Danske Graphic Robotics tror på stigende automatisering i grafisk bransje - med roboter

PUBLISERT: 8 september 2021
OPPDATERT: 21 mars
Med danske Graphic Robotics patenterte teknologi kan roboten ta opp og lufte en bunke papirer og eventuelt snu den før den legges på ristebord eller i opptaksstasjonen.

John Jansen forlot direktørjobben på Müller Martini i 2019, og siden har det vært litt stille om ham. Men pr. 1. januar i år dukket han opp som ny salgssjef i Graphic Robotics. Odense-selskapet utvikler roboter for den grafiske industrien. John Jansen tror at automatisering av manuelle prosesser i den industrielle delen av den grafiske produksjonen vil ta form og fart de neste årene.

– Det er en rekke konkrete funksjoner i etterbehandlingen som er begrenset av hva en person er fysisk i stand til. Samtidig er de samme funksjonene ofte fysisk belastende på en måte som både får arbeidstempoet til å gradvis synke og på sikt sliter ned den ansatte. Denne typen oppgaver kan i de fleste tilfeller løses med roboter, sier John Jansen. Han har inngående kunnskap om etterbehandlingsindustrien etter 16 år som direktør og eier av Kampers Bogbinderi, etterfulgt av 19 år som direktør for Müller Martini Nordic/Northern Europe.

Stort potensial i industrielle løsninger
Om sin nye rolle sier John Jansen at han sannsynligvis er den eneste selgeren i selskapet, men at hans rolle er like mye for å validere og foredle løsninger og finne potensial for utviklingsmuligheter. Han sier:

– Den danske produksjonsindustrien har vært flinke til å ta i bruk robotteknologi, og jeg ser ingen grunn til at det skulle være annerledes i den mer industrielle delen av trykkverdenen. Det er klart at utviklingen begrenser feltet noe når mindre trykkerier kontinuerlig kjøpes opp av større. Av de rent kommersielle trykkeriene snakker vi sannsynligvis om en håndfull, men hvis vi inkluderer emballasje- og etikettverden, så er det faktisk et ok potensial bare i Danmark. Og så kommer Sverige, Norge og ikke minst Tyskland, som det nærmeste.

Det som er veldig spesielt med Graphic Robotics er at de har utviklet en ny gripeteknologi og et helt spesielt bevegelsesmønster for sin toarmede robot. Den simulerer bevegelsene en erfaren operatør gjør for å lufte papiret før den videre prosessen som f.eks. kutting. Faktisk så spesiell at den er patentert. Roboten kan også betjenes via en berøringsskjerm, slik at operatøren raskt kan endre forskjellige parametere for å optimalisere prosessen.

John Jansen er ny salgsansvarlig hos Graphic Robotics.

To fullt utviklede grafiske robotprodukter
Den første roboten de utviklet, og som i dag går under navnet Automatic Feeder, har allerede jobbet noen år på Stibo i Horsens i en prototypeversjon. Nå er den ferdig utviklet og kan kjøpes i en standardversjon. Den bærer papirpaller frem til opptaking i bunker som er 15-20 millimeter tykke. De luftes og eventuelt vendes før de legges på ristebordet. Når den nødvendige mengden er samlet, skyver operatøren dem over på skjærebordet.
Robotens hastighet gjør at operatøren kan lage f.eks. ni snitt før neste bunke når skjærebordet.

Deretter har de, på grunnlag av den samme teknologien, utviklet en magasinmater for heftemakere og limbindere. Denne vil på samme måte ta de ferdigtrykte arkene fra en pall, lufte dem og legge dem i materen. Den er flyttbar og kan settes inn på forskjellige steder på samme linje, eller en tilsvarende linje.

– Jeg er sikker på at potensialet er veldig stort. Vi er derfor på utkikk etter å få de første kundene registrert, så det blir noe konkret å vise frem. Interessen er der, men de vil se «dyret» før de investerer en million eller to. Og det kan man jo godt forstå, sier John Jansen.

Graphic Robotics er faktisk i gang med å installere en automatiseringsløsning basert på den patenterte teknologien for emballasjebransjen, der de tunge utstansede kartongarkene blir luftet og plassert på en for-rillemaskin, der de gjøres klar til ferdigpakking i næringsmiddelindustrien.

Rasjonaliseringspotensialet avhengig av produksjonen
Som nevnt er investeringen i millionklassen, og John Jansen sier at du allerede på arbeidsplasser med todelt skift har et betydelig rasjonaliseringspotensial, noe som gir en kort tilbakebetalingstid på investeringen. Hastigheten er, sammenlignet med en manuell håndtering, minst 25% raskere. På toppen av dette kommer at roboten i prinsippet aldri er syk, på ferie eller endrer arbeidstempo på grunn av tretthet. Hos Stibo kan skjærestasjonen betjenes av én person i stedet for to, og det er spesielt der regnestykket går opp. Og ikke minst det faktum at man ikke får slitasje på menneskekroppen ved gjentatt ensidig arbeid.

Les videre

Merkur Grafisk og Canon inngår strategisk grønt samarbeid

Merkur Grafisk har som en del av bærekraftforpliktelsen inngått et strategisk partnerskap med Canon. Et samarbeid som er synliggjort gjennom anskaffelsen av en høyhastighets inkjetpresse, og som markerer et betydelig steg i implementeringen av gruppens grønne strategi.
canon_merkur-kopi

Ålgård Offset handlet for 12 millioner på Drupa

Ålgård Offset investerte 12 millioner kroner i ny stiftemaskin fra Müller Martini på Drupa-messen.
aalgaard-drupa1

Messetjeneste blir en del av Aksell

Messetjeneste får nye eiere og blir en del av Aksell-familien. De to har hatt et tett samarbeid siden 2020 og nå har Messetjeneste blitt et heleid selskap under Aksell Invest AS.
Messetjeneste

HP lover nyheter om storformat til høsten

På HPs stand under Drupa var det nyheter i Indigo- og PageWide-seriene som skulle være mest i søkelyset. Men snart loves det nyheter også i storformatsegmentet.
HP-Paula-1024x683

Siste nytt

Merkur Grafisk og Canon inngår strategisk grønt samarbeid

Merkur Grafisk har som en del av bærekraftforpliktelsen inngått et strategisk partnerskap med Canon. Et samarbeid som er synliggjort gjennom anskaffelsen av en høyhastighets inkjetpresse, og som markerer et betydelig steg i implementeringen av gruppens grønne strategi.
canon_merkur-kopi

GV Reklame doblet omsetningen

Verdal-baserte GV Reklame doblet omsetningen nesten uten nyansettelser. Det takket være investeringer i ny Canon-teknologi, mener daglig leder for firmaet, Ole Gunnar Vestvik.
GV-Reklame

Mulighetene med KI er store, men det er også utfordringene

I vår artikkelserie om kunstig intelligens (KI) i den grafiske bransjen snakket vi med Adrian Mayr som er direktør for produktledelse hos Müller Martini. De er kjent for å produsere ferdiggjøringsutstyr i industriell skala.
Adrian-Mayr-pfc-bearb

Klima- og miljøministeren stiller til emballasjeprat med næringslivet

EU har vedtatt ny forordning om emballasje og emballasjeavfall, og Miljødirektoratet jobber med endringer i den norske produsentansvarsordningen. Hva vil dette bety for næringslivet, og hvordan kan næringsliv, industri og myndigheter samarbeide for å nå målene?
foto-ntb-kommunikasjon-andreas-bielland-eriksen-scaled-e1697451622324