Dupleksprinting som aldri før

PUBLISERT: 17 oktober 2022
OPPDATERT: 19 desember

På nettene printes det for fullt. På dagene er det konvoluttering som gjelder. Vi besøker Svea Banks hovedkontor der alt transaksjonstrykk skjer internt. Nå med en inkjetforsterkning i hus, en Riso Valezus T2100, som de bruker til å printe mye dupleks.

Maskinhandelen ble gjennomført i forbindelse med at Riso og forhandleren Master Office stilte ut Valezus T2100 på den svenske Sign&Print-messen i begynnelsen av april, hvor den også hadde nordisk premiere. Rett etter messen ble den bestilte inkjetprineren levert og installert hos Svea Bank.
Banken tar seg av all sin trykke- og konvolutteringsvirksomhet internt ved hovedkontoret i Solna. Magnus Jansson, ansvarlig for IT-drift i Svea Bank, forteller at de selv produserer de fleste utsendelser beregnet på bankens kunder. Stort sett er det transaksjonstrykk – fakturaer og purringer, men også inkassokrav og annen informasjon. Det hender også at det trykkes markedsføringsmateriell her og der.

Dobbelt så kjapp
I Valezu T2100-versjonen Svea Bank har valgt kobles to GD9630 printmotorer sammen. Magnus Jansson sammenligner med hvordan det var tidligere da de hadde to GD 9630-maskiner med hver sin utskriftsmotor. De bruker fortsatt en av maskinene i dag.
– Vi visste hva vi kunne forvente. Men denne (Valezus T2100, red.anm.) fungerer med doble motorer så dupleks går dobbelt så raskt. Det var det vi lette etter. Vi skriver ut mye tosidig, så da øker vi hastigheten på den delen. Han forteller at tosidig utskrift har blitt mer vanlig. Veileder Fabian Gendra understreker at den nye Riso-skriveren er enkel å håndtere og pålitelig.

Magnus Jansson, ansvarlig for IT-drift i Svea Bank.

– Du vil ha mer ut av papiret – og benytte deg av portoen, sier han og ler.
I tillegg til rask utskrift øker også kapasiteten til å mate papir med denne maskinen. Den har doble papirmagasiner og like mange stackere, noe som gjør at maskinen ikke trenger å stå stille.
– Det kan gå i timevis uten å stoppe.
Erfaringen siden maskinen ble installert har ikke vært annet enn god. Han sier Riso-maskinene fungerer like bra.
– Det trengs veldig lite service. De krangler ikke. Og det er rask service ved behov, sier han og viser til Master Office som har ansvar for service. Administrerende direktør Staffan Lehr har i samarbeid med konsulent Johan Widerberg i Widerbergs Consulting vært med og støttet Svea Bank gjennom hele Riso-reisen.

Fast månedspris
Når det gjelder klikkkostnaden har banken valgt å binde seg til det månedlige volumet til en fast pris. Avtalen inkluderer også alt – service, maskin og blekk.
– Sammenlignet med andre printløsninger er det billig. Det er en flott løsning for oss.
Magnus Jansson forteller at det siden starten var en del tonermaskiner som gjaldt i huset. I dag gjenstår en tonerskriver for de finere utskriftene. Alle andre er erstattet med Risos inkjetskrivere. Ettersom de har fått økte utskriftsvolumer gjennom årene, kan de se at utskriftskvaliteten er tilfredsstillende for alle transaksjonsdata som skal skrives ut på fullfargepapir. Selv om det er mye sort når det gjelder bankens transaksjonstrykk, er det ofte farge i logoer og lignende.
– Det er mye svart tekst, men det er nesten alltid en fargelogo et sted.


– Vi har litt over en million klikk i måneden, sier han, men legger til at han da regner med alle printerne. – Vi trykker stort sett alt om natten. Så vi har nattpersonale som trykker og så blir det konvoluttert på dagtid. Det er for å rekke posthåndteringen.
I brukergrensesnittet på skriverens berøringsskjerm er det et utskriftskøsystem for å administrere utskriftsfilene. Banken bruker imidlertid ikke dette. Magnus Jansson forteller at de valgte å bygge egne flytsystemer for å få kontroll.
– Selve håndteringen av dataene før de går i trykken styres med våre egne systemer. Når vi skal skrive ut, dropper vi egentlig bare inn filen og kjører.

