Nødrop fra grafisk bransje

PUBLISERT: 14 april 2020
OPPDATERT: 21 mars
Kari Rømcke fra Grafisk Bransjeforening. Foto: Tone Buene

Grafisk bransjeforening har kommet med følgende budskap til NHO.

Etter år med omsetningsfall og lav egenkapital rammer koronakrisen grafisk bransje særdeles hardt. Styret i Grafisk bransjeforening har varslet NHO om situasjonen. Grafisk er en av bransjene i Norsk Industri som er mest utsatt.

De siste 11 årene har grafisk bransje opplevd et fall i omsetningen på 34 %, hvorav 11,8 % de siste 2 årene. Den lider av dårlig likviditet, samt lav egenkapital, og er dermed svært sårbar for ytterligere forverringer.

– Effekten av Korona situasjonen i Norge er derfor en alvorlig trussel mot bransjen, og det er fullt mulig at mer enn 50 % av bedriftene i bransjen vil gå konkurs. Det vil i så fall dreie seg om over 2 000 antall arbeidsplasser, skriver styret i brevet til NHO.

66 % er permitterte
I en fersk undersøkelse blant våre medlemmer, kommer det frem at 54 % av de ansatte er i gjennomsnitt permittert 66 %. Ordreinngangen er i snitt falt med 59 %. Det er gode grunner til å tro at disse tallene vil øke i tiden fremover. Det sier seg selv at dette vil bli veldig dramatisk for bransjen
De største kostnadene for en normal grafisk bedrift er: Lønninger, husleie og strøm, samt leasing.

Dette ønsker styret i Grafisk bransjeforening:
· At NHO/Norsk industri jobber hardt for å forlenge perioden for 100 % utbetaling av lønn opptil 6G.
· At NHO/Norsk Industri følger nøye med på ordningen med kontantstøtte for bedrifter, og sørger for at den også får effekt for de mer sårbare selskapene også. Erna Solbergs ord «Livets rett» kan få en brutal effekt for mange selskaper innen grafisk. Vi mener det må skilles imellom klare konkurskandidater og selskaper med lav EK og lave overskudd.

«Vår kanskje største bekymring er at myndighetene kutter støttetiltakene for tidlig. Vi frykter det vil ta flere måneder før vår bransje kommer tilbake til en normal situasjon. NHO/Norsk industri må jobbe for å bevisstgjøre Regjeringen/Stortinget om dette,» skriver styret.

Les videre

Fotoprint med stor wow-effekt

Hvordan kan man skille seg ut i et marked i endring? For FotoPhono, som har lang erfaring med å produsere kunsttrykk, var svaret å satse stort på maskinsiden. Ikke minst for å kunne tilby ChromaLuxe-produkter av høy kvalitet.
FotoPhono kollage

Hatlehols Grafiske tok over Unitrykk

Nytt fra Sunnmøre: Hatlehols Grafiske AS tok over Unitrykk AS fra 1. juni.
102646849

Aksell styrker sin kapasitet sammen med Ricoh

Ricoh Norge kunngjør signeringen av en betydelig ny ordre med Aksell i forbindelse med Drupa-messen i Düsseldorf. Avtalen gjelder tonerpressen Ricoh Pro C9500 som ble lansert i fjor høst.
Ricoh Aksell

Bransjens beste ble kåret under EDP Awards

Under Drupa delte European Digital Press Association (EDP) ut sine årlige priser EDP Awards. Totalt fikk 24 vinnere tildelt en plakett i sju ulike kategorier. Benny Landa fikk utmerkelsen ”Lifetime Achievement Award” som ble utdelt for første gang.
edpawards02024-highres-32-1024x683

Siste nytt

Handel på Drupa: RK Grafisk først i Norge med kjempemaskin fra MGI

RK Grafisk styrker sine muligheter til foredling med partiell lakk og varmfoliering ved å investere i en MGI Jetvarnish 3D Evo75. Handelen ble gjort på Drupa og installasjonen blir den første i Norge.
KM RK Grafisk

Stor skjærebordspesial: Bordene blir større og mer automatiske

Skjærebord finner veien inn i stadig flere grafiske bedrifter. Flatbed-skjæreteknologien rommer så mange muligheter for etterbehandling av spesielle medier, og effektiviteten og automatiseringen vokser raskt.
cut_02

Produktregn hos jubilerende Plockmatic

Plockmatic stiller med rekordmange nye produkter under årets Drupa. Ikke minst en ny generasjon av den trofaste Morgana DigiFold som har fått tillegg av Ultra.
Plockmatic-1-1024x683

Ricoh: "Alle vil se utviklingen på inkjetsiden"

Bli med Sign&Print på en omvisning blant raske jaguarer, ørner og kraftige drager på Drupa-messen. Hva snakker vi om? Ricohs nye maskinavatarer selvfølgelig!
ricoh-DSC0676