Signcom endret på mye under pandemien

PUBLISERT: 4 april 2022
OPPDATERT: 4 april
– Signcom har et bredt spekter av materialer, så det kreves utrolig mye kunnskap. Tekstiler, overføringspapir, beskyttelsespapir, skjærevinyl, støpte, poly- og monomere materialer er noen eksempler. Platemateriale, solfilm, glass og laminat er andre, sier Robert Nyblom. Foto: Peter Ollén

Å hjelpe kunden hele veien og se maskiner, materialer og programvare som en velfungerende enhet. Signcoms administrerende direktør Robert Nyblom trekker frem dette som en forklaring på at selskapet kunne vokse med over 20 prosent under pandemien. Det er foretatt en rekke rekrutteringer og salgssiden har vokst betraktelig det siste året. Dette, parallelt med en helt ny nettbutikk, gjør at Signcom ser fortsatt ekspansjon fremover.

Det har gått ett år siden Robert Nyblom forlot tekstilverdenen i ACG og flyttet til Signcom. Det har vært et svært uvanlig år, hvor mange av kundene har blitt kastet mellom håp og fortvilelse. Men bildet som møtte Signcoms rundt 60 ansatte i Danmark, Norge, Finland og Sverige har vært sammensatt. Noen kunder har hatt rekorder mens andre har hatt svært lite å gjøre. Bildet av stor variasjon deles av morselskapet Igepa, som er en europeisk gigant i storformat (omsetter for 18 milliarder), som Signcom er konsernets nordligste utpost for.

– Det vi har sett er et mye sterkere behov for å stå tett sammen som leverandør og kunde. Maskiner, materialer og programvare skal fungere sammen for å gi et optimalt resultat. Våre selgere blir mer konsulenter og det hender at de også deltar i møtene med kundens kunde, sier Robert Nyblom.

– Kobling mellom maskiner, materialer og programmer er noe jeg har med meg fra tekstilindustrien. Der er de veldig bevisste på den sammenhengen og planlegger gjerne maskinkjøp et halvt år i forveien, slik at alt blir riktig. I Signcoms verden er imidlertid ledetidene kortere. Her bør det planlegges samme mengde, men kundene vil gjerne ha maskinene levert på to til fire uker. Når det gjelder materialer er det også en forventning om at det som bestilles i dag også er basert på våre varehus i Stockholm og Borås i dag.

Flest mindre selskaper
Robert Nyblom opplyser at mange av selskapets kunder er små. Den nye nettbutikken som nå er under bygging, skal støtte dem. Kundene vil blant annet kunne lære mer om hvordan maskiner, materialer og andre løsninger sammen skaper merverdi for dem.

– For de mange kundene som produserer og monterer på dagtid og bestiller på kvelder og helger, vil det bety mye når netthandelsløsningen kan betjene dem på en tilgjengelig og profesjonell måte også utenom kontortid. Våre større kunder har kapasitet til å planlegge produksjonen bedre. De er ofte i internasjonal konkurranse og er under hardt prispress.

En ny nettbutikk som hjelper kundene med alt rundt maskiner og materialvalg er noe som Robert Nyblom, Signcoms administrerende direktør, ser frem til å presentere for kundene. Foto: Peter Ollén

Der ser Robert Nyblom at Signcom kan være en sterk samarbeidspartner ved også å tilby Igepas eget utvalg av materialer. I tillegg har Igepa selv full kontroll over at materialet er på rett sted til rett tid. I tillegg kan Signcom da sørge for at det samme materialet leveres i alle nordiske land. Ellers kan det variere fra land til land hvilke merker du har tilgang til.

– Orafol og General Formulations er ellers våre volumprodukter når det kommer til storformatmaterialer. Men vi har mange andre ting som Natura og Poli-Tape. På Sign & Print-messen 5. – 7. april i Stockholm vil vi også presentere noen ytterligere samarbeid.

Miljø får egen avdeling
På messen vil miljø ha en egen avdeling på standen.

– Vi skal ha en stor del av standen dedikert til mer miljøbevisste materialer. Miljø har fortsatt å ha et sterkt fokus fra vår eier Igepa. Dette passer oss naturligvis godt, da Skandinavia ligger lenger fremme både når det gjelder miljøtenkning for oss som distributør og så helt ut til kunden.

– Hvis jeg skal være litt kritisk, synes jeg at vi i alle ledd i vår bransje har endret oss litt for sakte. Ofte fordi de miljøvennlige produktene har vært dårligere eller dyrere. Og da har du ikke vært villig til å ta disse konsekvensene. Svært ofte skyldes dette at sluttkunden ikke er villig til å gi fra seg noe.

– PVC er likevel mange ganger et bedre materiale og gir et bedre sluttprodukt – så det er litt av en balansegang. Produsentene investerer heller ikke milliarder i nye produksjonslinjer før de ser en etterspørsel. Så det handler litt om høna og egget.

– Ser jeg på større anskaffelser ser jeg imidlertid et klart ønske om at det skal være en viss andel mer miljøvennlige alternativer i det som leveres. Og det er like greit at bransjen er i endring nå. Ellers kommer kravene fra Svanemerket, myndigheter eller bevisste kunder. Mye kunnskap kreves det at Signcom har om et bredt spekter av materialer, så det kreves utrolig mye kunnskap. Tekstiler, overføringspapir, beskyttelsespapir, skjærevinyl, støpte, poly- og monomere materialer er noen eksempler. Platemateriale, solfilm, glass og laminat er andre.

