Foredling med UV-lakk i nye DigiCoater

DigiCoater Pro 400 HD LED er femte generasjons maskin i samme serie.

Plockmatic lanserte nylig DigiCoater Pro 400 HD LED i sitt produktspekter. En etterbehandlingsmaskin som med en rekke ulike muligheter for UV-lakk foredler og beskytter det trykte arket.

UV-lakk brukes for å oppnå en fin overflatefinish på trykksaken med et tynnere lag klarlakk som gir en jevnere og blankere overflate, en måte å både få til en heftig effekt på sluttresultatet som samtidig beskytter arket mot for eksempel fukt eller riper. Metoden brukes til utskrift på mange ulike typer produkter, og målgruppen for denne maskinen er mellomstore og større trykkerier som trykker for eksempel gratulasjonskort, fotobøker, postkort eller almanakker i relativt store opplag.

DigiCoater Pro 400 HD LED er den femte generasjons maskinen i samme serie og kjører inline med Canon iX3200-serien. Den ble lansert i England midt under pandemien og har vært i Plockmatics utvalg av etterbehandlingsmaskiner siden oktober.

Fredrik Thorsen

Lavere kostnad per ark
Den største fordelen, ifølge forhandleren, er kostnadsbesparelsen sammenlignet med laminering. Og ikke bare det, men også sammenlignet med andre alternativer som tilbyr UV-lakk.

– Det er en stor investering sammenlignet med en lamineringsmaskin, men kostnaden per ark vil bare være en brøkdel, sier Fredrik Thorsen i Plockmatic.

DigiCoater Pro 400 HD LED er en arkmatet maskin som kommer med flere ulike alternativer når det kommer til UV-lakkering, som matt, blank og antibakteriell. Påføringen med blank UV-lakk kan brukes til å forbedre utskriftskvaliteten ytterligere og fremheve fargene slik at de fremstår mer levende, samtidig som de gir beskyttelse for dokumenter som håndteres ofte.

Herding med LED-lamper
En annen fordel med UV-lakkerte materialer er at de lett kan resirkuleres, og på denne måten blir de sett på som et mer miljøvennlig alternativ enn laminering. Avfallet fra selve produksjonsprosessen er nesten ikke-eksisterende, i motsetning til laminering hvor man i stedet må håndtere plastavfall.

Videre bruker DigiCoater herding med LED-lamper i stedet for tradisjonelle UV-kvartslamper. Dette for å kunne matche hastigheten til inkjetmaskiner, men også fordi det er mer energieffektivt.

– Tradisjonelt brukes det ultrafiolette lamper som inneholder kvikksølv og som genererer mye varme. LED-alternativet er kvikksølvfritt og en kald prosess. Du kan dessuten bruke en viss type lakk for å oppnå høyere glans, sammenlignet med klassiske teknikker, sier Jakob Ekeberg, visepresident for produkter, Plockmatic.

Ingen ventilasjon nødvendig
Siden prosessen er kald kreves det heller ingen spesiell ventilasjon eller avtrekk, arket har romtemperatur når det kommer ut av maskinen. LED-løsningen er inkludert i de to siste generasjonene av DigiCoater.

Maskinen har et internt viftesystem som automatisk justerer luftstrømmen til tykkelsen på det aktuelle mediet. Den kan kjøre med en hastighet på opptil 60 meter per minutt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.


Messe- og konferansevegger med Canons løsninger

Tekst: Roger Stormo | Foto: Canon Marked

I sin nyeste blogg forteller Canon om et besøk hos Marc Bric på Rud i Bærum for å sjekke om firmaet er fornøyde med sin nye Colorado 1630. De har brukt maskinen til produksjon av messe- og konferansevegger – da denne typen arrangementer nå er oppe og går igjen for fullt etter et par års pandemidvale.

Publisert av: