Kan spiralisere store kvanta i Norge

2000 spiralbundne bøker i timen kan produseres med den nye automatiske Renz-maskinen som er installert hos Grafisk Spiralisering. I foretaket jobber Kurt Rasmussen og brødrene Thomas og Kim Kultom. I bakgrunnen står også Sverre Hagerup-Nilsen fra Quadient, som har solgt og hatt ansvaret for installeringen.

Det har nå blitt mulig å spiralisere enda større volumer i Norge. Dette er fordi selskapet Grafisk Spiralisering har erstattet sin store spiraliseringslinje med et nytt, nesten fullt automatisert Renz-system, levert av Quadient.

Når vi besøker Grafisk Spiralisering, er det merkbart at restriksjonene er vekk. Tusenvis av blokker vil bli produsert på kort tid slik at landets servitører og kelnere kan ta imot bestillinger fra de mange kundene som nå strømmer til restauranter og nattklubber.

Kurt Rasmussen og de to brødrene Kim og Thomas jobber i selskapet Grafisk Spiralisering. Sammen eier de også bedriften. Hvis navnet til Kurt virker kjent, kan det være fordi han og datteren Veronica i sommer stakk av med seieren i årets sesong av Sommerhytta.

Navnet kan også være kjent fordi Grafisk Spiralisering har sine røtter tilbake til 90 -tallet. Mange er selskapene som har sendt trykksakene sine til spiralisering i foretakets lokaler på Ellingsrud, like ved E6 nord i Oslo.

Kim Kultom foran lageret med spiraltråder i ulike farger og tykkelser.

Renz Inline 500
Det er en Renz Inline 500 som Grafisk Spiralisering har fått på plass. Ansvarlig selger har vært Sverre Hagerup-Nilsen på Quadient. Han forklarer at stansingen nå utføres når sidene er på vei inn i maskinen, noe som gjør at hele prosessen blir automatisk.

Kurt Rasmussen sier at maskinen som nå er byttet ut har produsert i 12 år. Det var også fra tyske Renz. Nå håper man at den nye maskinen skal vise seg å være like pålitelig.

Grafisk Spiralisering ser gjerne at kundene leverer ønsker plano ark inn til dem fordi de ønsker å skjære selv for å sikre kvaliteten på sluttproduktet. Det er liten toleranse på avvik når arkene skal stanses og bindes.
– Vi har et Polar 115 skjæretorg med automatisk nedlegg. Og Horizon blandetårn med dobbel stacker for økt produktivitet på blandingen.

Grafisk Spiralisering tar gjerne planoark fra kundene, slik at alt blir riktig. Deretter plukkes det i Horizonmaskinen før settene plasseres i spiralbinderen.

Veldig godt oppslag
Installasjonen tok lengre tid enn forventet fordi de tyske montørene ikke fikk innreise på grunn av koronaen. Men så snart det var mulig kom de og dro i gang maskinen. 2000 bøker kan produseres i timen, og med en maksimal bredde på 500 mm og en produkthøyde på 15 mm er mulighetene mange.
– Spiraliseringen gir veldig gode oppslag. Boken kan være helt flat når du leser – uansett om det er en skolebok eller en instruksjon, fastslår Kurt Rasmussen.

Den gamle maskinen er demontert og sendt videre til en kunde i Israel.

–Vi har fortsatt flere halvautomatiske og manuelle maskiner for å dekke behovene ved mindre opplag og når det er andre typer spesialproduksjoner i tillegg til «Kaminnbinding» som er innbinding med ståltråd som blir formet direkte inn i boka slik at det ikke er noen skjøt som kan rives opp, en mer solid innbinding til bøker og kataloger som brukes mye

– Månedene før jul er de mest intense, når alle kalendere skal produseres. Så det føles godt at alt er på plass nå. Men merkelig nok har hele året hatt et godt belegg. Så bekymringen i forbindelse med koronaen om at jobbene skulle forsvinne, ble kortvarig, avslutter Kurt Rasmussen.

Leverandøren av spiraliseringslinjen er Quadient, som du kan besøke på stand C40 på Sign, Print & Promotion-messen 20-21. oktober.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.


Messe- og konferansevegger med Canons løsninger

Tekst: Roger Stormo | Foto: Canon Marked

I sin nyeste blogg forteller Canon om et besøk hos Marc Bric på Rud i Bærum for å sjekke om firmaet er fornøyde med sin nye Colorado 1630. De har brukt maskinen til produksjon av messe- og konferansevegger – da denne typen arrangementer nå er oppe og går igjen for fullt etter et par års pandemidvale.

Publisert av: