsettinger.

Kjøpte platesettere
Trykkeriet har et samarbeid med Kodak som hittil strekker seg over ti år. Nylig valgte trykkeriet også å investere i et par platesettere – Kodak Trendsetter Q800.

– Flere faktorer spilte inn da vi bestemte oss for å kjøpe Trendsetter Q800. Den første var vår forandring da vi giret opp produksjonen, noe som krevde en ny konfigurasjon for vår produksjon av offsetplater.

Bart De Bie sier at de fra før av har vært fornøyde med sin Kodak Magnus 400 og var overbeviste om at det ville være et sikkert trekk å sette inn to nye Trendsetter Q800.

– Vi var imponerte over maskinens overlegne kvalitet, pålitelighet, og lave energiforbruk og miljømessige fotavtrykk. Det var også veldig lett å integrere vår etterbehandling og platesortering, hvilket ga oss den perfekte løsningen for våre behov.

Doblet plateproduksjonen
Han sier at den pågående markedsutviklingen med konstant prispress og kortere kjøringer krever en effektiv offsetplateproduksjon hvor platene umiddelbart ut fra ordreflyten transporteres til pressen i riktig rekkefølge. Da Antilope ble overtatt av De Bie nærmest doblet plateproduksjonen seg, fra 350 plater per dag til i snitt 700 plater per dag.

– De nye platesetterne gir oss muligheten til å balansere våre krav til fleksibilitet, automatisering og hastighet. En av våre nye platesettere er den nye W-Speed ​​Trendsetter Platesetter, som har en kapasitet på opp til 62 plater i timen og er en av de raskeste platesetterne. Begge platesetterne har den nye automatiserte multikassett-enheten eller MCUen. En MCU har fire kassetter og en kapasitet på 480 plater, så vi kan kjøre lengre og kontinuerlig.

– Vi kan nå produsere omlag 110 plater i timen i tre forskjellige platestørrelser. Som et resultat av dette holder vi tiden nede for trykkpressens stans ved jobbskifter til et absolutt minimum.

Nye trykkpresser
Han sier at etter installasjonen av de to ctp-enhetene satte de også pris på det minskede økologiske fotavtrykket som kom med Trendsetter og MCU-systemet.

– Ettersom fotavtrykket er veldig lite sammenliknet med annen type utstyr så kunne vi få inn den automatiserte platesorteringen som vi hadde behov for. Dette ville ikke ha vært mulig med utstyr fra noen av de andre leverandørene. På grunn av dens generelt mindre størrelse trengte vi ikke å gjennomføre noen dyre endringer i infrastrukturen, noe vi hadde måttet gjøre med andre konkurrerende MCU-systemer. En annen viktig fordel går hånd i hånd med vårt siste kjøp av offsetpressene Heidelberg XL 106 8C og 5C med led-herding. Disse trykkpressene er lagd for å produsere kortere serier og krever derfor raske platebytter, noe som jo er nettopp det som Trendsetter er lagd for, med sin raske gjennomstrømning.

Har blikket på prosessfrie plater
Med platesetteren i kombinasjon med Kodaks teknikk Squarespot technology kan man gjøre raster i høy oppløsning, ned til 20 my. Trykkeriet har valgt å bruke den termiske platen Trillian SP i trykkproduksjonen.

– Trillian SP-platen har en utmerket farge- og vannbalanse i konvensjonelle og arkmatede offsetpresser med led-uv-herding, noe som gjør det mulig for oss å produsere med veldig lav alkoholprosent. Platene er også stabile sett over ulike materialer, og de har dessuten en minimal mengde kjemi. Vi bruker Trillian-plater til både våre konvensjonelle presser og uv-presser og har heller ingen problemer med 100 000 trykk i våre led-uv-presser. Lav kjemi er bra, men når vi er komfortable med de nye pressene og ctp-enhetene så er tanken at vi skal teste Kodaks prosessfrie plateteknikk Sonora X, og dra nytte av fordelene med å kunne eliminere all kjemi.

Les videre

Fem måter KI transformerer trykkproduksjon på

KI vil endre grafisk trykkproduksjon. Sander Sondaal, Director of Commercial Print Sales hos Ricoh Graphic Communications, lister opp fem måter det vil skje på.
FotoJet-52

Kreativiteten flyter i Lommedalen

Med helt unike løsninger som blander trykte produkter med digital signage, har Adpoint blitt et selskap hvor tallene stadig peker oppover. Og den reisen har bare så vidt begynt spør du grunnleggeren Pawel Karalus.
Adpoint lucka

LOS Digital satser videre på bokproduksjon

LOS Digital i Larvik har de siste årene satset mye på bokproduksjon i mindre serier og å kunne tilby hele kjeden fra trykt til ferdig innbundet bok. En ny stiftlinje fra Horizon er det siste tilskuddet.
LOS Eirik

Ambisjoner utover bygda

Dersom du har bladd i et av de mange menighetsbladene fra distriktet eller blitt forbikjørt av en reklamefoliert bil på Dokka, er det stor sannsynlighet for at både blad og bildekor er produsert på Land Trykkeri as på Dokka.
Land Trykkeri (3)

Siste nytt

Har Drupa svarene på bransjens utfordringer?

Etter åtte års pause kan vi igjen ta turen til Drupa for å se hva leverandørene mener vi trenger.
drupa24_12

Fem måter KI transformerer trykkproduksjon på

KI vil endre grafisk trykkproduksjon. Sander Sondaal, Director of Commercial Print Sales hos Ricoh Graphic Communications, lister opp fem måter det vil skje på.
FotoJet-52

Elitron er på plass hos NIZE equipment

Etter 14 dager med installasjon og intensiv opplæring er NIZE-equipment klart til å vise frem det siste tilskuddet til deres produktportefølje. Det er det italienske high-end skjære- og fresebordet Elitron Kombo SDC+ i formatet 320 x 210 cm de har montert i sitt demosenter i Odder i Danmark.
nize_elitron_02-1

100 Revoria Press PC1120 installert i Europa

Fujifilm har nå gjort den hundrede installasjonen av flaggskipet Revoria Press PC1120-modellen i Europa. Tonerpressen har vunnet flere priser opp gjennom årene.
Gibon7-768x512-1