Covid19 og spredning av smitte fra papir og papp

Verden fokuserer for tiden på å utsette spredningen av Covid-19 og dermed kunne flate ut kurven. I denne fellesinnsatsen har det dukket opp mange spørsmål om hvordan viruset er infisert og på hvilke overflater. På det britiske nettstedet Two Sides oppsummerer Sam Upton smitterisikoen via materialene papir og papp (kartong).

Flere har vært bekymret for at Corona kan bli smittet gjennom for eksempel matemballasje eller papirdokumenter.

Fakta
Forskning og retningslinjer fra ledende helseorganisasjoner som WHO, Journal of Hospital Infection og National Institute of Allergy and Infectious Diseases viser at risikoen for koronainfeksjon gjennom overflater er relativt lav.

WHO mener at: Sannsynligheten for at en smittet person forurenser konsumentvarer er liten og risikoen for å få viruset fra en pakke som er sendt eller har reist og blitt utsatt for forskjellige temperaturer og forhold, er også lav.

Overlever kortest tid på papp
En studie fra National Institutes of Health (NIH), Centers for Disease Control (CDC), UCLA og Princeton om hvordan koronaviruset oppfører seg på plast, rustfritt stål og papp viser at viruset overlever lengst på plast (opptil 72 timer) og det korteste på papp (opptil 24 timer).

Denne tiden forkortes ytterligere hvis overflaten blir utsatt for luft og jo lenger den blir utsatt, desto mindre potent blir viruset. Printprosessen reduserer også virusstyrken generelt.

– Aviser er ganske sterile på grunn av måten de trykkes på og prosessen de går gjennom. Tradisjonelt har folk spist fish & chips fra avisinnpakninger, nettopp på grunn av dette. All blekk- og trykkprosess gjør dem ganske sterile. Sjansen for å bli smittet gjennom aviser er uendelig liten, sier George Lomonossoff, en virolog ved John Innes Centre i Storbritannia.

Kilde: Two sides

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Canon: VarioPRINT IX-serien er i gang

Tekst: Roger Stormo | Foto: Canon

De første bestillingene og installasjonene av Varioprint IX-serien er i gang, meldes det fra Canon.

Canon har allerede mottatt de første bestillingene på den avanserte arkmatede inkjet trykkpressen siden lanseringen 1. april i år. I de kommende månedene blir den nye trykkpressen installert hos flere kunder i EMEA-regionen (Europa, Midtøsten og Afrika) og vil bidra til produksjons- og vekstmuligheter innen kommersiell utskrift.

Publisert av: 

Norsk Fjørfelag valgte Merkur Grafisk

Tekst: Roger Stormo | Foto: Merkur Grafisk

Da trykkeriet Norsk Fjørfelag benyttet gikk konkurs for to år siden, måtte de finne et nytt trykkeri for medlemsbladet sitt Fjørfe. Ett av kravene deres var at det måtte være et trykkeri som trykket i Norge og prisen var en viktig faktor, siden de er en liten organisasjon med begrensede midler. Etter en helhetsvurdering falt valget på Merkur Grafisk.

Publisert av: 

Omstilte produksjonen under koronakrisen

Koronakrisen medførte kraftig reduksjon i de grafiske oppdragene, noe som medførte permittering av mange i produksjonen hos CopyCat.  Sammen med Nautilus Subsea utviklet firmaet da prototyper for ansiktsvisirer og etablerte en produksjonslinje på kort tid. Visirproduksjonen har gitt nye muligheter og bragt optimismen tilbake hos CopyCat-medarbeiderne.

Publisert av: