Kompakt inkjetmaskin for emballasjer i korte serier

PUBLISERT: 11 februar 2021
OPPDATERT: 11 februar
Inkjetprinteren PKG-675i skal kunne skrive ut raskt på kartong og bølgepapp. Foto: Pressebilde

Vannbasert blekk i en kjøring på bølgepapp og kartong. Konica Minolta lanserer en inkjetprinter i Europa. En inngangsmodell for varemerkeeiere og andre som ønsker å trykke emballasje i korte serier.

Fra den ene dagen til den neste må den nye inkjetmaskinen kunne installeres hos kundene slik at de kan begynne å jobbe med korte emballasjeserier. På et digitalt pressearrangement la Konica Minolta vekt på at printeren, PKG-675i, åpner dører for varemerkeeiere og andre for å produsere emballasje etter behov og dermed også for e-handelen, en næring som har fått et ekstra løft i pandemien.

– Veksten i e-handel er en av de identifiserte trendene i emballasjeindustrien i fremtiden, og dette vil ha stor innvirkning på de som er i bølgepapp-emballasjesektoren, sier Edoardo Cotichini, seniorsjef for Konica Minoltas forretningsområde Professional Print.

Inngangsmodell for korte serier
Dette er en maskinlansering for det europeiske markedet, og produsenten er klar på at produktet ikke har til hensikt å konkurrere med andre inkjet-kjemper som spytter ut trykte bølgepapirark i høyvolum-segmentet. Snarere bør maskinen fylle et hull som startmodell.

Han understreker at inkjetprinteren er spesielt tilpasset for utskrift av høykvalitets prototyper og korte emballasjeserier med for eksempel personaliserte budskap. Prisen for maskinen lander på rundt en million kroner.

Edoardo Cotichini, Senior Manager for Konica Minoltas forretningsområde Professional Print. Foto: Pressebilde

Maskinen ble utviklet av Konica Minoltas partner MTEX ​​NS og bruker vannbasert blekk – FDA-godkjent for indirekte matkontakt. Fem av Memjets Versapass-skrivehoder – med over 70.000 dyser i hver – sitter i maskinen. De er konfigurert med CMYK og en ekstra fargekanal med svart for å forbedre skygger og svarte i utskriftsprosessen som finner sted i en økt.

18 meter i minuttet
Utskriftshastigheten er 150 millimeter per sekund, eller 300 millimeter per sekund, avhengig av om utskriften gjøres med høyere oppløsning 1600 x 1600 dpi eller i den nedre, 1600 x 800 dpi.

– Hvis materialet tillater det, kan du skrive ut opptil 18 meter per minutt i høy oppløsning, sier Carsten Bamberg, forretningsutviklingssjef for Konica Minolta Europe.

Det er teknisk mulig å bygge videre med automatisk mating, men for øyeblikket kunngjør produsenten at noe slikt ikke er under utvikling, til tross for at de brukte lang tid for å overveie på det:

– Vi må ta hensyn til at det er en maskin for å raskt ta produkter til markedet, og vi vil ha korte ledetider. Jo mindre tid en operatør trenger for å justere og løfte materialer for korte serier i en ilegger, jo bedre, sier han og beskriver maskinen som enkel å bruke.

Ark og forhåndsstansede formater
Operatøren legger dermed arket manuelt på innmatingsbåndet der det deretter festes og presses flatt ned før utskrift. Bredden på mediet som kan mates inn i maskinen er 1,2 meter, og den faktiske utskriftsbredden strekker seg til 1067 millimeter.

PKG-675i er tilpasset for å printe korte serier av kartong- og bølgepappesker. Foto: Pressebilde

Maskinen kan skrive ut forskjellige typer falskartong eller bølgepapp, for eksempel brun papp eller hvit bestrøket og ubestrøket kartong – enten i form av ark eller i ferdig stansede formater.

– Så snart du er ferdig med utskriften, kan du brette den og emballasjen er klar til bruk.

En integrert maskinenhet renser materialet på forhånd på beltet før utskrift begynner:

– Det er en stasjon med støvsuging som hovedsakelig er der for å fjerne støvpartikler fra overflaten på materialplatene, sier Carsten og legger til at spesielt når det kommer til bølgepapp, kan det være rester og støv etter stansingen.

