Covid19 og spredning av smitte fra papir og papp

Verden fokuserer for tiden på å utsette spredningen av Covid-19 og dermed kunne flate ut kurven. I denne fellesinnsatsen har det dukket opp mange spørsmål om hvordan viruset er infisert og på hvilke overflater. På det britiske nettstedet Two Sides oppsummerer Sam Upton smitterisikoen via materialene papir og papp (kartong).

Flere har vært bekymret for at Corona kan bli smittet gjennom for eksempel matemballasje eller papirdokumenter.

Fakta
Forskning og retningslinjer fra ledende helseorganisasjoner som WHO, Journal of Hospital Infection og National Institute of Allergy and Infectious Diseases viser at risikoen for koronainfeksjon gjennom overflater er relativt lav.

WHO mener at: Sannsynligheten for at en smittet person forurenser konsumentvarer er liten og risikoen for å få viruset fra en pakke som er sendt eller har reist og blitt utsatt for forskjellige temperaturer og forhold, er også lav.

Overlever kortest tid på papp
En studie fra National Institutes of Health (NIH), Centers for Disease Control (CDC), UCLA og Princeton om hvordan koronaviruset oppfører seg på plast, rustfritt stål og papp viser at viruset overlever lengst på plast (opptil 72 timer) og det korteste på papp (opptil 24 timer).

Denne tiden forkortes ytterligere hvis overflaten blir utsatt for luft og jo lenger den blir utsatt, desto mindre potent blir viruset. Printprosessen reduserer også virusstyrken generelt.

– Aviser er ganske sterile på grunn av måten de trykkes på og prosessen de går gjennom. Tradisjonelt har folk spist fish & chips fra avisinnpakninger, nettopp på grunn av dette. All blekk- og trykkprosess gjør dem ganske sterile. Sjansen for å bli smittet gjennom aviser er uendelig liten, sier George Lomonossoff, en virolog ved John Innes Centre i Storbritannia.

Kilde: Two sides

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Luth Gruppen: Planlegger stand med CAD

Tekst: Roger Stormo | Foto: Luth Gruppen

Snart er det Sign, Print & Promotion messe, og hos Luth Gruppen har de bygget opp sin stand i et CAD-program og tester å flytte rundt maskinene så alt blir best mulig. Epsons siste modeller og det nyeste Summa skjærebordet er blant de tingene som skal lokke besøkerne.

Publisert av: 

Kommer fra Danmark med Kongsberg

Tekst: Roger Stormo | Foto: Pressefoto

Blant våre utstillere på den kommende Sign, Print & Promotion-messen på Xmeetingpoint, Hellerudsletta 20-21. oktober vil du stifte bekjentskap med den danske firmaet Artwork Systems Nordic A/S. De distribuerer skjærebord fra Kongsberg Precision Cutting systemer og programvare samt CDI fra Esko.

Publisert av: 

Xaar med nytt printhode

Tekst: Roger Stormo | Foto: Pressefoto

En ledende leverandør av printhoder for trykkpresser fra forskjellige produsenter er inkjet-teknoselskapet Xaar. Nå har de lansert sitt nyeste skrivehode – Xaar Irix – som er utviklet for å sikre nøyaktig, pålitelig og enkel utskrift for koding og merking, produktprinting, funksjonelle væsker og 3D -utskrift.

Publisert av: 

HP-jubileum med maskinlansering til storformat

Tekst: Claes Nordström | Foto: Pressebilder

HP feirer 30 år med utviklingen av fotoprinterserien Designjet med å lansere to nye modeller. I forbindelse med lanseringen benytter de også sjansen til å levere en Pro-printerfamilie i serien Pagewide som åpner for å skrive ut på papir, fleksible materialer og medieplater.

Publisert av: