Ålgård Offset: Roboter øker effektiviteten og forbedrer arbeidsmiljøet

PUBLISERT: 18 februar 2021
OPPDATERT: 18 februar
RobotNorge har levert en helautomatisert palleteringscelle til Ålgård Offset med fokus på bedre HMS og lokalt samarbeid. Bilde: Cecilie Refsnes Milenkovic, RobotNorge AS

RobotNorge øker effektiviteten og forbedrer arbeidsmiljøet hos Norges største trykkeri, Ålgård Offset. De leverer komplett robotcelle for palletering av bunter i produksjonen hos dette store trykkeriet, som årlig produserer over 500 millioner magasiner og blader.

HMS i søkelyset
Den nye robotcellen fra RobotNorge, eneforhandler av ABB-roboter i Norge, bidrar til å styrke trykkeriets posisjon i markedet, øke effektivitet og gi bedre helse, miljø og sikkerhet (HMS) for medarbeiderne. – Vi tar i bruk helautomatisk palletering av bunter fra produksjonen på reisen mot å bli det mest lønnsomme, effektive og største grafiske senteret i Skandinavia, sier Gaute Jakobsen, driftssjef hos Ålgård Offset. – Tidligere ble operasjonen gjort manuelt. Robotcellen blir derfor helsebringende og positivt for våre ansatte, som får nye oppgaver internt.

Oppdrag trigget ideen om et lokalt samarbeid
Trykkeriet hadde lenge vært på jakt etter en automatisk løsning for palleteringen, og den endelige ideen ble unnfanget under et oppdrag. – Det hele startet i slutten av 2019 da vi trykket en jubileumsbok for ABB. Med roboter som en del av innholdet fikk vi en ide om å få til prosjektet lokalt, forklarer driftssjefen. – Vi tok kontakt med RobotNorge i «nabobyen» Klepp. Etter noen møter besluttet vi å gjennomføre prosjektet.

Roboten palleterer bunker av blader fra produksjon og forbedrer HMS for de ansatte. Bilde: Gaute Jakobsen, Ålgård Offset AS

Ifølge Jakobsen har samarbeidet med RobotNorge vært godt. – Teamet deres er kompetente og vi har i samarbeid kommet frem til en robotcelleløsning som kan ha et internasjonalt potensial i trykkeribransjen.Prosjektet er støttet av Innovasjon Norge og den nye robotcellen tas i bruk i starten av 2021. ABB i Norge leverer ikke roboter direkte i markedet, men har et blomstrende innovasjonsmiljø i verdensklasse med rundt 50 ingeniører og forskere for lakkeringsroboter på Bryne.

RobotNorge er landets ledende robotiseringsselskap og eneforhandler av ABB-roboter i Norge. RobotNorge utvikler robotløsninger for fremtidens produksjonsbehov. Tradisjonelle, industrielle roboter kombineres med ny teknologi som avansert sensorikk, kamera, maskinlæring og kunstig intelligens – noe som åpner for mange nye bruksområder i ulike bransjer.

Ålgård Offset er Norges største leverandør av trykksaker. De produserer blader, magasiner, kataloger og DM til inn- og utland med produksjon i både Norge og Sverige. Totalt er de 110 ansatte med en omsetning på ca. 350 mill. Firmaet har et stort fokus på miljø og ser stadig etter løsninger som gjør dem bedre. Moderne utstyr og stor satsning p

Les videre

100 Revoria Press PC1120 installert i Europa

Fujifilm har nå gjort den hundrede installasjonen av flaggskipet Revoria Press PC1120-modellen i Europa. Tonerpressen har vunnet flere priser opp gjennom årene.
Gibon7-768x512-1

HP lanserer fire nye digitalpresser

HP annonserte like før påske lansering av fire nye digitalpresser, HP Indigo 120K, Indigo 18K, Indigo 7K Secure og Indigo V2 for det kommersielle markedet.
hp123

Xeikons Lion tar digitaltrykket videre

Xeikon har lansert Lion LX3000, en ny digital etikettpresse med et nytt kontrollsystem som gir høy produktivitet og etikettkvalitet med god ytelse.
Xeikonz

DTG-printer lanseres for myke trykk på sportstøy

Ricoh ønsker å fylle et hull i markedet med sin nye DTG-skriver for polyestertrykk.
rioch-dtg

Siste nytt

Smarte fabrikker trenger smart service

Müller Martini innså tidlig at en smart fabrikk, utformet for produktivitet også trenger en innovativ servicetilnærming. Tiden er ute for den gamle filosofien med at ting går i stykker og så skal de repareres. På Drupa demonstrerer de den modulære programvaren MMServices.
PI-2402-drupa_MMServices_1

Epson vil endre spillereglene for de små produsenter

Under temaet "Presis, kompakt og energisparende" lanserer Epson sine Drupa-planer.
Det er flere spennende nyheter å se frem til.
Epson_Drupa

Unge voksne mest interessert i bærekraftig emballasje

I følge plastemballasjegiganten ALPLAs "2024 Sustainability and Convenience in Packaging Survey", prioriterer yngre kjøpere (18-34 år) bærekraftig emballasje til det punktet at de er villige til å bruke mer, reise videre og gjøre andre ekstra anstrengelser for å sikre at kjøpene deres inkluderer miljøvennlig emballasje.
alplax

Gelato lanserer arbeidsflyt-programvare

I forbindelse med Drupa benytter den norske trykkeri- og logistikkgiganten Gelato anledningen til å lansere Gelato Connect, en intuitiv programvare for trykkproduksjon der hele arbeidsflyten kan styres fra én enkelt plattform.
Gelato Henrik