Lavt strømforbruk
Vi stiller spørsmålet om brukervennlighet til arbeidsleder Fabian Gendra, som praktisk talt driver med maskinen daglig. Han beskriver den som pålitelig og enkel å jobbe med. Det er bare å fylle på med papir og blekk.
– De er enkle maskiner og de skriver ut veldig raskt. Når filene kommer inn, begynner vi å printe samme dag. Det er ikke så mye kluss, sier han.

Arbeidsleder Fabian Gendra fremholder at den nye Riso-printeren er enkel å håndtere og driftsikker.

Et samtaleemne på manges lepper nå er stigende strømpriser. Verdt å nevne i den sammenhengen er at Valezus T2100 er energieffektiv. Ingen trefasetilkobling er nødvendig for å drive skriverens 600-watts effekt.
Det som bidrar til det lave strømforbruket er at det ikke brukes varme i trykkeprosessen. Det er nok å koble skriverens strømledning til en vanlig stikkontakt. Ifølge Riso er det en brøkdel av hva tilsvarende arkmatede blekkskrivere på markedet forbruker av strøm.

Enklere med papirpost
Magnus Jansson forteller at det har blitt mer vanlig å få post fra banken digitalt. Men papiret lever fortsatt i høy grad for Svea Banks kunder, sier han og viser til undersøkelser gjort om at fysisk post er lettere å ta til seg.
– Det minker, men ikke så raskt som vi hadde forventet. Noen vil ha det på papir. Og sender du en faktura med budskap om at du for eksempel vil få rabatt på ditt neste kjøp, er en fysisk faktura mye bedre enn å få en epost.

Les videre

100 Revoria Press PC1120 installert i Europa

Fujifilm har nå gjort den hundrede installasjonen av flaggskipet Revoria Press PC1120-modellen i Europa. Tonerpressen har vunnet flere priser opp gjennom årene.
Gibon7-768x512-1

HP lanserer fire nye digitalpresser

HP annonserte like før påske lansering av fire nye digitalpresser, HP Indigo 120K, Indigo 18K, Indigo 7K Secure og Indigo V2 for det kommersielle markedet.
hp123

Xeikons Lion tar digitaltrykket videre

Xeikon har lansert Lion LX3000, en ny digital etikettpresse med et nytt kontrollsystem som gir høy produktivitet og etikettkvalitet med god ytelse.
Xeikonz

DTG-printer lanseres for myke trykk på sportstøy

Ricoh ønsker å fylle et hull i markedet med sin nye DTG-skriver for polyestertrykk.
rioch-dtg

Siste nytt

Smarte fabrikker trenger smart service

Müller Martini innså tidlig at en smart fabrikk, utformet for produktivitet også trenger en innovativ servicetilnærming. Tiden er ute for den gamle filosofien med at ting går i stykker og så skal de repareres. På Drupa demonstrerer de den modulære programvaren MMServices.
PI-2402-drupa_MMServices_1

Epson vil endre spillereglene for de små produsenter

Under temaet "Presis, kompakt og energisparende" lanserer Epson sine Drupa-planer.
Det er flere spennende nyheter å se frem til.
Epson_Drupa

Unge voksne mest interessert i bærekraftig emballasje

I følge plastemballasjegiganten ALPLAs "2024 Sustainability and Convenience in Packaging Survey", prioriterer yngre kjøpere (18-34 år) bærekraftig emballasje til det punktet at de er villige til å bruke mer, reise videre og gjøre andre ekstra anstrengelser for å sikre at kjøpene deres inkluderer miljøvennlig emballasje.
alplax

Gelato lanserer arbeidsflyt-programvare

I forbindelse med Drupa benytter den norske trykkeri- og logistikkgiganten Gelato anledningen til å lansere Gelato Connect, en intuitiv programvare for trykkproduksjon der hele arbeidsflyten kan styres fra én enkelt plattform.
Gelato Henrik