Ålgård Offset: Roboter øker effektiviteten og forbedrer arbeidsmiljøet

PUBLISERT: 18 februar 2021
OPPDATERT: 18 februar
RobotNorge har levert en helautomatisert palleteringscelle til Ålgård Offset med fokus på bedre HMS og lokalt samarbeid. Bilde: Cecilie Refsnes Milenkovic, RobotNorge AS

RobotNorge øker effektiviteten og forbedrer arbeidsmiljøet hos Norges største trykkeri, Ålgård Offset. De leverer komplett robotcelle for palletering av bunter i produksjonen hos dette store trykkeriet, som årlig produserer over 500 millioner magasiner og blader.

HMS i søkelyset
Den nye robotcellen fra RobotNorge, eneforhandler av ABB-roboter i Norge, bidrar til å styrke trykkeriets posisjon i markedet, øke effektivitet og gi bedre helse, miljø og sikkerhet (HMS) for medarbeiderne. – Vi tar i bruk helautomatisk palletering av bunter fra produksjonen på reisen mot å bli det mest lønnsomme, effektive og største grafiske senteret i Skandinavia, sier Gaute Jakobsen, driftssjef hos Ålgård Offset. – Tidligere ble operasjonen gjort manuelt. Robotcellen blir derfor helsebringende og positivt for våre ansatte, som får nye oppgaver internt.

Oppdrag trigget ideen om et lokalt samarbeid
Trykkeriet hadde lenge vært på jakt etter en automatisk løsning for palleteringen, og den endelige ideen ble unnfanget under et oppdrag. – Det hele startet i slutten av 2019 da vi trykket en jubileumsbok for ABB. Med roboter som en del av innholdet fikk vi en ide om å få til prosjektet lokalt, forklarer driftssjefen. – Vi tok kontakt med RobotNorge i «nabobyen» Klepp. Etter noen møter besluttet vi å gjennomføre prosjektet.

Roboten palleterer bunker av blader fra produksjon og forbedrer HMS for de ansatte. Bilde: Gaute Jakobsen, Ålgård Offset AS

Ifølge Jakobsen har samarbeidet med RobotNorge vært godt. – Teamet deres er kompetente og vi har i samarbeid kommet frem til en robotcelleløsning som kan ha et internasjonalt potensial i trykkeribransjen.Prosjektet er støttet av Innovasjon Norge og den nye robotcellen tas i bruk i starten av 2021. ABB i Norge leverer ikke roboter direkte i markedet, men har et blomstrende innovasjonsmiljø i verdensklasse med rundt 50 ingeniører og forskere for lakkeringsroboter på Bryne.

RobotNorge er landets ledende robotiseringsselskap og eneforhandler av ABB-roboter i Norge. RobotNorge utvikler robotløsninger for fremtidens produksjonsbehov. Tradisjonelle, industrielle roboter kombineres med ny teknologi som avansert sensorikk, kamera, maskinlæring og kunstig intelligens – noe som åpner for mange nye bruksområder i ulike bransjer.

Ålgård Offset er Norges største leverandør av trykksaker. De produserer blader, magasiner, kataloger og DM til inn- og utland med produksjon i både Norge og Sverige. Totalt er de 110 ansatte med en omsetning på ca. 350 mill. Firmaet har et stort fokus på miljø og ser stadig etter løsninger som gjør dem bedre. Moderne utstyr og stor satsning p

Les videre

Ålgård Offset handlet for 12 millioner på Drupa

Ålgård Offset investerte 12 millioner kroner i ny stiftemaskin fra Müller Martini på Drupa-messen.
aalgaard-drupa1

Ricoh: «Alle vil se utviklingen på inkjetsiden»

Bli med Sign&Print på en omvisning blant raske jaguarer, ørner og kraftige drager på Drupa-messen. Hva snakker vi om? Ricohs nye maskinavatarer selvfølgelig!
ricoh-DSC0676

Fotoprint med stor wow-effekt

Hvordan kan man skille seg ut i et marked i endring? For FotoPhono, som har lang erfaring med å produsere kunsttrykk, var svaret å satse stort på maskinsiden. Ikke minst for å kunne tilby ChromaLuxe-produkter av høy kvalitet.
FotoPhono kollage

Marabu går grønt med ny sertifisering

Nylig ble blekkprodusenten Marabu sertifisert i henhold til Greenguard. En merking som viser at et produkt er testet og evaluert for å møte strenge grenser for kjemiske utslipp. Et budskap som Marabu legger vekt på under Drupa.
Marabu-4-1024x683

Siste nytt

Merkur Grafisk og Canon inngår strategisk grønt samarbeid

Merkur Grafisk har som en del av bærekraftforpliktelsen inngått et strategisk partnerskap med Canon. Et samarbeid som er synliggjort gjennom anskaffelsen av en høyhastighets inkjetpresse, og som markerer et betydelig steg i implementeringen av gruppens grønne strategi.
canon_merkur-kopi

GV Reklame doblet omsetningen

Verdal-baserte GV Reklame doblet omsetningen nesten uten nyansettelser. Det takket være investeringer i ny Canon-teknologi, mener daglig leder for firmaet, Ole Gunnar Vestvik.
GV-Reklame

Mulighetene med KI er store, men det er også utfordringene

I vår artikkelserie om kunstig intelligens (KI) i den grafiske bransjen snakket vi med Adrian Mayr som er direktør for produktledelse hos Müller Martini. De er kjent for å produsere ferdiggjøringsutstyr i industriell skala.
Adrian-Mayr-pfc-bearb

Klima- og miljøministeren stiller til emballasjeprat med næringslivet

EU har vedtatt ny forordning om emballasje og emballasjeavfall, og Miljødirektoratet jobber med endringer i den norske produsentansvarsordningen. Hva vil dette bety for næringslivet, og hvordan kan næringsliv, industri og myndigheter samarbeide for å nå målene?
foto-ntb-kommunikasjon-andreas-bielland-eriksen-scaled-e1697451622324