Nye tider i Molde og Hustadvika

PUBLISERT: 22 juni 2022
OPPDATERT: 21 mars
Kjetil Moen i EKH Grafisk

Kjetil Moen i EKH Grafisk legger ikke skjul på at han drømmer om å slå sammen Fræna Trykk og EKH Grafisk til et nytt og slagkraftig mediehus i regionen.

– Vi har allerede gode synergier mellom Fræna Trykk i Hustadvika og EKH Grafisk her i Molde. Nå går alt av trykk på papir her, og så går alt av storformat, skilt og foliering i Hustadvika. Begge produksjonsbedrifter går med god lønnsomhet, og vi har en drøm om å samle alt under ett tak i løpet av neste femårsperiode, sier mannen som for et år siden overtok som eier og leder av den 124 år gamle virksomheten i Molde.

I tillegg leder Kjetil Moen familiebedriften Fræna Trykk, slik han har gjort i mange år. – Det blir ikke så mye fritid, men det er en livsstil og jeg synes det er «fole artig», sier en mann som har vokst opp med grafisk produksjon, og som for 23 år siden jobbet som offsettrykker hos nettopp EKH Grafisk. Den gang var plateveggen alltid full av trykkplater og offsetpressa gikk to skift, men tidene har utvilsomt endret seg.

Ny digitalpresse med høy driftstid
EKH-sjefen legger ikke skjul på at det var litt vemodig å sende offsetpressa med fem fargeverk og lakkverk ut døra, men ser at det var helt nødvendig for å tilpasse bedriften til fremtidens marked.

– I stedet har vi flyttet en digitaltrykkmaskin hit fra Fræna Trykk og nå nettopp investert i Canons kraftigste arkmaskin, en fullrigget Canon imagePRESS C10010. Den går for fullt med produksjon av alle typer hefter, kundemagasiner, kataloger og bokprodukter, og har imponerende høy driftstid og stabilitet. Spesielt godt liker vi at det er full hastighet også når vi kjører tykkere omslag, forteller han. Nyeste investering hos EKH Grafisk er utstyrt med ferdiggjøring for falsing, stifting og skjæring, og bedriften har også koblet til eksisterende utstyr for oppsamling av avkapp og en buntstacker. Og vi ser at trykkeren smiler mens han jobber.

– Det fungerer veldig bra, oppsummerer Kjetil, og avslører at de allerede regner på om de skal investere i en identisk maskin. – I såfall vil vi få maksimal kapasitet og fleksibilitet, og enda bedre utnyttelse av både trykkerne våre og reservedelslageret og den tekniske kompetansen vi bygger opp, sier han.

Det betyr antagelig at dere også er fornøyd med oppfølgingen fra Canon?

– Absolutt, for vi ser allerede at Canon leverer mye mer enn en maskin. Samarbeidet med salg og teknisk er det beste, og jobben med fargeprofiler og kalibrering som Kristin Johansen utførte, var avgjørende for at skyggelegging, raster og andre detaljer stemmer overens med ulike papirtyper. Så vi ser at Canon har unik erfaring og kompetanse, og virkelig ønsker at vi skal få maksimalt ut av investeringen vår!

Store på steinindustrien
Når vi besøker EKH Grafisk, er det 12 personer på jobb og full drift med både trykking og digitale tjenester. Designerne arbeider like gjerne med grafisk design som med webdesign for kundene, og en digital emulator for steinindustrien er utviklet av bedriftens egne programmerere.

– Steinindustrien er vår største oppdragsgiver, og vi en har høy andel lojale kunder både der og i andre bransjer. Det beste eksemplet er Romsdal Sogelag, som faktisk har brukt oss i over 100 år, forteller en bedriftsleder som utvilsomt liker å snakke med folk. – Direkte dialog er den beste markedsføringen, så jeg reiser ofte ut til kunden og leverer oppdragene selv. Etter en god prat og kaffe har jeg gjerne med like mange oppdrag tilbake, sier 51-åringen som nå skal ta EKH Grafisk videre i et nytt medielandskap.

– Vi skal fortsatt være en bedrift der folk har lyst til å arbeide, og ikke en fabrikk, avslutter han.

Og altså på sikt; kanskje et nytt og slagkraftig mediehus i regionen.

Les videre

Ricoh inngår partnerskap for å utvide storformatporteføljen

Ricoh Europe har inngått et strategisk partnerskap med Flora Digital, en kinesisk flatbed- og storformat inkjet-printerprodusent.
Ricoh-Flora

Müller Martini kjøper Hunkeler

Etter nøye vurdering har familiene bak de to selskapene bestemt seg for å slå sammen Hunkeler Group med Müller Martini Group.
MM-Hunkeler

Stor interesse for Brand Factory etter konkursen

Etter konkursen i Brand Factory Printhouse og Brand Factory Holding ser konkursbostyreren gode forutsetninger for å finne kjøpere til de to selskapene, alternativt deler av virksomheten. Prosessen forventes å være ferdig i løpet av desember måned.
Brand-Factory-1024x683

Brand Factory Printhouse begjærer seg konkurs

Brand Factory har hatt store økonomiske problemer de siste årene og har vært gjennom en rekonstruksjon. Nå melder selskapet at det begjærer seg konkurs for forretningsområdet Printhouse. De lønnsomme forretningsområdene Signs & Graphics Sverige og Norge samt Logistikk vil fortsatt drives.
Jakob-1_1600-1024x680

Siste nytt

En fordel med PVC-fritt i måling av CO2-avtrykk

Spandex har fått et konsulentselskap til å utføre en uavhengig validering av karbonavtrykket til populære trykk- og skjærefolier i ImagePerfect-serien. Resultatene viser at de PVC-frie produktene etterlater et mindre fotavtrykk sammenlignet med tradisjonelle folier.
Evergreen Spandex

Ricoh inngår partnerskap for å utvide storformatporteføljen

Ricoh Europe har inngått et strategisk partnerskap med Flora Digital, en kinesisk flatbed- og storformat inkjet-printerprodusent.
Ricoh-Flora

Müller Martini kjøper Hunkeler

Etter nøye vurdering har familiene bak de to selskapene bestemt seg for å slå sammen Hunkeler Group med Müller Martini Group.
MM-Hunkeler

Trykkeriet med kunst som nisje

Da kunstneren Tammo Rist fikk et stipend brukte han pengene til å kjøpe en Epson-printer for å kunne skrive ut sine egne verk – og andres. Det skulle utvikle seg til digitaltrykkeriet PIGS.
PIGS Tammo