Foredrag i Riksdagen

Foto: Johan Grauers
PUBLISERT: 27 januar 2023
OPPDATERT: 30 januar
Bildet viser forlegger Håvard Grjotheim, professor Anne Mangen, riksdagsledamot Peter Ollén og Grafiska Företagens direktør Eva Glückman. Foto: Johan Grauers

Barnas evne til å ta til seg kunnskap er på rask nedgang. Professor Anne Mangen fra Stavanger har studert hvorfor. Denne uken besøkte hun Sveriges Riksdag for å snakke om hvordan denne utviklingen kan brytes. Besøket ble muliggjort gjennom tilskudd fra Grafiska Företagen og kontakter via Håvard Grjotheim.

Professor Mangen startet med å male et bilde av en forverret situasjon og viste deretter at bare det å lese fysiske bøker på papir kan endre situasjonen.

– I stedet for at barna øker evnen til å lese digitalt, har den blitt dårligere siden 2000. Halvparten av niendeklassingene i dag oppgir at de har en motstand mot lesing, mot en tredjedel for 20 år siden. Så det er ikke slik at en generasjon som har vokst opp digitalt har lettere for å lese digitalt.

Nå slår universitetene alarm om at studentene ikke klarer å lese inn hva som kreves for å bestå studiene.

Bedre enn digitalt

Professor Mangens forskning, basert på over 170 000 barn og 54 studier, viser bland annet:

• Boken er uslåelig når det gjelder kunnskapsformidling. Det er bedre enn stensiler og betydelig bedre enn å lese digitalt. Dette gjelder også medier som Kindle, hvor du leser side for side på skjermen. Den taktile følelsen av boken i hånden er det som gir effekt.

Papirlesere gir bedre resultater

Professor Mangen har også testet ut å la annethvert av over 1000 barn lese en tekst digitalt, mens de andre fikk den i papirform. Når de så skulle svare på spørsmål om teksten – leseforståelse – presterte de som hadde lest på papir best. Og dette gjaldt både den svakeste gruppen, den i midten og de mest begavede elevene.

• Det handler ikke om å venne seg til digitale medier. I stedet er det slik at lesing av fysiske bøker øker evnen til å absorbere digital informasjon.

• De som leser mye skjønnlitteratur gjør det best i Pisa, måling av studenters ferdigheter, uansett om de kommer fra faglig svak eller sterk bakgrunn. Dette gjelder alle land.

• Mange barn klarer ikke lenger å lage bilder i hodet når de leser. De etterspør filmen for å få hjelpe til å visualisere.

• Gode lesere har både et minne om det de leser og kunnskap om hvor de fant det – for eksempel øverst på siden, ved siden av et bilde.

Tekst: Peter Ollén

Les videre

Rådgivning og kreativitet skal ta Wera inn i fremtiden

Wera i Porsgrunn har de siste 20 årene utviklet seg fra et rendyrket trykkeri til et "360 graders kommunikasjonshus". Med Dag Brekke-Rasmussen tilbake ved roret er siktet nå stilt inn mot å utvikle det konseptet enda mer.
Wera Dag

"Om et år snakker vi ikke mer om KI, vi bare bruker det"

På vårseminaret til Grafisk bransjeforening Øst i Horten skal de blant annet snakke om KI - kunstig intelligens, og hva det betyr for grafisk bransje og andre industriområder. Men om et år eller to vil vi ikke lenger ha foredrag og kurs i KI - det vil være integrert i eksisterende programvare og vi kommer bare til å bruke det uten å tenke så nøye over teknologien bak. Det mener i hvert fall Kåre Bjørn Jensen fra Intellia Consulting.
Kare_01

Landets kanskje viktigste trykkeri er modernisert

Universitet i Oslo (UiO), med over 27 000 studenter og 6 600 ansatte, rommer ikke bare en institusjon for læring – men også et avgjørende trykkeri. Det lille, men betydningsfulle, og svært effektive Grafisk senter har i samarbeid med Canon gjennomført en omfattende moderniseringsprosess med fokus på kvalitet, bærekraft og effektivitet.
Trykkeriet UiO-kopi

Zünd viser løsninger for økt automatisering

Digitalisering, automatisering og innovasjon oppsummerer hva skjærebordprodusenten Zünd viser på Fespa. Blant nyhetene er et kameraalternativ for deres største skjærebord.
Zund-Fespa-1

Siste nytt

Etikettmarkedet falt 25 prosent

Etter korona, hvor etikettmarkedet eksploderte, var fallet på 25,8 % i 2023 (ifølge FINAT) kanskje å forvente. Likevel beskriver Claus Søndergaard, fra UPM Raflatac, det som et tøft år, men sier samtidig at forventningene til 2024 er positive.
Claus_UPMRaflatac

Utgir unikt verktøy for visualisering av foliedesign

Zeno lanseres nå i Norge. Et verktøy som vil hjelpe til å visualisere kundenes drømmer i 3D og forkorte salgsprosessen.
Zeno kollage

Arbeidshester og neonutskrifter hos SwissQprint

Planskriveren Kudu og rulleprinteren Karibu skal sammen med iøynefallende neontrykk trekke til seg blikkene på Swissqprints stand under Fespa.
SQP-trade-fair-1024x683

Rådgivning og kreativitet skal ta Wera inn i fremtiden

Wera i Porsgrunn har de siste 20 årene utviklet seg fra et rendyrket trykkeri til et "360 graders kommunikasjonshus". Med Dag Brekke-Rasmussen tilbake ved roret er siktet nå stilt inn mot å utvikle det konseptet enda mer.
Wera Dag