Total nytenking i stort trykkeri

Produksjonssjef Johan Wårlind og administrerende direktør Patrick Andersson i Exakta Print i Malmö. To store Canon-inkjetrotasjoner er nå på plass og vil kjøre døgnet rundt.

At de små trykkeriene har vært begeistret for inkjet, det er ingen nyhet. Også i farger har de i mange år nå trykt fakturaer og kampanjemateriell. Men nå kommer det første storskala prosjektet med trykk i toppkvalitet til kresne nordiske offsetkunder.

Exakta Print i Malmö har gjort seg bemerket som et raskt voksende firma med digitaltrykk, offsettrykk og storformat. Med en omsetning som i år passerer en halv milliard kroner kreves det at maskinene er i gang døgnet rundt, sju dager i uken for å holde tritt.

– Vi har allerede tre relativt nye Heidelberg-presser, forteller administrerende direktør Patrick Andersson. Nå trenger vi den samme kapasiteten som offsetpresser, men for å trykke mindre opplag – gjerne ned til ett eksemplar.

To store rotasjoner
Derfor har Exakta Print nå i stedet investert i to store inkjetrotasjoner fra Canon og komplett etterbehandling fra Neopost og Müller Martini. Ferdiggjøringen kommer til å kjøres offline. Fra de to trykkpressene Colorstream (100 meter/minutt) og Prostream (80 meter per minutt) kommer tilsvarende 2 500 A4-sider ut hvert minutt.

– Rullene håndteres deretter offline i en av to linjer, forteller Björn Olsson fra Neopost, som leverer Hunkeler etterbehandlingen. Den ene linjen plogfalser og arker ned samt legger arkene i riktig rekkefølge for å kunne kjøres i en Müller Martini limbinder med 3-kniver. Den andre linjen arker ned fra rull, som også kommer til å være av tykkere papir, for så å viderebehandles i annet utstyr.

– Hele idéen er å optimalisere produksjonen for høyere produktivitet og med mindre arbeidsinnsats, sier Björn Olsson.

Dette blir en etterbehandling som ivaretas av noen få personer. Med tanke på at det skal gå i skift så betyr det mye.

Reiste for inspirasjon
Exakta Print brukte god tid på å fatte beslutningen. Det var mange kalkyler som skulle gjøres, mye som det skulle regnes på. Men også mange besøk som skulle gjøres. De reiste rundt i Europa og var blant annet imponerte av Elanders digitale fabrikk i Stuttgart. De kikket på mange trykkerier som hadde startet opp med inkjet.

Administrerende direktør Patrick Andersson synes at inkjet i dag har den samme kvaliteten som offset.

Fra før av har Exakta Print flere HP Indigo arkmaskiner – deriblant en med B2-format – så de har gode erfaringer med å jobbe døgnet rundt med tonerbasert digitalprint. Disse maskinene kommer også til å være i bruk i en viss utstrekning også når Canon Prostream og Colorstream har kommet på plass – selv om kvaliteten i den ene av de nye maskinene bedømmes som tilstrekkelig selv for fotobøker.

– Over 25 prosent dekning, så kommer vi til å legge det til produksjon med toner, sier produksjonssjef Johan Wårlind. I tonermaskinene har vi en fast klikkpris, mens vi i inkjet betaler for blekket separat – og det er ikke billig.

– Men vi kommer også til å legge mindre opplag til tonermaskinene. Jeg ser for meg at vi omtrent lander på at opplag under 200 eksemplarer legges til digitaltrykk, 200-1 500 i inkjet og de større opplagene i offset.

Trykkes i partier
Når Exakta forklarer fordelingen skal man vite at mye av det digitale deles opp og trykkes i flere vendinger. For eksempel trykkes tusenvis daglige bøker i enkelteksemplarer av hver tittel, men der de trykkes samlet og i inkjet. Etterpå er det en avlesing i Hunkeler som arkskjærer og lager variable bokblokker. Müller Martini-maskinen kan deretter i prinsippet automatisk stille seg om for varierende tykkelse og størrelse på boken.

