Biobasert ølflaske

I sommer skal nordmenn si hva de synes om Carlsbergs biobaserte ølflaske. Foto: Pressebilde

Den første prototypen ble utviklet i 2015. Og i sommer er det på tide at forbrukerne skal få si hva de synes om den. Bryggerikonsernet Carlsberg skal prøvelansere den biobaserte og fullstendig resirkulerbare ølflasken Fiber Bottle i Norge og flere andre land.

Den fiberbaserte «papirflasken» Fiber Bottle har gjennomgått en rekke endringer siden prototypestadiet startet i 2015. I dagens versjon av flasken er den vesentlige innovasjonen den plantebaserte indre barrieren til PEF-polymerer, skriver Carlsberg i et pressemelding og legger til at PEF (Polyetylenfuranoat) er laget av naturlige råvarer fra planteriket, som beskytter ølets smak og karbondioksid, og som kan håndteres i eksisterende resirkuleringssystemer.

Test i åtte markeder
Bryggerigruppen melder nå at de i løpet av sommeren vil prøvelansere ølflasken for utvalgte interessenter i åtte markeder i Vest-Europa. Landene er  Norge sammen med Danmark, Finland, Sverige, Frankrike, Tyskland, Polen og Storbritannia. Enn så lenge er det produsert 8000 flasker av denne versjonen, hvorav 200 allerede er kommet til Norge. – Om dette er framtidsflasken er for tidlig å si, skriver selskapet i en pressemelding onsdag formiddag.

– Gjeldende versjon består av 45 % biobasert plast – såkalt PEF-polymerforing. Det ytre skallet består av trefiber (55%). Dette gjør flasken helt biobasert, bortsett fra korken som foreløpig er laget av aluminium, sier bærekraftansvarlig i Ringnes, Emma Bjørke.

Gjør ytterligere forbedringer
Etter at produktet har rullet ut i de åtte testmarkedene, og forbrukerne har sagt sitt, vil det bli foretatt en evaluering for å forbedre utformingen av flasken ytterligere og fortsette å jobbe med eksperter og partnere innenfor Paper Bottle Community. Målet er at ølflasken skal bli kommersielt tilgjengelig over tid. Carlsberg og partnere jobber nå med å presentere en ny og enda bedre versjon av flasken, versjon 3.0. – Veien videre handler om å gjøre den indre PEF-plastbarrieren så tynn som mulig. Konkret jobbes det for å redusere bruken av PEF-plast fra dagens 18 gram til 5 gram per flaske. I tillegg er målet å erstatte aluminiumskorken med et biobasert alternativ, avslutter Bjørke.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.


Messe- og konferansevegger med Canons løsninger

Tekst: Roger Stormo | Foto: Canon Marked

I sin nyeste blogg forteller Canon om et besøk hos Marc Bric på Rud i Bærum for å sjekke om firmaet er fornøyde med sin nye Colorado 1630. De har brukt maskinen til produksjon av messe- og konferansevegger – da denne typen arrangementer nå er oppe og går igjen for fullt etter et par års pandemidvale.

Publisert av: