Fujifilms store satsing på årets Fespa-messe i år bygget på konseptet og fjorårets debut «New Blueprint for Wide Format». Produktporteføljen er nå blitt enda mer komplett med nye maskinutgivelser.
Fujifilm og Océ Canon hadde i mange år vært knyttet til hverandre, i et samarbeid om å produsere flatbed-skrivere i mellomsegmentet. I prinsippet var alt likt – chassiset, konstruksjonen og teknologien – i maskinene. Forskjellen var at Océ Canon solgte dem under Arizona-merket mens Fujifilm merket dem som Acuity. Colm Garvey, leder for distributørkjeden i Europa, forklarer hvordan Fujifilm fikk ideen om å bringe en egenutviklet storformatportefølje til markedet.
– Over tid, når man konkurrerer med hverandre om samme produkt, er det bare én ting som kan skje, at priser og marginer faller. Så vi bestemte oss mer eller mindre gjensidig for å jobbe adskilt fra hverandre.
Det var da. På Fespa 2022 var det på tide for Fujifilm å vise sine muskler ved å vise frem sin egen storformatflåte offentlig for første gang – maskiner rett og slett bygget av Fujifilm.
– Vi gikk tilbake til tegnebrettet og designet vår egen maskin fra bunnen av. Vi kjenner planskrivere og har utviklet dem i 15-20 år. Men vi har også satt oss for å gjøre alt enklere ved å fjerne ekstrautstyr som trykkerier egentlig ikke har bruk for. Det var slik vi kom opp med vår Acuity-serie.
På flatbed-siden har Fujifilm allerede Acuity Prime 20 og 30 i sin produktportefølje. Acuity Prime L, hvor bokstaven står for Large, er dermed større, et utskriftsareal på 3,2 x 2,0 meter, og den kan skrive ut med en hastighet på 202 kvadratmeter i timen. Med den såkalte Dual Zone-funksjonen er det også mulig å skrive ut to jobber samtidig, side om side.
Supplerer med hybridmaskin
Lanseringen startet for rundt 1,5 år siden.
– Det har vært ganske vellykket og det ble solgt over 100 maskiner bare i fjor. Vi har også lagt til det større utvalget av maskiner her på Fespa med Prime L, men vi har også hentet ut Alpha-maskinen her, en hybridversjon av Prime for både rull- og arkmedier, som vil komme på markedet på slutten av året.
Det siste tilskuddet til Acuity-serien er hybridversjonen Alpha. Maskinen hadde premiere på Fespa og har blitt utstyrt med en rekke nye funksjoner for brukeren, ifølge Colm Garvey.
– Vi har designet bordet slik at det skal være veldig enkelt og raskt å bytte media fra rullmateriale til platemateriale tilbake til rullmateriale igjen. Den har også et unikt patentert system som lar deg skrive ut rull til rull direkte på bordet. Du trenger ikke montere rullen på en rullholder, sier han og nevner også de høykvalitets skrivehodene fra Kyocera med blekkdråper ned til 3,5 pikoliter, som utstyrer maskinen. Fujifilm produserer selv blekket.
– Dette fører til utskrifter av utmerket kvalitet, men også lavt blekkforbruk.
Inkjet i én kjøring
Parallelt med Acuity har Fujifilm tidligere solgt store Inca Onset-maskiner til å printe boards i det høyere produksjonssegmentet. Disse har de nå sluppet og maskinene selges nå av Agfa. Det etter at det ble klart at selskapet kjøpte opp produsenten Inca Digital Printers.
– Vi så at det var et produkt som ikke eldes godt og at markedet utviklet seg i feil retning. For eksempel hadde noen av våre store trykkerikunder tre til fire Onset-maskiner. Det ble bare bygget på. Hvorfor ikke bare ha en høyytelsesmaskin?
For å gi et svar på tiltale angående det spørsmålet, leverer Gavin selv svaret – Fujifilm inngikk samarbeid med den spanske produsenten Barberan. Sammen utvikler de en kvikk og robust storformatmaskin for plater i høyvolumsegmentet med inkjet i én omgang. Det var en førpremiere som også fikk plass på Fespa-messen i år. Selve produktlanseringen forventes å nå markedet mot slutten av året, ifølge Gavin.
– Lanseringen vil gå litt sakte fordi dette er virkelig high-end utstyr, men vi lanserer også dette mot slutten av året.