Under presentasjonen av maskinen benyttet produsenten også anledningen til å snakke om misforståelser som finnes om inkjetteknologien.

– Mange tviler på om inkjet er riktig teknologi å bruke. Men vi har mange gode argumenter å presentere, sier han og adresserer blant annet blekkostnadene.

– Man kan lett få den oppfatningen at denne typen blekk er den dyreste på markedet. Prisen per liter er relativt høy og folk er litt sjokkert når de ser det, men man må se det hele fra et bredere perspektiv; at du bruker riktig dråpestørrelse i forhold til blekket du bruker, noe som har direkte innvirkning på blekkforbruket du må betale for.

Carsten Bamberg, forretningsutviklingssjef for Konica Minolta Europe, sier at det er noen misoppfatninger når det gjelder inkjet. Foto: Pressebilde

1,2 picoliters dråpestørrelse
Memjets skrivehode har en dråpestørrelse på 1,2 pikoliter. Han sammenligner dråpestørrelsen med andre inkjetteknikker som er syv pikoliter eller høyere, avhengig av hva de skal brukes til.

– Mengden blekk vi bruker per kvadratmeter er vesentlig mye lavere. Noen av testjobbene vi har produsert viser at de kommer ut av maskinen med mindre enn en milliliter blekk, og noen ganger halvparten så mye. Det kommer selvfølgelig an på formatet ditt, men det er utrolig lavt blekkforbruk. Ut fra dette perspektivet gir det deg fordeler både når det gjelder blekkomkostninger og totale produksjonskostnader.

Inngangmodellen leveres med en rip-løsning fra Caldera:

– Vi har et veldig brukervennlig Windows-basert grafisk grensesnitt sammen med Calderas rip-løsning som er velkjent i emballasjebransjen, sier han og legger til:

– Caldera-rippen kjennetegnes av å være en av de mest letthåndterlige og kraftige løsningene på markedet.

Les videre

Ricoh: "Alle vil se utviklingen på inkjetsiden"

Bli med Sign&Print på en omvisning blant raske jaguarer, ørner og kraftige drager på Drupa-messen. Hva snakker vi om? Ricohs nye maskinavatarer selvfølgelig!
ricoh-DSC0676

Fotoprint med stor wow-effekt

Hvordan kan man skille seg ut i et marked i endring? For FotoPhono, som har lang erfaring med å produsere kunsttrykk, var svaret å satse stort på maskinsiden. Ikke minst for å kunne tilby ChromaLuxe-produkter av høy kvalitet.
FotoPhono kollage

Konica Minolta premiereviste kjempemaskin for B2+

Konica Minolta hadde premiere på sin nye B2+ UV-inkjetprinter, AccurioJet 60000 under Drupa. De viste også sin nye high chroma-maskin med et utvidet fargerom for virkelig iøynefallende farger.
FotoJet-83-1024x683

Cloudlab vil hjelpe trykkeriene med netthandel

Tyske Cloudlab Solutions er en etablert leverandør av web-to-print løsninger innen både trykk og emballasje. Med den nye versjonen X3 tar selskapet i bruk KI når det gjelder blant annet design og prissetting.
Cloudlab-1024x683

Siste nytt

Handel på Drupa: RK Grafisk først i Norge med kjempemaskin fra MGI

RK Grafisk styrker sine muligheter til foredling med partiell lakk og varmfoliering ved å investere i en MGI Jetvarnish 3D Evo75. Handelen ble gjort på Drupa og installasjonen blir den første i Norge.
KM RK Grafisk

Stor skjærebordspesial: Bordene blir større og mer automatiske

Skjærebord finner veien inn i stadig flere grafiske bedrifter. Flatbed-skjæreteknologien rommer så mange muligheter for etterbehandling av spesielle medier, og effektiviteten og automatiseringen vokser raskt.
cut_02

Produktregn hos jubilerende Plockmatic

Plockmatic stiller med rekordmange nye produkter under årets Drupa. Ikke minst en ny generasjon av den trofaste Morgana DigiFold som har fått tillegg av Ultra.
Plockmatic-1-1024x683

Ricoh: "Alle vil se utviklingen på inkjetsiden"

Bli med Sign&Print på en omvisning blant raske jaguarer, ørner og kraftige drager på Drupa-messen. Hva snakker vi om? Ricohs nye maskinavatarer selvfølgelig!
ricoh-DSC0676