Dupleksprinting som aldri før

PUBLISERT: 17 oktober 2022
OPPDATERT: 19 desember

På nettene printes det for fullt. På dagene er det konvoluttering som gjelder. Vi besøker Svea Banks hovedkontor der alt transaksjonstrykk skjer internt. Nå med en inkjetforsterkning i hus, en Riso Valezus T2100, som de bruker til å printe mye dupleks.

Maskinhandelen ble gjennomført i forbindelse med at Riso og forhandleren Master Office stilte ut Valezus T2100 på den svenske Sign&Print-messen i begynnelsen av april, hvor den også hadde nordisk premiere. Rett etter messen ble den bestilte inkjetprineren levert og installert hos Svea Bank.
Banken tar seg av all sin trykke- og konvolutteringsvirksomhet internt ved hovedkontoret i Solna. Magnus Jansson, ansvarlig for IT-drift i Svea Bank, forteller at de selv produserer de fleste utsendelser beregnet på bankens kunder. Stort sett er det transaksjonstrykk – fakturaer og purringer, men også inkassokrav og annen informasjon. Det hender også at det trykkes markedsføringsmateriell her og der.

Dobbelt så kjapp
I Valezu T2100-versjonen Svea Bank har valgt kobles to GD9630 printmotorer sammen. Magnus Jansson sammenligner med hvordan det var tidligere da de hadde to GD 9630-maskiner med hver sin utskriftsmotor. De bruker fortsatt en av maskinene i dag.
– Vi visste hva vi kunne forvente. Men denne (Valezus T2100, red.anm.) fungerer med doble motorer så dupleks går dobbelt så raskt. Det var det vi lette etter. Vi skriver ut mye tosidig, så da øker vi hastigheten på den delen. Han forteller at tosidig utskrift har blitt mer vanlig. Veileder Fabian Gendra understreker at den nye Riso-skriveren er enkel å håndtere og pålitelig.

Magnus Jansson, ansvarlig for IT-drift i Svea Bank.

– Du vil ha mer ut av papiret – og benytte deg av portoen, sier han og ler.
I tillegg til rask utskrift øker også kapasiteten til å mate papir med denne maskinen. Den har doble papirmagasiner og like mange stackere, noe som gjør at maskinen ikke trenger å stå stille.
– Det kan gå i timevis uten å stoppe.
Erfaringen siden maskinen ble installert har ikke vært annet enn god. Han sier Riso-maskinene fungerer like bra.
– Det trengs veldig lite service. De krangler ikke. Og det er rask service ved behov, sier han og viser til Master Office som har ansvar for service. Administrerende direktør Staffan Lehr har i samarbeid med konsulent Johan Widerberg i Widerbergs Consulting vært med og støttet Svea Bank gjennom hele Riso-reisen.

Fast månedspris
Når det gjelder klikkkostnaden har banken valgt å binde seg til det månedlige volumet til en fast pris. Avtalen inkluderer også alt – service, maskin og blekk.
– Sammenlignet med andre printløsninger er det billig. Det er en flott løsning for oss.
Magnus Jansson forteller at det siden starten var en del tonermaskiner som gjaldt i huset. I dag gjenstår en tonerskriver for de finere utskriftene. Alle andre er erstattet med Risos inkjetskrivere. Ettersom de har fått økte utskriftsvolumer gjennom årene, kan de se at utskriftskvaliteten er tilfredsstillende for alle transaksjonsdata som skal skrives ut på fullfargepapir. Selv om det er mye sort når det gjelder bankens transaksjonstrykk, er det ofte farge i logoer og lignende.
– Det er mye svart tekst, men det er nesten alltid en fargelogo et sted.


– Vi har litt over en million klikk i måneden, sier han, men legger til at han da regner med alle printerne. – Vi trykker stort sett alt om natten. Så vi har nattpersonale som trykker og så blir det konvoluttert på dagtid. Det er for å rekke posthåndteringen.
I brukergrensesnittet på skriverens berøringsskjerm er det et utskriftskøsystem for å administrere utskriftsfilene. Banken bruker imidlertid ikke dette. Magnus Jansson forteller at de valgte å bygge egne flytsystemer for å få kontroll.
– Selve håndteringen av dataene før de går i trykken styres med våre egne systemer. Når vi skal skrive ut, dropper vi egentlig bare inn filen og kjører.