Bred rull til rull
Det tredje produktsegmentet i årets messeutstilling er Fujifilms produktsegment innen Superbredformat – store brede rull-til-rull-skrivere.
– Vi var fraværende fra det markedet i cirka 3-4 år før vi utviklet Acuity Ultra-serien, tre og fem meter brede maskiner.
Gavin forklarer at dette er maskiner bygget for industriell produksjon og high-end utskrift for en rekke forskjellige industrielle bruksområder. Nå er det enda en nyhet i produktsegmentet, Ultra Hybrid.
– Vi har nå laget serien komplett med rull-til-rull-skrivere. Nå med en 3,3 meter bred hybridmaskin for å kunne trykke både arkmateriale og rullemateriale.
Hvordan ser du på utviklingen deres i de nordiske markedene?
– Vi er relativt ferske med plattformen vår. Men vi er allerede en pålitelig partner, spesielt i Sverige. Vi har solgt noen Onset, og i år har vi også installert Ultra og Acuity Prime – planskrivere i det nedre segmentet. Vi føler at markedet er ganske livlig nå. Etter covid og krigen som startet, investerte ikke folk på 2-3 år. Men etter en stund blir maskinene de bruker eldre og eldre, så på et tidspunkt må du investere. Vi føler at tiden er nå.
Forhandler i Sverige og Norge
Spandex Sweden er en forhandler av Fujifilms storformatportefølje i Sverige og Norge. I Finland har de også en distributør.
En annen maskin som også ble demonstrert på standen var Acuity Ultra Hybrid LED. Den hadde premiere på fjorårets messe og er en 3,3 meter rull-til-rull-skriver som også kan skrive ut arkmateriale, 2 x 3 meter ark samt seks små ark. Vi møter Tomas Källroos, leder for storformatsprint og service i Spandex:
– Den har den fleksibiliteten som enkelte kunder ønsker. Det er fordi du har mange muligheter i en slik printer.
Den rene rull-til-rull-skriveren med LED-herdende blekk, Acuity Ultra R2, er tilgjengelig i to bredder, tre og fem meter. Skriveren har fire blekk-kanaler med konvensjonelt UV-herdbart blekk. Ifølge Fujifilm er den opptil 65 prosent raskere enn tilsvarende 5 meter brede maskiner. Acuity Ultra R2 markedsføres nå som et modulært system, og eksisterende modeller kan oppgraderes ute hos kundene for å legge til lysfarge, hvit eller høyhastighetsmodus, avhengig av trykkeindustriens krav. En printer med UV-, Mercury- eller LED-herdesystemer.
Tomas Källroos forteller at Spandex installerte en av disse hos en kunde den andre uken.
– Det du velger er hvilken produktivitet du krever. Med Mercury kan du utstyre maskinen med seksten hoder, og det er åtte hoder med lysdioder, sier han og oppsummerer maskinen:
– Den har ekstremt god utskriftskvalitet med blekkdråper fra 3,5 pikoliter opp til 14, noe som gjør at du får veldig fine detaljer.
– Alt du ser her på messen på Fujifilm er maks to år gammelt. Og for oss er ikke dette slutten, men dette er bare begynnelsen. Vi vil fortsette å lansere printere i fremtiden.
– Vi i Spandex har et 40-årig forretningsforhold med Fujifilm og Sericol på den tiden. Vi selger også screenfarger og ønsker å være på screenmarkedet i Sverige. Sammen med Fujifilm har vi også solgt ti Inca Onset-maskiner som vi yter service og selger blekk til. Selv om Agfa nå selger alle nye maskiner, har vi et samarbeid der vi også skal betjene nye Agfa Onset-maskiner i Sverige, Norge, Finland og Baltikum.
Har solgt planskrivere
To modeller av planskrivere Ultra og Prime (med størrelsen 1,25 x 2,5 meter) har Spandex installert i mars og april hos svenske kunder og Tomas Källroos ser at responsen på den nye større modellen er god:
– Vi har kunder som er i 2 x 3 meter plateproduksjon. Du skriver ut store ark med mange skilt og freser dem deretter ut. Så for oss er det veldig bra å kunne tilby, sier han og kaster et blikk bort på den nye hybridskriveren i samme konfigurasjon – Acuity Prime Hybrid:
– Her har du mulighet til å kjøre fleksibelt som vinyl, papir, tapet, banner og så videre. Deretter kan du koble sammen to bord foran og bak for å drive stive materialer som Kapa, Forex, aluminium og så videre.