– Da snakker jeg fortsatt bare storformat. Kommer vi da til skiltsiden, som utgjør en femtedel av omsetningen vår, handler det om metall, tre og mange andre materialer. I tillegg finnes det selvsagt spesialmaskiner som Epilog og Lotus for lasergravering og Roland DG for tradisjonell gravering.

– Når det gjelder de viktige arbeidsflytene, selger vi Caldera, Onyx og Rasterlink og trener på alle tre programvarene.

Trippel hastighet
Det viktigste på maskinsiden er ellers salget av Mimaki og Epson. Spesielt siden Mimaki kom ut med sin nye JFX 600 planskriver i fjor høst.Den har tredoblet hastigheten og kan behandle et helt nytt segment i markedet. Deretter er det etterbehandling med blant annet Roll-X, Aristo og Flexa.

Robert Nyblom presenterer Mimakis nye flaggskip – flatbed-printeren JFX 600 – som vi i Skandinavia skal bli kjent med under Sign & Print Scandinavia-messen 5.–7. april. Foto: Claes Nordström

– Jada, Mimaki JFX 600 er en større investering enn forgjengeren, men den er også mye mer produktiv. Vi velger å lansere den maskinen i Norden nå. Mye på grunn av tilgjengelighet – det er først nå Mimaki kan levere.

Året som har gått
1. februar hadde Robert Nyblom jobbet ett år i Signcom. Hva tenker han om det året som har gått?

– De første 3-4 månedene var en analysefase. Da ville jeg bli kjent med bransjen og se hvilke muligheter som lå foran oss. Da kunne jeg begynne å jobbe med hvordan vi skulle tilpasse oss det.

– Det var helt klart at vi trengte å jobbe med digitaliseringen vår. Både internt og eksternt. Det viktigste har vært å ferdigstille de nye nettsidene med tilhørende netthandel.

– Så gjorde vi en større omorganisering i høst etterfulgt av noen strategiske forsterkninger. Nesten hver fjerde av de 36 ansatte i Sverige er ny siden starten av 2021. Det er en reell forandring og en fantastisk blanding av bransjefolk. Vi har også hatt en omstart på økonomisiden og lageret har også endret seg mye.

Vekst og rekruttering
Flere nye medarbeidere har sluttet seg til organisasjonen:

– Det er en del av omstøpningen av Signcom – å bringe sunne tanker og ny energi inn i selskapet. For første gang på lenge hadde vi også positive resultater i Norge, Danmark og Finland – samtidig som alle tre viste god vekst.

– Nå gleder vi oss veldig til å møte kundene på messen. Vi stiller hovedsakelig ut maskiner som ikke har vært vist før i Sverige. Dette, sammen med alle våre materialer, gjør at vi håper å kunne vise bransjen hvilken totalleverandør vi faktisk er. Vi ønsker å vise hva som kan skape nye forretningsmuligheter for kundene, avslutter Robert Nyblom.

Sign & Print Scandinavia, 5–7 april, arrangeres på Kistamässan i Stockholm.  Messens nettsted.

Les videre

Har Drupa svarene på bransjens utfordringer?

Etter åtte års pause kan vi igjen ta turen til Drupa for å se hva leverandørene mener vi trenger.
drupa24_12

FlexiPrint og Fespa Norway holder åpent hus

Onsdag 17.april inviterer FlexiPrint i Drammen alle Fespas medlemmer til Åpent Hus, i forbindelse med avvikling av den 63. generalforsamlingen i Fespa Norway.
flexiprint_logga

Konica Minolta lanserer ny B2-inkjet printer

Med sine 2400 m2 har Konica Minolta den syvende største standen på den grafiske messen Drupa. 150 personer vil stå for å ta imot de mange gjestene.
drupa24_konica

Summa automatiserer arbeidsflyten for inline skjæring

Summa viste blant annet inline-løsninger med matere til sine digitale skjærebord og tekstillaserkuttere under Fespa.
bob-summa

Siste nytt

Har Drupa svarene på bransjens utfordringer?

Etter åtte års pause kan vi igjen ta turen til Drupa for å se hva leverandørene mener vi trenger.
drupa24_12

Fem måter KI transformerer trykkproduksjon på

KI vil endre grafisk trykkproduksjon. Sander Sondaal, Director of Commercial Print Sales hos Ricoh Graphic Communications, lister opp fem måter det vil skje på.
FotoJet-52

Elitron er på plass hos NIZE equipment

Etter 14 dager med installasjon og intensiv opplæring er NIZE-equipment klart til å vise frem det siste tilskuddet til deres produktportefølje. Det er det italienske high-end skjære- og fresebordet Elitron Kombo SDC+ i formatet 320 x 210 cm de har montert i sitt demosenter i Odder i Danmark.
nize_elitron_02-1

100 Revoria Press PC1120 installert i Europa

Fujifilm har nå gjort den hundrede installasjonen av flaggskipet Revoria Press PC1120-modellen i Europa. Tonerpressen har vunnet flere priser opp gjennom årene.
Gibon7-768x512-1