Lavt strømforbruk
Vi stiller spørsmålet om brukervennlighet til arbeidsleder Fabian Gendra, som praktisk talt driver med maskinen daglig. Han beskriver den som pålitelig og enkel å jobbe med. Det er bare å fylle på med papir og blekk.
– De er enkle maskiner og de skriver ut veldig raskt. Når filene kommer inn, begynner vi å printe samme dag. Det er ikke så mye kluss, sier han.

Arbeidsleder Fabian Gendra fremholder at den nye Riso-printeren er enkel å håndtere og driftsikker.

Et samtaleemne på manges lepper nå er stigende strømpriser. Verdt å nevne i den sammenhengen er at Valezus T2100 er energieffektiv. Ingen trefasetilkobling er nødvendig for å drive skriverens 600-watts effekt.
Det som bidrar til det lave strømforbruket er at det ikke brukes varme i trykkeprosessen. Det er nok å koble skriverens strømledning til en vanlig stikkontakt. Ifølge Riso er det en brøkdel av hva tilsvarende arkmatede blekkskrivere på markedet forbruker av strøm.

Enklere med papirpost
Magnus Jansson forteller at det har blitt mer vanlig å få post fra banken digitalt. Men papiret lever fortsatt i høy grad for Svea Banks kunder, sier han og viser til undersøkelser gjort om at fysisk post er lettere å ta til seg.
– Det minker, men ikke så raskt som vi hadde forventet. Noen vil ha det på papir. Og sender du en faktura med budskap om at du for eksempel vil få rabatt på ditt neste kjøp, er en fysisk faktura mye bedre enn å få en epost.

Les videre

HP lanserer fire nye digitalpresser

HP annonserer lanseringen av fire nye digitalpresser, HP Indigo 120K, Indigo 18K, Indigo 7K Secure og Indigo V2 for det kommersielle markedet. De nye digitalpressene er designet for å forbedre både produksjonsflyten og økonomien i trykkeribransjen – og inneholder derfor en rekke autonome løsninger som skal effektivisere produksjonsprosesser.
hp123

Xeikons Lion tar digitaltrykket videre

Xeikon har lansert Lion LX3000, en ny digital etikettpresse med et nytt kontrollsystem som gir høy produktivitet og etikettkvalitet med god ytelse.
Xeikonz

DTG-printer lanseres for myke trykk på sportstøy

Ricoh ønsker å fylle et hull i markedet med sin nye DTG-skriver for polyestertrykk.
rioch-dtg

Nordvalls Etikett først i Norden med HP Indigo V12

Som det første trykkeriet i Skandinavia har Nordvalls Etikett investert i HP Indigos flaggskip, HP Indigo V12.
HP-12x

Siste nytt

HP lanserer fire nye digitalpresser

HP annonserer lanseringen av fire nye digitalpresser, HP Indigo 120K, Indigo 18K, Indigo 7K Secure og Indigo V2 for det kommersielle markedet. De nye digitalpressene er designet for å forbedre både produksjonsflyten og økonomien i trykkeribransjen – og inneholder derfor en rekke autonome løsninger som skal effektivisere produksjonsprosesser.
hp123

Epson går i personaliseringens spor

Mindre serier med tilpassede produkter, det er en klar trend i den grafiske bransjen. Epson lanserte to nyheter i dette segmentet på Fespa: en UV-printer og en DTF/DTG-printer. Begge inngangsmodeller av desktop-størrelse.
Epson-6-1024x683

swissQprint gir 3 års garanti – uten dyrere pris

swissQprint viste ingen produktnyheter på Fespa, men kunne fortelle at de nå har tre års garanti på alle sine printere - uten ekstra kostnad.
SQP

Avfall blir helt nye produkter med Hexis nye satsing

Avfall fra materialer blir husisolasjon og PVC-rør når Hexis nye resirkuleringsprogram rulles ut i Europa. Under Fespa viser det franske selskapet også en ny ultratransparent film og nye farger i Bodyfence- og Skintac-serien.
hexis_wallgren