Forskning.no: Lese på skjerm eller på papir? Ja takk, begge deler.

Professor Anne Mangen ved Universitetet i Stavanger som har forsket lenge på hvordan vi lærer når vi leser på papir og skjerm. Hun ledet E-Read – et europeisk initiativ der nesten 200 forskere arbeidet med hvordan digitalisering virker inn på lesing. Hun advarer om at vi leser mindre og at nettlesingen virker negativt inn på leseforståelsen av informasjonstekster.

Imidlertid er forskerne delt – og Anette Andresen som er førsteamanuensis ved Høyskolen Kristiania hevder at meningsforskjellene gjør at man har to grøfter, med noen i hver grøft. Hun sier at under tidspress er det forskjell på hvordan vi prosesserer informasjonstekster, til fordel for papir. Dette ifølge dokumentasjon som Pablo Delgado på University of Valencia har stått for innsamlingen av. Anette Andresen understreker at lesing på skjermen er kommet for å bli. Likevel er det ikke sagt at det er bedre på alle måter enn å lese på papir, men det går heller ikke an å si at papir er bedre på alle måter.

Du kan lese denne artikkelen på Forskning.no

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Luth Gruppen: Planlegger stand med CAD

Tekst: Roger Stormo | Foto: Luth Gruppen

Snart er det Sign, Print & Promotion messe, og hos Luth Gruppen har de bygget opp sin stand i et CAD-program og tester å flytte rundt maskinene så alt blir best mulig. Epsons siste modeller og det nyeste Summa skjærebordet er blant de tingene som skal lokke besøkerne.

Publisert av: 

Kommer fra Danmark med Kongsberg

Tekst: Roger Stormo | Foto: Pressefoto

Blant våre utstillere på den kommende Sign, Print & Promotion-messen på Xmeetingpoint, Hellerudsletta 20-21. oktober vil du stifte bekjentskap med den danske firmaet Artwork Systems Nordic A/S. De distribuerer skjærebord fra Kongsberg Precision Cutting systemer og programvare samt CDI fra Esko.

Publisert av: 

Xaar med nytt printhode

Tekst: Roger Stormo | Foto: Pressefoto

En ledende leverandør av printhoder for trykkpresser fra forskjellige produsenter er inkjet-teknoselskapet Xaar. Nå har de lansert sitt nyeste skrivehode – Xaar Irix – som er utviklet for å sikre nøyaktig, pålitelig og enkel utskrift for koding og merking, produktprinting, funksjonelle væsker og 3D -utskrift.

Publisert av: 

HP-jubileum med maskinlansering til storformat

Tekst: Claes Nordström | Foto: Pressebilder

HP feirer 30 år med utviklingen av fotoprinterserien Designjet med å lansere to nye modeller. I forbindelse med lanseringen benytter de også sjansen til å levere en Pro-printerfamilie i serien Pagewide som åpner for å skrive ut på papir, fleksible materialer og medieplater.

Publisert av: