Det ypperste innen inkjet-rulleprintere

Foto: Søren Winsløw
PUBLISERT: 13 mars 2023
OPPDATERT: 22 mars
Kodak Prosper Ultra 520, eller «The Beast», som Kodak selv kalte det, ble omfattende demonstrert på messen. Foto: Søren Winsløw.

Digitaltrykk vinner terreng. Inkjet har den største veksten og forventes å vinne stadig større markedsandeler innenfor trykk generelt og digitaltrykk spesielt. Derfor er konkurransen om å være blant de ledende leverandørene enorm.

Det kan blant annet være se på Hunkeler Innovation Days, som nettopp har blitt holdt i Lucerne, Sveits. Selv om det faktisk er en messe for rullbasert etterbehandlingsutstyr, valgte de fleste store leverandørene av rullbaserte inkjetpresser å vise flaggskipene sine på messen. Noen valgte til og med å introdusere nyheter. På den fremtredende listen over utstillere så vi Canon, Kodak, HP, Ricoh, Screen og Xerox. Xeikon stilte også ut sin nyeste rulleprinter basert på tonerteknologi.

Det er en spennende utvikling på gang innen inkjet. Teknologien ble først kjent som en etikett-teknologi. Senere fant den veien til transaksjonstrykk. Men de siste årene har det gått fort. Med rask utvikling innen både skrivehoder, farge- og tørketeknologi ser vi nå maskiner som kan produsere en kvalitet som kan sammenlignes med offset og med en hastighet som nærmer seg offset.

150 meter i minuttet

150 meter i minuttet ser ut til å være den nye normalen når det kommer til rullbasert inkjet-utskrift. Uansett er dette den offisielt oppgitte makshastigheten for rulleprinterne som Kodak, HP, Ricoh og Screen presenterte på messen. Canon kommer like etter med en toppfart på 133 meter i minuttet. Xerox sin Baltoro er egentlig en arkprinter og har en helt annen og noe lavere hastighet. Xeikons splitter nye SX30000 er ikke en inkjetmaskin, men heller en rullbasert tonerprinter, som også har noe lavere hastighet.

Kodak sa på deres pressekonferanse at de med deres kommende Prosper 7000 Turbo vil presse grensen for toppfart helt opp til 410 meter per minutt. Det ser vi frem til med spenning.

Maskinene fra Canon, Kodak, HP, Ricoh og Screen kan alle kjøre med en papirbredde som gjør det mulig å kutte B2-ark fra rullen. Det betyr at de med rullebredde på ca. 52 cm, kan produsere mellom 12 og 13 000 B2-ark i timen med trykk på begge sider. De begynner å lukte litt offsetfart. Men la oss ta en titt på hva de markedsførte på Hunkeler Innovation Days.

Canon Prostream 3000
Canon Prostream 3000

Prostream-serien ble lansert i 2017, så med 3000-serien har de laget et par nye toppmodeller, 3080 0g 3133, som kan produsere henholdsvis 80 og 133 meter i minuttet. De bruker piezo drop-on-demand (DOD) skrivehoder, et vannbasert, polymerpigmentblekk og en tørketeknologi basert på varmluftsirkulasjon. Smart ColorGrip, der de legger et fargeløst stoff under fargedekningsområdene, er en nøkkeldel for å sikre at fargen setter seg på papiret uten å blø for mye eller ha for store problemer med å tørke på bestrøkne papirkvaliteter.

Skrivehodene renses på Kodak Prosper Ultra 520. Nederst til venstre kan du se litt av vendestengene. Foto: Søren Winsløw
Kodak Prosper Ultra 520

Prosper Ultra 520 er den lille i Ultra-serien, som også inkluderer en 6000 og en 7000, begge kjører med høyere hastighet, men lavere oppløsning. De bruker alle kontinuerlig inkjet (CIJ) i motsetning til DOD som de fleste andre bruker. Dette gir ifølge Kodak en fordel i forhold til å kunne plassere flere dråper raskere. Kodak bruker en egenutviklet vannbasert farge og et tørkesystem basert på Near Infrared (NIR) stråling. Det skal gi en helt unik mulighet til å tørke fargen uten å påvirke temperaturen på papiret. Kodak tilbyr, som et alternativ, at du kan kjøpe en pre-coating-stasjon, hvor du kan bestryke papiret ditt med en Optimizer Agent for henholdsvis bestrøket og ubestrøket papir for å få den beste fargegjengivelsen.

HP Advantage 2200. Foto: Søren Winsløw
HP Pagewide Advantage 2200

Advantage 2200 skiller seg fra HPs tidligere Pagewide T-serie ved å være strukturert på en enklere måte som bl.a. betyr at den tar mindre plass og har færre komponenter.
De bruker termiske DOD-skrivehoder, i motsetning til Canon, Ricoh og Screen, som bruker piezo-elektriske. Mange års erfaring med den teknologien har nesten gjort det til et varemerke for HP. Fargen er det vannbaserte Brilliant Ink. De bruker et helt nytt modulært lufttørkesystem HED (High Efficiency Drying), som gir mer effekt for færre kW. Hvert fargetårn kan utstyres med en, to eller tre tørkeenheter etter behov. Med tre tørre enheter kreves det også en aktiv kjølemodul.

Produktsjef for rulleskrivere hos Ricoh Europe og produktsjef Jan Brændholt fra Ricoh Danmark viser under-coateren som Ricoh har gjeninnført som ekstrautstyr på Ricoh Pro VC70000e. Foto: Søren Winsløw
Ricoh Pro VC70000e

E-modellen er en videreutvikling av Pro VC70000. Det meste av videreutviklingen dreier seg om automatisering og er først og fremst programvare. Dermed har de lansert en hel Automation Suite som gjør det mulig å overvåke både de enkelte utskriftsarkene og de enkelte prosessene i maskinen, slik at du hele tiden er informert om, eller kan forutse eventuelle problemer. Rengjørings- og kalibreringsfunksjoner utføres helt automatisk.
Ricoh bruker sine egne piezo DOD-skrivehoder og vannbasert blekk. Fargeteknologien er så utviklet at de ikke trenger pre-coating for bestrøket offsetpapir. Likevel har de gjeninnført pre-coater (eller under-coater som de kaller det) i Pro VC70000e som et alternativ. Det vil antagelig kunne sikre et enda bedre fargespekter og mer presis punktdannelse på ubestrøket papir.
Tørkeenheten består av en masse oppvarmede valser som papiret passerer gjennom.

Screen Truepress 520HD. Foto: Søren Winsløw
Screen Truepress Jet 520 HD+ og Truepress PAC 520P

Screen viste deres velkjente 520 HD+ samt prototypen PAC 520P på Hunkeler Innovation Days. Der 520 HD+ retter seg mot det kommersielle grafiske markedet, vil PAC 520P målrette seg mot det voksende markedet for papirbasert matemballasje.
Skrivehodeteknologien er piezo DOD med egenutviklet pigmentert, vannbasert blekk. Screen sier at de ikke trenger å behandle papiret før utskrift. De kan skrives ut på hvilket som helst papir, men hastigheten kan variere. De bruker litt forskjellige tørketeknologier avhengig av hvilken versjon du velger fra vanlig varmluftstørking, oppvarmede ruller til NIR-tørking.

Les videre

Klima- og miljøministeren stiller til emballasjeprat med næringslivet

EU har vedtatt ny forordning om emballasje og emballasjeavfall, og Miljødirektoratet jobber med endringer i den norske produsentansvarsordningen. Hva vil dette bety for næringslivet, og hvordan kan næringsliv, industri og myndigheter samarbeide for å nå målene?
foto-ntb-kommunikasjon-andreas-bielland-eriksen-scaled-e1697451622324

Ålgård Offset handlet for 12 millioner på Drupa

Ålgård Offset investerte 12 millioner kroner i ny stiftemaskin fra Müller Martini på Drupa-messen.
aalgaard-drupa1

Taktile bilder på utstilling i Oslo

Norges Blindeforbund og Canon står bak en unik fotoutstilling på Deichmann Bjørvika i Oslo fra 27.-30. juni.
world-unseen

Stor etikettspesial: Mange vil ha en bit av kaka

Etikettindustrien er samlet sett en robust og stabil bransje med mange år med global vekst. Nå melder flere aktører seg på.
etikettspesial-3-xeikon

Siste nytt

Merkur Grafisk og Canon inngår strategisk grønt samarbeid

Merkur Grafisk har som en del av bærekraftforpliktelsen inngått et strategisk partnerskap med Canon. Et samarbeid som er synliggjort gjennom anskaffelsen av en høyhastighets inkjetpresse, og som markerer et betydelig steg i implementeringen av gruppens grønne strategi.
canon_merkur-kopi

GV Reklame doblet omsetningen

Verdal-baserte GV Reklame doblet omsetningen nesten uten nyansettelser. Det takket være investeringer i ny Canon-teknologi, mener daglig leder for firmaet, Ole Gunnar Vestvik.
GV-Reklame

Mulighetene med KI er store, men det er også utfordringene

I vår artikkelserie om kunstig intelligens (KI) i den grafiske bransjen snakket vi med Adrian Mayr som er direktør for produktledelse hos Müller Martini. De er kjent for å produsere ferdiggjøringsutstyr i industriell skala.
Adrian-Mayr-pfc-bearb

Klima- og miljøministeren stiller til emballasjeprat med næringslivet

EU har vedtatt ny forordning om emballasje og emballasjeavfall, og Miljødirektoratet jobber med endringer i den norske produsentansvarsordningen. Hva vil dette bety for næringslivet, og hvordan kan næringsliv, industri og myndigheter samarbeide for å nå målene?
foto-ntb-kommunikasjon-andreas-bielland-eriksen-scaled-e1697451622324