Verden fokuserer for tiden på å utsette spredningen av Covid-19 og dermed kunne flate ut kurven. I denne fellesinnsatsen har det dukket opp mange spørsmål om hvordan viruset er infisert og på hvilke overflater. På det britiske nettstedet Two Sides oppsummerer Sam Upton smitterisikoen via materialene papir og papp (kartong).
Flere har vært bekymret for at Corona kan bli smittet gjennom for eksempel matemballasje eller papirdokumenter.
Fakta
Forskning og retningslinjer fra ledende helseorganisasjoner som WHO, Journal of Hospital Infection og National Institute of Allergy and Infectious Diseases viser at risikoen for koronainfeksjon gjennom overflater er relativt lav.
WHO mener at: Sannsynligheten for at en smittet person forurenser konsumentvarer er liten og risikoen for å få viruset fra en pakke som er sendt eller har reist og blitt utsatt for forskjellige temperaturer og forhold, er også lav.
Overlever kortest tid på papp
En studie fra National Institutes of Health (NIH), Centers for Disease Control (CDC), UCLA og Princeton om hvordan koronaviruset oppfører seg på plast, rustfritt stål og papp viser at viruset overlever lengst på plast (opptil 72 timer) og det korteste på papp (opptil 24 timer).
Denne tiden forkortes ytterligere hvis overflaten blir utsatt for luft og jo lenger den blir utsatt, desto mindre potent blir viruset. Printprosessen reduserer også virusstyrken generelt.
– Aviser er ganske sterile på grunn av måten de trykkes på og prosessen de går gjennom. Tradisjonelt har folk spist fish & chips fra avisinnpakninger, nettopp på grunn av dette. All blekk- og trykkprosess gjør dem ganske sterile. Sjansen for å bli smittet gjennom aviser er uendelig liten, sier George Lomonossoff, en virolog ved John Innes Centre i Storbritannia.
Kilde: Two sides