Skjærebordet lecho tar plass i Norge

PUBLISERT: 7 november 2022
OPPDATERT: 19 desember
Robert Selahn ved det nye Iecho skjærebordet.

Det arkmatede skjærebordet har vært å finne i våre naboland i et par år, nå har Graphic support blitt forhandler på det norske markedet. I oktober ble det første demoeksemplaret installert på trykkeriet Printing i Oslo. Sign&Print var på besøk for å sjekke førsteinntrykket.

Trykkeriet Printings lokaler ligger nesten høyest opp i bydelen Ekeberg. Store panoramavinduer vender ut mot vest der man kan se ut over hele Oslo som nå med høstens inntog veksler mellom grønt, oransje og gult under en asurblå himmel.

– Dette er nok trykkeriet med Oslos fineste utsikt, sier Robert Nordesparr, administrerende direktør i Graphic support som besøker Printing i dag.

Er Printing trykkeriet med finest utsikt, hva synes du?

Men han er ikke her for å se på utsikten, inne i trykkeriet står Norges så langt eneste eksemplar av det arkmatede skjærebordet Iecho PK 0705 Plus. I noen måneder nå har Graphic support vært forhandler av bordet i Norge og nå har de satt opp et demonstrasjons-eksemplar hos Printing.

– Vi hadde kunnet ha det stående på lageret vårt, men det er det jo ikke noen mening med. Vi følte at det var bedre at det fikk stå ute og være i bruk, forteller Robert Nordesparr.

Storselger i Sverige og Finland

Han tror at skjærebordet kan bli en suksess på det norske markedet. Da den svenske forhandleren VBS lanserte Iecho i begynnelsen av 2022, ble seks enheter solgt allerede den første måneden. Nå har de solgt 20 ifølge administrerende direktør Björn Olsson og gjort 60 installasjoner i Finland, hvor bordet har vært på markedet i to år lenger.

Men det var ikke det gode salget som gjorde at Robert Nordesparr bestemte seg for å inkludere det arkmatede skjærebordet i sitt sortiment, det var snarere tilfeldighetene som avgjorde.

– Vi ble kontaktet av Iecho om at de trengte en representant i Norge, men vi sa først at vi ikke var så interessert.

Dette var under pandemien og nye investeringer føltes usikre. Da grensene så ble åpnet dro Robert Nordesparr ut til en kunde i Finland i et annet ærend, hvor han fikk se et skjærebord av samme modell som Iecho hadde foreslått.

– Da fikk jeg se det i virkeligheten og tenkte at, joda men dette er jo interessant.

Robert Selahn og Robert Nordesparr gikk gjennom maskinen og diskuterte hvordan den har fungert hittil.
Først ute i Norge

Så nå har deres første PK 0705 Plus blitt installert hos Printing siden for noen uker siden. Printings medarbeider Bjørn Kristiansen sier at selv om bordet er nytt og de ikke har satt seg helt inn i det ennå, ser de flere fordeler.

– Det det hjelper oss mest med er at arbeidet gjøres automatisk, det er ingen som må stå og passe på. Man starter det og så kan man drive med andre ting, sier han.

Iecho PK0125+

PK0125+ er et arkmatet skjærebord fra det kinesiske selskapet Iecho. Arkene legges i en pålegger hvor en infrarød sensor sørger for at de plasseres riktig. Arkene mates deretter inn på skjærebordet med kalibrerte sugekopper. Vel fremme på skjærebordet skannes en qr-kode, som forteller nøyaktig hvilket arbeid som skal utføres. Deretter skannes referansepunktene og arbeidet startes automatisk og mates ut når det er ferdig.

– Enkelte jobber som vi hadde trengt flere maskiner til kan vi nå gjøre bare på dette, sier Bjørn Kristiansen.

Bjørn Kristiansen

Hovedgrunnen til det er fordi alle de ulike knivtypene er montert i maskinen samtidig og alt kan da gjøres i samme jobb. Det vil si rilling, kiss-cut, skjæring og stansing (stansing er feil ordbruk, da dette erstatter stansing) i en enkelt arbeidsflyt.

Bjørn Kristansen viser en folder til hotellnøkler.

– Denne måtte vi for eksempel rille i en annen maskin, etter at vi hadde skåret den ut, nå kan vi gjøre alt i samme, sier han og fortsetter:

– Det er egentlig ikke det at vi kan gjøre noe nytt, men mer at det blir enklere.

Bordet har et format på 50 ganger 70 centimeter, og kan håndtere materialer med en tykkelse på opptil 10 millimeter.

Arbeid pågår
Opp til bevis

Printing er et trykkeri som har en bred virksomhet som egner seg til alt fra storformattrykk og foliering til formgiving og digitaltrykk. Foretaket har i dag 30 ansatte i hele virksomheten, hvorav ni jobber på trykkeriet i Oslo.

Hvordan har dette skjærebordet endret deres arbeidsflyt?

– Vi har ikke prøvd det så lenge ennå, så jeg kan egentlig ikke si så mye ennå, sier Øystein Christiansen som er daglig leder for Printing.

Men han synes samarbeidet med Graphic support har fungert veldig godt og nå har den mest intensive perioden for trykkeriets kommet i gang. Alle produkter for juletiden skal produseres.

– Denne typen maskin kan man jo gjøre veldig mye med, skjæring, rilling og kiss-cut. Det passer fint til små emballasjer, sier Øystein Christiansen og fortsetter:

– Det er nå vi skal sette den på prøve.

Alt samles opp og arbeidet fortsetter.

Les videre

De viste linjer med helautomatisk bokproduksjon

Etterbehandlingseksperter fra Horizon demonstrerte hvordan man lager den smarte fabrikken på Drupa.
Horizon-1

Handel på Drupa: RK Grafisk først i Norge med kjempemaskin fra MGI

RK Grafisk styrker sine muligheter til foredling med partiell lakk og varmfoliering ved å investere i en MGI Jetvarnish 3D Evo75. Handelen ble gjort på Drupa og installasjonen blir den første i Norge.
KM RK Grafisk

Stor skjærebordspesial: Bordene blir større og mer automatiske

Skjærebord finner veien inn i stadig flere grafiske bedrifter. Flatbed-skjæreteknologien rommer så mange muligheter for etterbehandling av spesielle medier, og effektiviteten og automatiseringen vokser raskt.
cut_02

Produktregn hos jubilerende Plockmatic

Plockmatic stiller med rekordmange nye produkter under årets Drupa. Ikke minst en ny generasjon av den trofaste Morgana DigiFold som har fått tillegg av Ultra.
Plockmatic-1-1024x683

Siste nytt

Satser på eskeproduksjon i små serier

Stavangerbaserte Norengros Kjosavik ser en økt etterspørsel etter esker med trykk i mindre serier. Derfor har de investert i en HP Latex R2000.
norengros-Hjalmar

HP lover nyheter om storformat til høsten

På HPs stand under Drupa var det nyheter i Indigo- og PageWide-seriene som skulle være mest i søkelyset. Men snart loves det nyheter også i storformatsegmentet.
HP-Paula-1024x683

Stor forretning i Sverige: Åtta45 kjøper opp By Wind og GBGT Box

Trykkeriet By Wind og emballasjeselskapet GBGT Box blir en del av Åtta45. En utvidelse som vil øke selskapets produksjonskapasitet innen både trykking og emballasje.
Atta45-ver-2-1024x683

De viste linjer med helautomatisk bokproduksjon

Etterbehandlingseksperter fra Horizon demonstrerte hvordan man lager den smarte fabrikken på Drupa.
Horizon-1