Danske Graphic Robotics tror på stigende automatisering i grafisk bransje – med roboter

Med danske Graphic Robotics patenterte teknologi kan roboten ta opp og lufte en bunke papirer og eventuelt snu den før den legges på ristebord eller i opptaksstasjonen.

John Jansen forlot direktørjobben på Müller Martini i 2019, og siden har det vært litt stille om ham. Men pr. 1. januar i år dukket han opp som ny salgssjef i Graphic Robotics. Odense-selskapet utvikler roboter for den grafiske industrien. John Jansen tror at automatisering av manuelle prosesser i den industrielle delen av den grafiske produksjonen vil ta form og fart de neste årene.

– Det er en rekke konkrete funksjoner i etterbehandlingen som er begrenset av hva en person er fysisk i stand til. Samtidig er de samme funksjonene ofte fysisk belastende på en måte som både får arbeidstempoet til å gradvis synke og på sikt sliter ned den ansatte. Denne typen oppgaver kan i de fleste tilfeller løses med roboter, sier John Jansen. Han har inngående kunnskap om etterbehandlingsindustrien etter 16 år som direktør og eier av Kampers Bogbinderi, etterfulgt av 19 år som direktør for Müller Martini Nordic/Northern Europe.

Stort potensial i industrielle løsninger
Om sin nye rolle sier John Jansen at han sannsynligvis er den eneste selgeren i selskapet, men at hans rolle er like mye for å validere og foredle løsninger og finne potensial for utviklingsmuligheter. Han sier:

– Den danske produksjonsindustrien har vært flinke til å ta i bruk robotteknologi, og jeg ser ingen grunn til at det skulle være annerledes i den mer industrielle delen av trykkverdenen. Det er klart at utviklingen begrenser feltet noe når mindre trykkerier kontinuerlig kjøpes opp av større. Av de rent kommersielle trykkeriene snakker vi sannsynligvis om en håndfull, men hvis vi inkluderer emballasje- og etikettverden, så er det faktisk et ok potensial bare i Danmark. Og så kommer Sverige, Norge og ikke minst Tyskland, som det nærmeste.

Det som er veldig spesielt med Graphic Robotics er at de har utviklet en ny gripeteknologi og et helt spesielt bevegelsesmønster for sin toarmede robot. Den simulerer bevegelsene en erfaren operatør gjør for å lufte papiret før den videre prosessen som f.eks. kutting. Faktisk så spesiell at den er patentert. Roboten kan også betjenes via en berøringsskjerm, slik at operatøren raskt kan endre forskjellige parametere for å optimalisere prosessen.

John Jansen er ny salgsansvarlig hos Graphic Robotics.

To fullt utviklede grafiske robotprodukter
Den første roboten de utviklet, og som i dag går under navnet Automatic Feeder, har allerede jobbet noen år på Stibo i Horsens i en prototypeversjon. Nå er den ferdig utviklet og kan kjøpes i en standardversjon. Den bærer papirpaller frem til opptaking i bunker som er 15-20 millimeter tykke. De luftes og eventuelt vendes før de legges på ristebordet. Når den nødvendige mengden er samlet, skyver operatøren dem over på skjærebordet.
Robotens hastighet gjør at operatøren kan lage f.eks. ni snitt før neste bunke når skjærebordet.

Deretter har de, på grunnlag av den samme teknologien, utviklet en magasinmater for heftemakere og limbindere. Denne vil på samme måte ta de ferdigtrykte arkene fra en pall, lufte dem og legge dem i materen. Den er flyttbar og kan settes inn på forskjellige steder på samme linje, eller en tilsvarende linje.

– Jeg er sikker på at potensialet er veldig stort. Vi er derfor på utkikk etter å få de første kundene registrert, så det blir noe konkret å vise frem. Interessen er der, men de vil se «dyret» før de investerer en million eller to. Og det kan man jo godt forstå, sier John Jansen.

Graphic Robotics er faktisk i gang med å installere en automatiseringsløsning basert på den patenterte teknologien for emballasjebransjen, der de tunge utstansede kartongarkene blir luftet og plassert på en for-rillemaskin, der de gjøres klar til ferdigpakking i næringsmiddelindustrien.

Rasjonaliseringspotensialet avhengig av produksjonen
Som nevnt er investeringen i millionklassen, og John Jansen sier at du allerede på arbeidsplasser med todelt skift har et betydelig rasjonaliseringspotensial, noe som gir en kort tilbakebetalingstid på investeringen. Hastigheten er, sammenlignet med en manuell håndtering, minst 25% raskere. På toppen av dette kommer at roboten i prinsippet aldri er syk, på ferie eller endrer arbeidstempo på grunn av tretthet. Hos Stibo kan skjærestasjonen betjenes av én person i stedet for to, og det er spesielt der regnestykket går opp. Og ikke minst det faktum at man ikke får slitasje på menneskekroppen ved gjentatt ensidig arbeid.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Luth Gruppen: Planlegger stand med CAD

Tekst: Roger Stormo | Foto: Luth Gruppen

Snart er det Sign, Print & Promotion messe, og hos Luth Gruppen har de bygget opp sin stand i et CAD-program og tester å flytte rundt maskinene så alt blir best mulig. Epsons siste modeller og det nyeste Summa skjærebordet er blant de tingene som skal lokke besøkerne.

Publisert av: 

Spesialeffekter hos Ricoh

Tekst: Peter Ollén | Foto: Pressebilder

Snart er det Sign, Print & Promotion – messe på X Meeting Point på Hellerudsletta utenfor Oslo. Hos Ricoh ser man frem til å endelig å møte kundene igjen etter pandemien. På standen er det tre maskiner som vil dele plassen. To av dem er fra storformatserien, mens den tredje er for printing.

Publisert av: 

Kommer fra Danmark med Kongsberg

Tekst: Roger Stormo | Foto: Pressefoto

Blant våre utstillere på den kommende Sign, Print & Promotion-messen på Xmeetingpoint, Hellerudsletta 20-21. oktober vil du stifte bekjentskap med den danske firmaet Artwork Systems Nordic A/S. De distribuerer skjærebord fra Kongsberg Precision Cutting systemer og programvare samt CDI fra Esko.

Publisert av: 

Xaar med nytt printhode

Tekst: Roger Stormo | Foto: Pressefoto

En ledende leverandør av printhoder for trykkpresser fra forskjellige produsenter er inkjet-teknoselskapet Xaar. Nå har de lansert sitt nyeste skrivehode – Xaar Irix – som er utviklet for å sikre nøyaktig, pålitelig og enkel utskrift for koding og merking, produktprinting, funksjonelle væsker og 3D -utskrift.

Publisert av: