Boken som kom hjem

PUBLISERT: 25 mars 2021
OPPDATERT: 21 mars

LO i Trondheim er i ferd med å utgi det store historiske bokverket «Faglig Samorganisasjons historie 1870-2020» som skal ha et første opplag på 2000 eksemplarer. Oppdraget gikk til Pax forlag, og de tenkte å bestille boken fra et trykkeri i Litauen. Det reagerte oppdragsgiveren deres på. LO organiserer arbeidere i hele landet, og ønsker å holde hjulene i gang i norske trykkerier og trygge arbeidsplassene.

– Vi har ikke noe imot litauiske trykkeriarbeidere, sier John-Peder Denstad, leder av LO i Trondheim til Fri Fagbevegelse. –De gjør en bra jobb og er jo våre kamerater. Men vi mener det er viktig å ta vare på de trykkeriene og arbeidsplassene vi har her i landet og her i området. De mener de kan ta på seg slike trykkeoppdrag, og da må vi bruke dem, mener Denstad som også argumenterer med at kortreiste bøker er mindre belastende for miljøet.

LO Trondheim skjønner at det er noe dyrere å trykke lokalt og har derfor spyttet inn 65 000 kroner ekstra i prosjektet, for å kompensere. Det er likevel bare litt mer enn en tidel av hele budsjettet for bokverket, som er på 630 000 kroner. Det lokale trykkeriet som til slutt endte opp med trykkingen var BK Trykkpartner i Trondheim, som er veldig glad for oppdraget. De samarbeider blant annet med bokbinderiet Johnsen i Skien om innbinding av hardcoverbøker.

I et annet lokalt trykkeri, Fagtrykk i Trondheim jobber tidligere styreleder av Grafisk bransjeforening Ole Kristian Strand som daglig leder.  Han estimerer for Fri Fagbevegelse at handelslekkasjen innen grafisk industri er på fire milliarder kroner. Over én milliard kroner  av dette er bokproduksjoner.

Kilde: Fri Fagbevegelse

Les videre

Merkur Grafisk og Canon inngår strategisk grønt samarbeid

Merkur Grafisk har som en del av bærekraftforpliktelsen inngått et strategisk partnerskap med Canon. Et samarbeid som er synliggjort gjennom anskaffelsen av en høyhastighets inkjetpresse, og som markerer et betydelig steg i implementeringen av gruppens grønne strategi.
canon_merkur-kopi

Messetjeneste blir en del av Aksell

Messetjeneste får nye eiere og blir en del av Aksell-familien. De to har hatt et tett samarbeid siden 2020 og nå har Messetjeneste blitt et heleid selskap under Aksell Invest AS.
Messetjeneste

Stor forretning i Sverige: Åtta45 kjøper opp By Wind og GBGT Box

Trykkeriet By Wind og emballasjeselskapet GBGT Box blir en del av Åtta45. En utvidelse som vil øke selskapets produksjonskapasitet innen både trykking og emballasje.
Atta45-ver-2-1024x683

Scandinavian Print Group ekspanderer ytterligere

Scandinavian Print Group (SPG) med hovedkontor i Skarpnäck utenfor Stockholm kjøper danske Step Print Power.
Esben_Mols_Kabell

Siste nytt

Merkur Grafisk og Canon inngår strategisk grønt samarbeid

Merkur Grafisk har som en del av bærekraftforpliktelsen inngått et strategisk partnerskap med Canon. Et samarbeid som er synliggjort gjennom anskaffelsen av en høyhastighets inkjetpresse, og som markerer et betydelig steg i implementeringen av gruppens grønne strategi.
canon_merkur-kopi

GV Reklame doblet omsetningen

Verdal-baserte GV Reklame doblet omsetningen nesten uten nyansettelser. Det takket være investeringer i ny Canon-teknologi, mener daglig leder for firmaet, Ole Gunnar Vestvik.
GV-Reklame

Mulighetene med KI er store, men det er også utfordringene

I vår artikkelserie om kunstig intelligens (KI) i den grafiske bransjen snakket vi med Adrian Mayr som er direktør for produktledelse hos Müller Martini. De er kjent for å produsere ferdiggjøringsutstyr i industriell skala.
Adrian-Mayr-pfc-bearb

Klima- og miljøministeren stiller til emballasjeprat med næringslivet

EU har vedtatt ny forordning om emballasje og emballasjeavfall, og Miljødirektoratet jobber med endringer i den norske produsentansvarsordningen. Hva vil dette bety for næringslivet, og hvordan kan næringsliv, industri og myndigheter samarbeide for å nå målene?
foto-ntb-kommunikasjon-andreas-bielland-eriksen-scaled-e1697451622324