Å trykke i rull, som jo gjøres både i Colorstream og Prostream, innebærer også at man ikke kan være så fleksibel i papirvalget. Når så en rull er satt i maskinen og banen har dratt gjennom den, så skal man helst trykke på hele den rullen før man bytter til et annet papir.

– Vi kommer til å begrense valgmuligheten, sier Patrick Andersson, men det kommer til å være tilgjengelig silk, gloss, ubestrøket og bokpapir med flere forskjellige gramvekter. Så det er slett ikke så begrensende som trykk med inkjet var for noen år siden. En av grunnene til at vi valgte Canon er nettopp det at de har et så bredt materialvalg.

– I 45 cm bredde ser vi 20 varianter, der den ene maskinen kommer til å jobbe med 5-6 av dem og den andre med alle. Prostream kommer til å jobbe med alle. Det kan være vi trykker brosjyrer på 170 gram silk – men gjør det til en stor mengde kunder.

Trykksaker og byråer
Patrick Andersson konstaterer også at de trykksakene som minker raskest, er de der et byrå sitter og vil ha eksakt et visst papir. Veksten er innen produkter som kan tenke seg noen av de 20 papirvariantene. Så finnes jo selvsagt arktrykket, som byr på betydelig mer fleksibilitet.

Spesielt i ferdiggjøringen ser Exakta Print en stor forenkling når arkene ikke skal falses og kuttes men direkte kan koples til etterbehandling.

Kvaliteten i Colorstream er slik at den skal fungere for trykking av bøker – både med og uten farger. Her kan også mange standardtrykksaker produseres. Prostream har en kvalitet som Exakta Print ikke nøler med å blande med offset.

– Tanken er at våre kunder ikke skal behøve å vite om vi har brukt offset eller inkjet. For store språkområder trykker vi kanskje deres brosjyrer i offset, mens de mindre kjøres i inkjet. Brosjyrene skal deretter kunne ligge side om side.

Etterbehandling gir løft

De ferdige bokblokkene kan også bindes inn i hardcover. Da tilkommer det en arbeidsprosess, men fortsatt kan man trykke i ett eksemplar.

Selv om han virker fornøyd med valget av trykkpresser, så er det likevel etterbehandlingen Patrick Andersson fremhever som det store løftet:

– Ferdiggjøringen kommer til å bli mer effektiv. Du fjerner så mange feilkilder når du produserer en rull som så i en prosess går til ferdig produkt. Ingen falser, ingen skjærer. Alt pløyes og skjæres ned til enkeltark som automatisk legges sammen til produkter. Heftemaskinen bare regner antallet ark som skal være i akkurat dette produktet. Det kan variere fra brosjyre til brosjyre.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Canon skal levere print-tjenester til Statnett de neste 3 årene

Tekst: Roger Stormo | Foto: Canon

Statnett har inngått avtale med Canon om en tjenesteavtale «Print as a Service» (Print som en tjeneste). Avtalen inneholder drift av 230 multifunksjonsmaskiner med tilhørende sikker-print-løsning, i tillegg til bemanning fra Canon på større lokasjoner og landsdekkende service. Avtaleperioden er på 3 år og har en verdi på 15 millioner kroner.

Publisert av: 

Går for gull i Kobbervikdalen

Tekst: Roger Stormo | Foto: Canon Marked

Med 11 medarbeidere kunne de fylt et fotballag. Akkurat det overlater de til Strømsgodset, der Skilt design foretrekker å delta i fotballklubbens eksklusive “Sølvklubben”. På skilt- og dekorsiden derimot, er det ingen overdrivelse å si at bedriften selv går for gull.

Publisert av: 

Eske i bølgepapp holder ferskvarer kjøleskapskalde

Tekst: Claes Nordström | Foto: Pressefoto

Mondi, en av Europas største produsenter av emballasje, er spesielt fokusert på bølgepapp. Selskapet lanserer en pappeske for e-handel, kalt BCoolBox, som er så tett og dermed isolerende at den kan holde temperaturen på innholdet i esken på rundt syv grader Celsius i opptil 24 timer.

Publisert av: