Andvord Grafisk har valgt boken

Foto: Karin Karltun
PUBLISERT: 22 februar 2023
OPPDATERT: 22 mars

Målet er å produsere 10 000 bøker per dag

Det er god stemning inne på trykkeriet, Elisabeth Baade og Lars Andresen tar seg en svingom.

En av mange uante følger av pandemien var en økt etterspørsel på bøker trykt i Norge. Det fikk Andvord Grafisk til å utvikle sin produksjon og nå leverer de til flere av landets største forlag. Sign&Print besøkte trykkeriet en kald desemberdag for å se deres siste tilskudd i bokproduksjonen, en Horizon ice trimmer ht-300.

Det glitrer i snøen i høydene rundt Hagan. Termometeret viser rett under 15 minusgrader og det er akkurat en sånn vinterdag du ser for deg at vinterdager skal være, med sol, frost på vindusrutene og frostrøyk ut av munnen. Det er vakkert – men man har ikke lyst til å være ute for lenge.

Inne i Andvord Grafisk er det betraktelig varmere, men for å komme inn på trykkeriet må du først signere en hel rekke skjemaer. De har nemlig flere oppdrag for både sykehus og banker hvor sikkerhet er essensielt, og er sertifisert etter ISO 27001, som det eneste trykkeriet i Norge.

Alexander Dahl arbeider ved Canon Imagepress C10 000 VP, her trykkes mange av bokomslagene.

– Vi jobber med transaksjonsprint. Det har vært vår primærproduksjon sammen med konvoluttering de siste årene. Vi sender ut cirka 200.000 brev med posten hver dag, sier Lars Andresen som er Forretningsutvikler i Andvord Grafisk.

Utvider sin portefølje

En hel del brev på en dag altså. Men det er ingen hemmelighet at de siste tiårenes digitalisering har slått hardt mot denne typen produksjon.

– Siden år 2000 har antall utsendte brev gått ned med ca. 10 prosent per år, sier Lars idet han trer inn på trykkeriet.

Der inne er det ingen tegn til nedgang i produksjonen, alle maskinene trommer på for fullt. Andvord Grafisk har utvidet verktøykassen gjennom årene. I 2021 kjøpte norske Artisti Campaign opp 72 prosent av selskapet fra svenske Parajett, og la deretter til et lager og logistikksenter lokalisert i Grimstad. I tillegg har de et trykkeri på Harestua. Nå har de 80 ansatte og en omsetning på 250 millioner.

– I motsetning til brev har jo pakkene økt betydelig og det er derfor vi nå har lageret og logistikksenteret i Grimstad, og derfra drifter vi ca. 50 nettbutikker for kunder, sier Lars Andresen.

Boken er nøkkelen

Men det er ikke grunnen til at Sign&Print besøker Andvord Grafisk i dag. Nei, utover sitt logistikksenter har de også hatt en stor satsing på å trykke bøker.

– Vi startet for rundt et år siden. Vi så at det var et marked som ingen hadde tatt ennå i Norge. Under korona var det vanskelig med frakt og papirprisene skjøt i været, de doblet seg på ett år. Folk slet bare med å få tak i papir. Så ble det plutselig større interesse blant de norske forlagene for å kjøpe bøker som er trykt i Norge. Vi kunne tross alt levere boken på tre dager i stedet for to måneder.

Raymond Hegge laster opp den nye folieringsmaskinen Foliant Vega 530A.

Andvord grafisk jobber nå med flere av Norges største forlag, og etterspørselen blir bare større og større ettersom kortreist og bærekraft har blitt viktige parametere i tillegg til pris.

– Vi har bygget opp et volum det siste året. I 2021 produserte vi kanskje 15 000 bøker og i 2022 nesten 200 000 bøker, så det er en betydelig økning. Derfor må vi hele tiden se hvordan vi kan utvide den produksjonen vi har.

Tidligere måtte man sette bort folieringen av omslagene.
Mer automatisering
Den nye ice trimmer ht-300, i stedet for å manuelt flytte bøkene ruller de frem på et bånd.

Siden en tid tilbake har de hatt en ice binder bq-500 fra Horizon, men for å vokse må man jo også utvikles. Derfor har de nå i tillegg kjøpt en ice trimmer ht-300 som kom til trykkeriet i september 2022.

Horizon bq 500 er en bokbinder som kan håndtere både Eva- og Purlim. Den har to applikator-ruller, samt to separate limseksjoner og en utskiftbar limtank.

Med ht-300 installert mates bøkene nå automatisk ut av bokbinderen og føres over i trimmeren. Der måles tykkelsen på hver bok for presshøyden, dette skal gjøre prosessen mer effektiv ifølge Horizon. Bøkene beskjæres for deretter å mates ut. Under prosessens gang kan flere ulike formater beskjæres da en qr-kode skannes for hver bok.

Det er straks lunsj og ved maskinen står Tove Baade og legger inn de siste bøkene for formiddagen. Hun har lang erfaring i bransjen og har sett den utvikle seg gjennom årene.

– Det går betydelig smidigere nå, sier hun.

– Tidligere måtte de flytte bøkene for hånd, nå kan alt gjøres automatisk, sier Lars Andresen og fortsetter:

– Vi har økt fra å kunne binde inn 300 bøker i timen til 800.

Toves søster Elisabeth Baade står i andre enden og laster av bøkene sammen med kollega Roar Garder.

Tove Baade laster inn de siste bøkene før lunsj…
Og hennes søster laster de av. I bakgrunnen ses kollegaen Roar Garder.
Inkjet øker volumene

Når bøkene er ferdige, stikker alle sammen til lunsjen sin. Lars Andresen fortsetter gjennom trykkeriet.

– Ingenting av dette ville vært mulig hvis vi ikke hadde så dyktige medarbeidere med lang fartstid i grafisk, sier han.

Han stikker innom HP-inkjetpressen deres, Roy Monge-Nielsen står der og de tar en liten prat. Inkjetmaskinen har vært en av nøklene til at overgangen til bøker har gått så bra.

Roy Monge-Nilsen retter opp papirbanen på HP inkjetprinteren.

– Teknologien vi har med inkjet, og hastigheten, det er den store forskjellen. På arkmatede maskiner kan du kjøre mellom fem og femten tusen A4 ark i timen, mens vi kan produsere tilsvarende 100 000 A4 ark i timen med denne. I februar 2023 installeres ny HP printer med Brilliant Ink som gjør at vi over dobler kapasiteten på print og kan produsere i veldig høy kvalitet på alle typer papir, både bestrøket og ubestrøket, og i alle typer farger, sier Lars Andresen og fortsetter:

– Og kvaliteten på bøkene blir veldig høy. Ettersom vi jobber med forlagskunder er det superviktig at det er helt på topp. Vi har foreløpig ikke fått noen kommentar, sier han og smiler.

Lars Andersen:” Vi har alltid hatt et langt og godt samarbeid med Horizon, så det var enkelt å velge dem.”
Har hatt bra med papir

Nettopp papiret er en av grunnene til at bokproduksjonen deres har vært spesielt vellykket. Da pandemien rammet og strøm og gass prisene skjøt i været, ble papir både dyrere og vanskeligere å få tak i.

– Men vi har hatt et langt samarbeid med Arctic Paper i Munkedal, så vi får levering direkte fra papirfabrikken. Derfor var det alltid sikkert at vi fikk papiret vi ønsket.

Lars Andresen synes satsingen på bøker har vært en suksess.

– Det er veldig bra, av det vi produserer nå er det veldig lite vi tar fra andre trykkerier i Norge. De ble tidligere produsert i utlandet. Alt over 3-500 eksemplarer har som en tommelfingerregel vært produsert i utlandet. Nå kan vi produsere serier på opptil 3500 bøker. Vi prøver å fylle den plassen mellom 300 og 3500.

Det er akkurat der de ønsker å være, for større opplag ønsker forlagene å se til utlandet og for mindre opplag vil det ikke være lønnsomt for måten Andvord Grafisk sin produksjon er strukturert på. Dette er noe de vil holde på. Nå er planen å utvikle seg bærekraftig. Derfor er arbeide i gang med sertifisering av FSC og Miljøfyrtårn.

– Si at vi i 2024 kan produsere 500.000 bøker per år, da er det helt avgjørende at vi gjør det på en annen måte enn i dag. Men vi kan ikke kaste alt vi har, så du må ha en plan, trinn én, trinn to, trinn tre. Så drømmen når vi kommer til trinn fire er at vi bare legger inn en rull og at det i andre enden kommer ut 10 000 bøker om dagen.

Trykkeriet begynner å tømmes for folk, magene buldrer og for Sign&Prints reporter betyr det å ta turen ut i kulda igjen – men først må noen ekstra skjemaer signeres.

Andvord Grafisk leverer skrive og kladdebøker til skoler i Norge og Sverige.

Les videre

Trykkeri.no-sjefen om fordelen med kjeder: "Ingen flere priskriger"

Et nettsted der du kan finne et trykkeri i din nærhet – uansett hva du enn har behov for. Slik kan man beskrive den nye kjeden trykkeri.no. Sign&Print har tatt en prat med kjedesjef Martin Olsen om opprinnelsen, fordelene og fremtidige planer.
alle

Ny investering trygger arbeidsplasser i Sogn

– Tidligere handlet vi produksjonsutstyr først og fant oppdragene etterpå, nå forsøker vi å gjøre det i motsatt rekkefølge, sier to generasjoner Austheim, senior Kjell Arne og junior Robert.
canon_a1reklame

Store flater for store formater

Fra teatre til tv-produksjoner. Megaprint er storformattrykkeriet som har bredt ut sine vinger. Siden ett år tilbake satser de også på kunst, men de glemmer aldri sine røtter og jobber konstant med å finslipe sitt yrke.
Bild9-red

"Byråene trenger å vite mer om mulighetene innen digitaltrykk"

Canons markedsdirektør for EMEA-regionen, Hans Schmidbauer, mener at vi må få de som sitter på markedsføringsbudsjettene til å forstå fordelene med digital printing.
Hans_Schmidbauer_Canon

Siste nytt

Europeisk messepremiere for stor flatbed

Årets utgave av Fespa Global Print Expo, som skal avholdes i München, begynner å nærme seg. På Agfas stand kommer det til å dreie seg om selskapets nyeste inkjet-innovasjoner og hvordan de kan skape strategisk vekst og bærekraft.
nils-arne

Svensk produktmediafirma satser i Norge

Wackes har satt seg som mål å bli ledende i Norden innen merkeprodukter og merchandise. Nå gjør selskapet en satsing i Norge og planlegger i løpet av kort tid å åpne et kontor i Oslo.
opera-house-g43f8cbaef_1920

Kongsberg PCS lar kreativiteten blomstre på årets Fespa

På sin stand på Fespa i år, skal Kongsberg Precision Cutting Systems vise hvordan bedrifter bruker Kongsberg- og MultiCam-maskiner for å bringe design til live.
kongsberg_c_serien

Trykkeri.no-sjefen om fordelen med kjeder: "Ingen flere priskriger"

Et nettsted der du kan finne et trykkeri i din nærhet – uansett hva du enn har behov for. Slik kan man beskrive den nye kjeden trykkeri.no. Sign&Print har tatt en prat med kjedesjef Martin Olsen om opprinnelsen, fordelene og fremtidige planer.
alle